Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Man vill inte ens se sitt eget lag spela

Viktor Elm

Man älskar ju när det börjar dra ihop sig och en serie ska avslutas. Särskilt den serie som flest personer i Sverige bryr sig om (gissningsvis). Känslorna sitter utanpå och jag känner säkert en person i varje lags supporterskara som på ett eller annat vis är lite nervös inför slutspurten. Senast i lördags åkte jag bil med en Degerforsare som höll alla tummar han hade för att hans lag skulle tvåla dit Kalmar och närma sig kvalstrecket.

Det jag vill säga är att varje match är alltid viktig för de som bryr sig om fotboll och har ett favoritlag. Nervositeten inför matcher är många gånger svårhanterlig och även om man älskar fotboll och allt det som omhuldar en match så kan det många gånger vara svårt att njuta eller ens titta när det står mycket på spel.

Jag pratade lite med Stefan Andreasson i Elfsborg och han nämnde hur svårt han hade att kolla på matcherna. Sättet som man är oförmögen att påverka under själva matchen ger ångest och stress. Trots att han leder Allsvenskan med sitt lag ville han knappt se när laget spelade. Jag förstår precis vad han pratar om.

Annons

Kvalrysaren mot Brage

När vi mötte Brage i kvalet till Allsvenskan 2019 spelade jag uppe i Borlänge där vi plockade med oss en 2-0 seger. I returmötet i Kalmar satt jag vid sidan. Knät spökade och jag kunde inte stå där i backlinjen trots att jag inget hellre ville. För sitter man på läktaren kan man inte påverka! Man kan bara hoppas. Första halvleken var en pina. Jag gick runt på läktaren utan ro i kroppen och när halvtidsvilan kom bestämde jag mig för att sluta titta. Jag tog fram mobilen och scrollade mig likblek om fingertopparna. Slötittade på ingenting. Mitt mående blev betydligt bättre än när jag tittade på ångestmatchen på Guldfågeln Arena som vi egentligen redan hade vunnit. Jag förstår Stefan Andreasson!

Förutsägbar omgång

Jag kan väl fortsätta med att säga att jag är en ganska dålig tippare. Resultaten i omgången som gick var nog mer förväntade än vad jag tippade. Jag skulle nog vilja påstå att omgången egentligen gick helt i linje med hur tabellen såg ut. Med så få omgångar kvar tänker man att det borde ha hänt något som inte borde ha hänt. Men icke! Förutsägbart på många sätt.

Annons

Derbyt…

Derbyt var ingen sprakande tillställning. Fajten höll hyfsad nivå men spelnivån var inte den man hade hoppats på. Den där straffen som Djurgården borde ha haft men aldrig fick hade verkligen behövts för att hjärtstarta liket till tillställning. De flesta matcher jag har sett denna omgången har haft betydligt mer att erbjuda än vad derbyt hade. Det enda man som vanligt är imponerad av är ju fansens engagemang och tifona. Det om något är en raritet i fotbollsvärlden och något som vi i fotbollssvergie ska vara stolta över. Grymt!

Sen fanns det så klart ljusglimtar även spelmässigt. Precis som min kompis Kalle (Djurgårdare) skrev till mig efter matchen så kan man inte annat än smått imponeras av Samuel Dahl och Lucas Bergwall. Frejdiga och modiga i sitt spel och dessutom med bra tekniska kvaliteter. Dahl har ju varit en riktig fullträff för DIF. Han har petat hemvändaren Kaib och meriterade Pierre Bengtsson. Väldigt välförtjänt har han spelat till sig platsen till vänster och kan säkert redan nu dra till sig intresse från utlandet. Samma sak med Bergwall. Han spelar moget och vill framåt i banan. Dessutom är han inte rädd för det hårda jobbet som krävs utan boll. Även han kan dra till sig intresse redan nu. Om jag hade varit så ung och med begränsad erfarenhet hade jag nog dock stannat i Djurgården i åtminstone ett år till.

Annons

Topp tre med tre matcher kvar

4-1, 5-0 och 3-0. Alla tre topplagen vann relativt enkelt. Häckens prestationstoppar är väldigt höga och när de är som bäst är de bästa laget i serien. De är oerhört svåra att försvara sig mot med den kvalitet som finns i laget. Denna gång var det Sonko som fick visa sig från sin bästa sida med ett hattrick. Jag imponeras av hans rappa tillslag. Många spelare har fart och teknik precis som Sonko men det rappa tillslaget är något man inte ser så ofta. Man tror inte han ska hinna skjuta utan att en motståndare ska hinna få in benet emellan bollen och målet. Men helt plötsligt ligger bollen i nätmaskorna bakom motståndarmålisen. Där har en edge som gör honom till något extra.

Malmö har även de en spelare som är något extra. Jag vet att jag skrev förra året att Taha Ali har allt men att han inte kunde skjuta. I matchen mot Varberg visade han upp hela sitt register och som åskådare kunde man bara njuta. Han lurade motståndare såväl med som utan bollen vid sina fötter. Den kvickheten och den tekniken vore ju en dröm att ha! När han dessutom återerövrade bollarna som han tappade går det inte för motståndarna att hantera honom. Man tänkte inte ens tanken att Anders Christiansen och Oliver Berg saknades. Det var Taha Ali show! Hur kan han inte ha lyckats bättre i sina tidigare klubbar?

Annons

Även boråsarna tog tre poäng. Elfsborg lyckades helt rättvist att slå ett sprattlande AIK och enligt mig var det Elfsborgs bästa prestation på flera omgångar. Förhoppningsvis ur ett guligan-perspektiv har synket mellan spelarna satt sig lagom till guldracets avslutning för de behöver verkligen vara på topp för att slå ett vilt fajtandes IFK Göteborg i nästa omgång. Ibrahim och Holmén har hittat mer rätt ihop och Per Fricks jobbiga spelstil kan vara guld värd när serien summeras. Sen har de den otroligt fine Baidoo! Han är en komplett mittfältare och den som konstant presterat på Elfsborgs mittfält. Även han lär väl vara ett attraktivt byte för utländska klubbar i vinterfönstret.

Häcken är för långt efter för att blanda sig i guldet. Jag har svårt att se att både Elfsborg och Malmö skulle tappa. Även om Häcken går rent så ska Elfsborg tappa sex poäng. Det tror jag inte de gör. Förmodligen får Häcken det tufft att slå ett Mjällby på ett tungt, höstblött naturgräs på Strandvallen och förmodligen är det bara fans till Elfsborg och Malmö som målar upp ett skräckscenarium där Häcken kanske kan ta hem guldet.

Annons

Degerfors ryker och BP får kvala

Båda lagen hade bra chanser att ta poäng i senaste omgången. Men Degerfors faller oförklarligt ihop mot ett förvisso bra Kalmar men det blev lite för enkelt för smålänningarna. Man hade förväntat sig mer intensitet och desperation från Degerfors. Egentligen var det bara i början av andra halvlek som man såg en tro. När det röda kortet sen kommer så går ridån givetvis ner. Slarvigt av Örqvist när Degerfors hade ett momentum och skakade Kalmar en aning. Det kan stå sig dyrt!

Lika korkat var det av Sörgaard att riva ner Abou Ali och sätta sitt BP i en jobbig sits. Jag förstår att man inte handlar rationellt när man gör allt för att förhindra ett baklängesmål men visst borde man hinna tänka att det blir både straff och gult kort om jag gör på det sättet? Med lika många på planen tror jag att Brommapojkarna hade kunnat ta tre poäng mot Sirius. Men det mesta går emot BP just nu (och med Sirius) och risken finns att de har samma poäng som Degerfors när omgång 28 har spelats färdigt. Då är nedflyttningsstrecket nära! Men jag tycker att BP är aningen bättre än Degerfors och jag tror att det blir så att Degen ryker och BP får kvala.

Annons

Imponerande av Värnamo!

Som många före mig påpekat är Värnamo för jäkla bra just nu. Under hela säsongen har de spelat en fin fotboll men de har många gånger varit för ineffektiva. Nu gör de mål och i tillägg så släpper de knappt in några. Hellberg måste vara stekhet på tränarmarknaden med tanke på vad han lyckas få sina spelare att prestera. Det finns många likheter med Henrik Rydström där. Han får spelare att överprestera och vill spela en passningsorienterad fotboll efter devisen att anfall är bästa försvar. Om Värnamo lyckas nå fjärdeplatsen blir det en staty över Hellberg vid Värnamos tilltänkta nya arena.

Omgångens…

onödigaste röda – Amadeus Sörgaard eller Rasmus Örqvist? Båda sker i ett dåligt läge men Sörgaards känns än mer onödigt än Örqvists med tanke på att BP faktiskt ledde matchen i Uppsala.

Annons

…femte raka – snacka om att Sirius toppat formen till säsongsavslutningen. Fem raka segrar är oerhört imponerande och har lett dem upp på säker mark.

…spelare – Sonko gör ett hattrick och gör man det är man automatiskt omgångens spelare. Sen var det ju så att han var rätt bra i övrigt också…

Nästa omgångs tips:

IF Brommapojkarna – Djurgården 1-1

Varbergs BoIS – Degerfors IF 2-2

IFK Norrköping – Malmö FF 2-2

Kalmar FF – IFK Värnamo 1-1

Mjällby AIF – BK Häcken 1-1

AIK – Halmstads BK 1-1

Hammarby – IK Sirius 2-1

IFK Göteborg – IF Elfsborg 1-3

Vad tror ni?

// Viktor

Publicerad 2023-10-24 11:46

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto