Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kampen om Erling Haaland

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

I januari 2020 lyckades Dortmund knipa Erling Haaland trots flera andra toppklubbar ute i Europa var intresserade. Denna övergång lär i historieböckerna beskrivas som en av klubbens bästa någonsin. Trots att Haaland har ett kontrakt som sträcker sig till 2024 med BVB börjar kampen om norrmannen redan bli allt starkare. Hans utköpsklausul aktiveras kommande sommar och då kommer klubbar kunna köpa honom för cirka 75–90 miljoner euro. Detta måste ses som ett riktigt kap med tanke på att hans nuvarande marknadsvärde ligger på 150 miljoner euro. De flesta har räknat med att Haaland kommer lämna BVB i sommar, men nu verkar den tyska storklubben antyda alltmer på att de inte har gett upp om en fortsatt framtid med honom.

Annons

REKORDLÖN

Just nu har Erling Haaland en årslön på cirka 8 miljoner euro (källa: Sportbild). Om han skulle stanna kvar kommande säsong kommer han att få en ordentlig löneökning. Bild skrev i veckans utgåva att Dortmund planerar att ge honom 15 miljoner euro och göra honom till den bäst betalda spelaren någonsin i klubbens historia. I nuläget är det kaptenen Marco Reus som har högst lön (10 miljoner euro).

Annons

Dortmund är dock fullt medvetna om att de inte kan vinna lönekampen mot de andra toppklubbarna ute i Europa. I augusti skrev Bild (https://www.fotbollskanalen.se/headlines-podcast/sportbild-galna-lonekravet-for-haaland/) att Haalands agent, Mino Raiola, planerar att fixa en lön på cirka 50 miljoner euro i anfallarens nästa klubb. Dessutom kommer Raiola begära ett agentarvode på 30 miljoner euro för att kunna köpa Haaland. Detta skulle betyda att Haalands ”riktiga prislapp” nästa sommar kommer att landa på cirka 155-170 miljoner euro (utköpsklausul+spelarlön+agentarvode).  

SPONSOR

Dortmund har en stark kompanjon när det kommer till att försöka hålla kvar norrmannen i klubben, nämligen Puma. Just nu sponsras Haaland av Nike. Detta kontrakt går dock ut i januari och Puma planerar att erbjuda honom ett femårskontrakt värt 25 miljoner euro. På vilket sätt skulle detta gynna BVB kan man kanske undra. Orsaken är enkelt. Det är nämligen så att Puma är Dortmunds huvudsponsor (klädsponsor) och delägare i klubben (fem procent). Det betyder att båda Puma och Dortmund mer än gärna vill fortsätta se Haaland i den gula BVB-dressen med Pumaloggan.

Annons

MJUKA VÄRDEN

Både Haaland och hans far/rådgivare Alf-Inge lägger stor vikt vid det sportsliga i valet av klubb vilket ger Dortmund hopp om längre tid med norrmannen. Haaland trivs enligt uppgifter väldigt bra i klubben. Han tar mer och mer ansvar både på och utanför planen och han har en god relation med tränaren Marco Rose. Det var ju just Rose som tog emot Haaland när han gick från Molde till Red Bull Salzburg. Dessutom har han blivit god vän med både Jude Bellingham och Marco Reus.

Annons

NÄSTA STEG

Haaland vill ju självfallet vinna alla stora titlar. Det kommer att bli svårt för honom att göra det i BVB-dressen, men jag skulle ändå helst vilja se att han fortsätter på den inslagna vägen i den gula tröjan. I Dortmund får han spela regelbundet på de största scenerna, vara en ledarfigur i en storklubb och finslipa sina färdigheter i en miljö som han trivs i.

Vi får avvakta och se vem som kommer att lyckas knipa Haaland i sommar nästa år. En sak är hur som helst säker och det är att den klubb som lyckas är lyckligt lottad:

  • 68 tävlingsmatcher
  • 67 mål
  • 19 assist

(Haalands siffror i Dortmund)

Publicerad 2021-10-09 08:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto