Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Regenbogenfarben - uppladdningen inför kvällens speciella match

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Ikväll är det dags för den sista omgången i gruppspelet. Tyskland tar emot Ungern samtidigt som Frankrike ställs mot Portugal. En grupp som rent matematiskt fortfarande är helt öppen:

Det finns många möjliga scenarier, men för att göra det enkelt – poäng för Tyskland innebär att laget är klart för åttondelen.

SPECIELL MATCH

Senast Tyskland ställdes mot Ungern i en mästerskapsmatch var i VM-finalen 1954. Denna match är än idag en av de största dagarna i tysk fotboll och kallas för: ”Das Wunder von Bern” (Miraklet från Bern). Tyskland tog sig nämligen överraskande nog hela vägen till EM-finalen med en trupp som hade 6,7 landskamper i snitt. I gruppspelet ställdes man redan mot huvudfavoriten Ungern och förlorade med 8:3. Ungern hade bland annat den legendariska kaptenen Ferenc Puskás i laget.

Annons

Inför VM-finalen 1954 hade Ungern ett makalöst facit:

  • 32 raka matcher utan förlust
  • 28 segrar
  • 144:33 i målskillnad

”David VS Goliat” – så beskrevs denna final. Som väntat tog Ungern ledningen och redan efter åtta minuter stod det 2:0 till favoriterna. Tyskland vek sig dock inte och det stod 2:2 när klockan inte ens hunnit till 20’ min. Spänningen steg och i den 84:e minuten sköt Tysklands Helmut Rehn in det avgörande målet. Ett mål som innebar att Tyskland för första gången någonsin fick titulera sig världsmästare.

STATUS I TRUPPEN

Det finns ett par bortfall i det tyska lägret. Den största smällen är att Thomas Müller missar kvällens match på grund av en knäskada.

Annons

Enligt tysk media lär Müller även missa en eventuell åttondelsmatch för Tyskland, men detta är inget som Löw och Co. har bekräftat. Oavsett hur många matcher Thomas Müller missar så är det ett tungt bortfall för Tyskland. Han bidrar på så många plan – poängproduktion, skapar ytor till sina lagkamrater och precis som lagkamraten Hummels sa i gårdagens PK så är Müller en viktig ledare på och utanför planen. Det är ingen slump att Müller även kallas för ”Radio Müller”. Han håller i gång snacket, pushar sina lagkamrater och dirigerar dem i det defensiva såväl som i det offensiva spelet.

Lukas Klostermann är också på skadelistan och han kommer med största sannolikhet missa resten av turneringen (muskelskada).

Ser vi till de positiva så är Leon Goretzka helt återställd efter sin skada. Mittfältaren fick ett par minuter mot Portugal och lär starta mot Ungern ikväll. Frågan är bara på vilken position. Mycket pekar på att Goretzka tar Müllers plats rakt av. Annars skulle Löw kunna laborera lite med mittfältet. Gündogan har haft vadproblem och kommer kanske vilas. Då skulle Goretzka kunna kliva ner i det centrala mittfältet bredvid Kroos och Leroy Sané hoppa in i stället för Müller.

Annons

TEAMGEIST

Under hela EM-lägret har det kommit rapporter om att stämningen i laget är på topp. Segern mot Portugal stärkte nog den känslan ännu mer.

Kevin Trapp sa det väldigt bra i en intervju med förbundets egen tidning:

”Vi är en enhet”

Som jag nämnde i söndags efter Tysklands seger mot Portugal – hatten av för Löw som ledde laget till en sådan väl genomförd match trots kritikstormen. MEN, jag säger det igen, en gruppspelsmatch vinner inga titlar. Jag hoppas att segern mot regerande Europamästarna var startskottet på Tysklands titeljakt.

IDIOTI

Jag vill uppmärksamma UEFAs idiotiska beslut att inte låta matcharenan lysas upp i regnbågsfärger.

Annons

Samtidigt vill UEFA förmedla bilden att de står för ”Equal Game”.

Tyvärr är det här inte den första gången som UEFA agerar på detta idiotiska sätt. Som svar på detta har andra tyska arenor bestämt sig för att tända lamporna under morgondagens match.

Tidigare i veckan startade UEFA en utredning kring Manuel Neuer då han bar en kaptensbindel i regnbågsfärger mot Portugal. Efter kritik från flera håll lades dock utredningen ner. Ikväll kommer Neuer återigen bära bindeln.

Annons

Münchens borgmästare har varit väldigt tydlig med att han är arg på UEFAs beslut och kommer därför lysa upp en väderkvarn med regnbågsfärger bredvid arenan samt tända Münchens stadshus i regnbågsfärger ikväll. Det kommer även delas ut 11 000 regnbågsfärgade flaggor utanför arenan ikväll.

För mer om bakgrunden kring UEFAs beslut hittar ni här.

Annons

#loveislove

Publicerad 2021-06-23 14:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto