Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tränarnas floppartade höst

Tysklandsbloggen

Twitter: @Keven_Bader

I somras fick vi se en riktig tränarrockad i Bundesliga.

 • Julian Nagelsmann från RB Leipzig till Bayern München
 • Jesse Marsch från Red Bull Salzburg till RB Leipzig
 • Oliver Glasner från Wolfsburg till Eintracht Frankfurt
 • Mark van Bommel kontraktslös till Wolfsburg
 • Adi Hütter från Eintracht Frankfurt till Gladbach
 • Marco Rose från Gladbach till Dortmund
 • Gerardo Seoane från Young Boys till Bayer Leverkusen
 • Steffen Baumgart från Paderborn till FC Köln

Efter knappa sex månader kan vi konstatera att detta har lett till en hel del floppar.

TIDIGT AVSKED

115 dagar – så lång tid fick Mark van Bommel sitta på sin post som huvudtränare för Wolfsburg. Det började lovande med fyra segrar i ligan, men därefter var det bokstavligen fritt fall. Det blev sammanlagt åtta raka tävlingsmatcher utan seger innan klubben bestämde sig för att sparka van Bommel.

ANNONS

Någon som fick lite längre tid på sin nya post var RB Leipzigs före detta tränare Jesse Marsch (157 dagar). RBL som de senaste åren under Julian Nagelsmann verkligen har blivit en stark titelkandidat och tuff motståndare för lagen ute i Europa har inlett säsongen rekorddåligt. Förutom att laget bjöd på blandat resultat i Champions League så har det överlag gått dåligt i ligan. Marsch hade tydligen redan efter ligaomgång sju gått till RBL:s styrelse och sagt att han inte känner att han är rätt person för jobbet. Det ryktades i början på säsongen att flera nyckelspelare ska ha visat sitt missnöje till Marsch filosofie.

Under Nagelsmanns tid i RBL transformerades klubben till ett mer spelförande lag, vilket spelarna uppskattade. Marsch ändrade detta och gick tillbaka till ett mer kontringsorienterat spel. Dessutom hade Marschs tränarskap en hel del brister i det defensiva arbetet, vilket var tydligt på planen.

ANNONS

Att Marsch fått lämna tränarposten är ett tungt bakslag för RB Leipzig som klubbens ledning borde ta ansvar för. De var medvetna om vilken spelfilosofi Marsch skulle implementera då han har varit i RB-koncernen under en lång period. Ledningen lyckades inte heller hålla kvar flera nyckelfigurer, utan fick lov att ersätta flera med unga spelare som må vara lovande, men som ännu inte riktigt är redo att lyfta ett lag som RB Leipzig till nästa nivå:

ANNONS
 • Tränare: Julian Nagelsmann till Bayern München
 • Sportchef: Markus Krösche till Eintracht Frankfurt
 • Försvarare: Dayot Upamecano till Bayern München
 • Försvarare: Ibrahima Konaté till Liverpool
 • Mittfältare/kapten: Marcel Sabitzer till Bayern München

Vi får se om Emil Forsberg och Co. lyckas bättre under nya tränaren Domenico Tedesco. Hittills har det blivit en seger och ett kryss:

 • 4:1 seger mot Gladbach
 • 1:1 mot Augsburg

TIDEN BÖRJAR RINNA UT

En tränare som har det riktigt svettigt just nu är Adi Hütter. Han anlände till Gladbach i somras med stora förhoppningar efter en fin tid i Eintracht Frankfurt, men resultaten har i det stora hela uteblivit. Gladbach har släppt in hela 17 mål på de senaste fyra ligamatcherna:

 • 4:1 förlust mot Köln
 • 6:0 förlust mot Freiburg
 • 4:1 förlust mot RB Leipzig
 • 3:2 förlust mot Eintracht Frankfurt
ANNONS

Flera tunga resultat, men speciellt det sista för Hütter personligen då hans förra klubb var Eintracht. Det galna är att just detta Gladbach vann med 5:0 mot självaste Bayern München för bara några veckor sedan i tyska cupen. Förutom många skador på nyckelspelare lever laget i stor ovisshet då flera spelares kontrakt löper ut efter säsongen. Detta har inte underlättat Adis jobb. Det återstår att se hur länge Gladbach håller fast vid sin nya tränare.

ANNONS

SVAJIG START

Oliver Glasners första tid i Eintracht Frankfurt har varit som en bergodalbana. Efter att ha lett Wolfsburg till en efterlängtad CL-plats förra säsongen lämnade han klubben på grund av dispyter med ledningen. I Eintracht har han inte haft samma positiva utveckling. Det ska dock sägas att Glasners manskap har visat på stark moral.

Laget har legat under i de senaste två ligamatcherna men i båda fallen lyckades de vända och slutligen vinna:

 • 0:2 underläge vändes till en 5:2 seger mot Bayer Leverkusen
 • 0:1 underläge vändes till en 3:2 seger mot Eintracht Frankfurt

Det ska understrykas att Eintracht Frankfurt har avancerat från Europa League-gruppen. Så när det kommer mellan Adi Hütter och Oliver Glasner så sitter den sistnämnde betydligt säkrare.

STABILT INTÅG

Fyra tränare har fått en relativt positiv start i sina nya klubbar:

ANNONS

Förutom missräkningen mot Eintracht Frankfurt (2:1 förlust) och Augsburg (2:1 förlust) har Bayern München under Julian Nagelsmann visat på en enorm styrka. I veckan blev också Nagelsmanns manskap ”Herbstmeister” (höstmästare) i ligan efter en stark 5:0 seger mot Stuttgart:

Och igår avslutade FCB kalenderåret med en stabil 4:0 seger mot Wolfsburg:

Bayern Münchens CL-höst understryker också Nagelsmanns positiva effekt:

ANNONS
 • 6 matcher = 6 segrar
 • 22:3 i målskillnad

För Dortmunds del blev det en flopphöst i Champions League då klubben räknade med ett avancemang:

Det har däremot gått någorlunda bra i ligaspelet. En sak som är särskilt positivt ur ett BVB-perspektiv är att flera spelare har tagit fina kliv framåt under nya tränaren Marco Rose, särskilt Jude Bellingham. Den 18-årige mittfältaren har blivit en given startspelare i dagens Dortmund.

Schweizaren Gerardo Seoane har fått en fin start på sin BL-karriär. I somras kom han från Young Boys där han vann den inhemska ligan tre år i rad. I Leverkusen har han verkligen fått de unga spelarna att blomstra. En av dem är nyckelspelaren Florian Wirtz. Wirtz som blev den naturliga arvtagaren till Kai Havertz har verkligen levererat. 18-åringen har gjort 11 assist och åtta mål på 18 tävlingsmatcher denna säsong.

ANNONS

De två senaste ligamatcherna har dock inte varit så smickrande för Seoanes Leverkusen. Laget har ledde med 2:0 båda gångerna, men förlorade ändå:

 • 5:2 förlust mot Eintracht Frankfurt
 • 2:2 mot Hoffenheim

En man som har kommit in och ruskat om sitt lag ordentligt är Steffen Baumgart. En energifull person som har gjort ett snabbt avtryck i FC Köln. Det har inte blivit så många segrar i ligan, men laget förlorar heller inte så mycket och med tanke på att Köln fick kvala sig kvar i Bundesliga förra säsongen så är detta ett framsteg. Herr Baumgart bjuder dessutom på sig själv, och det är såväl FC Köln-fansen och ligan i stort tacksamma för:

ANNONS

Publicerad 2021-12-18 01:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto