Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ny i laget

Viktor Elm

Träningen är igång på vissa håll i Sverige. Alltså de allsvenska klubbarnas. Första träningen för året är alltid speciell. Kommer man tillbaka till en grupp som varit ihop ett tag infinner sig alltid samma undringar; Vem har tränat bäst under uppehållet? Man har alltid lite ångest över att inte ha tränat tillräckligt även om man egentligen vet att man tränat mer än tillräckligt. Hur ser nyförvärven ut? Passar de in i gruppen? Man hoppas att de är sköna personer och bra fotbollsspelare som kan göra laget bättre. Men inte så bra så att de tar just min plats. För värvas det in en etablerad spelare på din position så vet du att du inte har varit så bra som ledningen hoppats på. Det har hänt mig en gång och det är verkligen inte en kul känsla. Samtidigt finns det ju alltid fler platser att konkurrera om när du är utespelare, men stressen som infinner sig när du vet att du kanske ligger i farozonen för att petas ur laget önskar man slippa. Vissa blir bättre av den men de flesta blir snarare sämre. Jag blev förbannad och när jag är förbannad är jag ofta mitt bättre jag!

När man kommer som nyförvärv till ett lag är det väldigt många intryck som ska bearbetas. Nervositeten som väller upp i en precis innan man går in på sin nya arbetsplats är inte angenäm. Man undrar vilken roll man får i omklädningsrummet och om det finns någon som kanske kan ta hand om en lite initialt (samtidigt gäller det att försöka ta den plats man vill ha). Fotbollen i sig ger sällan någon ångest eftersom alla redan vet vad man går för och vilka kvaliteter man besitter. Det sociala är alltid det svåra. Eller det kanske bara är jag som känner så? Sen talar jag av erfarenhet när jag säger att fotbollsmiljön är underbar att komma in till i vilket omklädningsrum man än hamnar. I alla jag har kommit till och varit i har de varit både höga och låga skojigheter blandat med ett härligt och intensivt fokus på fotboll. Ofta oroar man sig alltså i onödan då man efter en vecka i den nya miljön känner sig mer än hemmastadd.

Annons

Första gången jag blev uttagen till A-landslaget var jag nervös på riktigt. Nu pratar jag inte om januariturnén utan det riktiga landslaget. Spelare man tidigare bara sett på tv skulle man nu för första gången träffa. Zlatan, Henke Larsson och Kim Källström var alla toppnamn som man hade en otrolig respekt för. Som tur var kom jag till hotellet i Stockholm först av alla (ni vet att det bara går ett plan från Kalmar ut i världen varje dag och då kommer man fram när man kommer fram). Jag var där så tidigt så jag kunde hjälpa Roger-materialare att packa upp kläder och på så vis lära känna honom lite mer. Skönt! Sen trillade de andra in en efter en. Petter Hansson kom först och var så sugen på kebab att han frågade mig efter cirka fem minuter om vi skulle gå till gatuköket på andra sidan gatan och slänga i oss en tallrik. Så var den isen bruten och jag kände mig genast välkommen.

Annons

Man bygger upp någon form av falsk oro för saker. Det visade sig så klart att alla spelare är vanliga människor som försöker skapa en trevlig stämning. Zlatan och Henke berömde mig för mitt spel på planen omgående och det enda i social väg som stressade upp mig var en händelse som skedde när vi stod i hissen på väg ner till middagen. Min bror hade tidigare i veckan varit lite arg på de allsvenska domarna och menade i ett blogginlägg att Henke Larsson fick fördelar bara för att han var den han var (om det stämde låter jag vara osagt). Hur som helst står vi i hissen ner till middagen när Zlatan säger till Henke: “känner du hans brorsa eller?”. Mitt hjärta började bulta extra hårt för det är klart att det kan bli lite obekvämt om Henke skulle få för sig att gå igång på den kommentaren! Tanken bakom den kommentaren vet jag inte men jag vet att Henke genast slog hål på Zlatans förhoppningar om att skoja lite med den nye. Henke sa bara: “Ja och han är nästan lika bra som sin bror”.

Annons

Nu är det dags för januariturné igen. Många tycker att den är ointressant. Utifrån kanske den är det, men är du uttagen så inser du att det finns en nivå till som du gärna vill nå. Turnén skapar motivation till spelare att jobba ännu hårdare och det är någonstans där ännu större drömmar föds. I alla fall var det så för mig. Jag insåg att jag behöver lägga i en växel till om jag ska kunna få spela i det riktiga landslaget. Om jag skulle nå en större liga. Jag hoppas att många av de som är uttagna nu får liknande motivation och minst lika stora drömmar som jag fick i januari 2008.

I övrigt då. Malmö gör en stor förändring då Georgson blir teknisk chef och Daniel tar över som sportchef. En bra lösning som bygger på en mindre lyckad placering av Georgson 2022. Spännande både på kort och lång sikt. IFK Göteborg värvar Hagen från Norge. En bra värvning sett till både kvalitet och ålder. Väisinen går till USA och Elfsborg gör bra med pengar och har bra back-up. MFF släpper Berget och trots att han har gjort så mycket för klubben ger avskedet både lite löneutrymme och chans för andra att ta plats. Slutligen vill jag hylla Mjällbys presentation av Alexander Johansson. Dels för att det är en bra spelare som kommer passa utmärkt in i Mjällby, men framför allt för den otroliga videon som kungör värvningen. Om ni inte sett den så ta en kik. Väl värd några minuter av ditt liv.

Annons

Gott nytt år!

// Viktor

Publicerad 2023-01-05 14:04

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto