Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

30:e omgången!

Viktor Elm

Malmö mot Elfsborg behandlade jag i min tidigare text. Egentligen finns det så klart ännu mer att säga och ännu mer att bryta isär och analysera, men det finns också ett otal andra lag som förtjänar en rad eller två.

Kvalstriden

Det enda positiva med det långa uppehållet i Malmö var att man fick möjligheten att följa BP-Häcken och Varberg-IFK Göteborg lite närmre. Även om jag misstänkte att det skulle kunna bli en rysare var jag absolut inte inställd på den spänning som uppstod.

Man tror att man kan vara påkopplad och spela på sin bästa nivå även om det inte finns något att spela för och man möter Brommapojkarna borta en novembereftermiddag. Men Häcken var inte så intresserade som de var hemma mot Malmö en vecka innan. Kanske var det så att de hoppades att Blåvitt skulle behöva kvala om de förlorade och det var kanske då av den anledningen som de inte gjorde det där lilla extra. Jag säger inte att de var dåliga men det där lilla extra det hade Häcken absolut inte.

Annons

Å andra sidan gjorde Brommapojkarna det de skulle och hade bra koll på Häckens vapen. De var fokuserade och spelar de likadant i kvalet så kan jag nog påstå att de kommer spela allsvenskt även 2024. När Brommapojkarna spelar ett disciplinerat försvarsspel är de bra. I mitt tycke har de en offensiv som många gånger är både påhittig och ganska effektiv. De besitter spelare i sitt stall som är både kreativa och farliga. Oscar Pettersson är både rapp i djupled och har ett bra skott. Leach Holms linjebrytande passningsspel är ett annat hot. Dessa två har jag hyllat innan men BP har även andra intressanta verktyg i sin lilla låda.

Inoussa och Fritzson

Båda dessa herrar är farliga när de kommer in i straffområdet. Fritzson påminner lite om Finndell i Djurgården på det sättet att de båda ibland är ganska osynliga tills ett läge dyker upp. Då är det plötsligt de som är där och får till ett avslut. Med andra ord har de en stor löpkapacitet och en känsla för att positionera sig rätt. Sådana mittfältare kan vara riktigt jobbiga att möta. Man tror man har koll på dem men plötsligt står de där och stöter in en boll i mål.

Annons

Inoussa i sin tur har fler strängar på sin lyra. Jag har inte sett honom jättemycket men i matchen mot Häcken gjorde han många saker väldigt bra. Han värderar lägen rätt när han ska hålla i bollen eller spela snabbare framåt. Han är rörlig och tekniskt duktig. I min mening kommer Brommapojkarna få en hel del nytta av honom framöver. Spännande spelare!

Men vad hände i Varberg?

2-1 segern såg länge ut att rädda BP även från kval men till slut räckte det inte. Varberg gjorde allt de kunde för att hjälpa BP i jakten på 14:e platsen men de fick vika ner sig till slut. Och vilken avslutning vi fick se på Påskbergsvallen!

Göteborg krigade verkligen och gudarna ska veta att det inte är lätt att spela en match mot ett lag som redan har åkt ur. På en dålig gräsplan i november. Med allt att förlora och med en nedåtpekande formkurva. Efter de förutsättningarna tycker jag inte IFK på något sätt var dåliga. Men trots det ska de tacka Dahlberg i målet för att de slapp kvala. Han gjorde några fina räddningar på bra Varberg-lägen och även om han hade ribban med sig efter att han blivit rundad så stod han för stabilitet när IFK var tvungna att trycka på framåt.

Annons

För medan Göteborg ville och behövde få in ett segermål så gavs givetvis Varberg ytor att kontra i. Det var svängigt och det var underhållande och det är vid sådana tillfällen som fotboll är som roligast att kolla på. Göteborg visade både en stark mental förmåga samtidigt som de hade problem. Också det helt normalt i situationen. När Carneil blev neddragen i straffområdet och Blåvitt tilldömdes straff trodde man att den självförtroendestinna Mucolli skulle ge IFK ledningen. Så blev det inte på en dålig gräsplan i mitten av november i Varberg.

Straffen flög över och ångesten och stressen hos spelare och tränare ökade lavinartat. Askou försökte vara positiv och hejade på sina spelare så gott han bara kunde. Jag gillar Jens Askou! Han verkar vara en kompetent tränare och än viktigare verkar han vara en bra människa (han ger åtminstone skenet av det). När man ser stressen i hans ögon samtidigt som han bara försöker vara positiv känner man med honom. Jag gladdes till och med med honom när Carlén smällde in 1-2 med en underbar volley. Göteborg kom undan med andan i halsen den här gången. Nu kan de lägga en svag säsong till handlingarna och fokusera framåt. Där finns ingen quickfix utan där krävs en långsiktighet med stenhårt jobb och rätt person på rätt plats. Det är dags att IFK tar bra beslut och skaffar sig själva så mycket lugn och ro som man kan skaffa sig i en storklubb som IFK Göteborg.

Annons

Individuella beröm i resterande matcher

Resterande matcher kan man inte dra för stora slutsatser av. Men vi kan ge lite personliga beröm. Simon Skrabb har en oerhört stark säsong bakom sig både poängmässigt och spelmässigt. Mot Djurgården avgjorde han med två mål och var återigen avgörande. Starkt av Skrabb!

Pittas fick göra ett äkta hattrick och med nio mål på 13 allsvenska matcher är han ett lyckat nyförvärv. Jämför med Gurbanli till exempel som varit relativt svag och du förstår att Pittas levererat starkt.

Tom Pettersson har svarat för en stark säsong tillsammans med sina backkollegor i Mjällby. I sista matchen slog han även till med två mål och avgjorde mot Degerfors.

Jag gillar även Llinares i Hammarby. Han har en del brister, jag vet, men hans passningspel och lurighet är ju något man uppskattar. Men i Hammarby är det annars Besara som är bäst som vanligt. Underbart bra på att hitta ytor och högerfoten kan vara den bästa i allsvenskan.

Annons

Till sist kan jag inte förstå hur Abou Ali inte kan vara nominerad till årets forward. Tio mål och oerhört starkt spel. Han har varit en avgörande faktor till Sirius starka upphämtning i höst och han har egenskaper som gör honom bra oavsett motstånd. Riktigt bra spelare!

Riddersholms sorti knappast oväntad

I min mening var det knappast oväntat att Norrköpings huvudtränare fick gå. Han har knappast utvecklat lagets spel och vissa uttalanden har man reagerat starkt på. Någon form av friktion har funnits och jag tror att det blir en bra väg att gå för båda parter. Norrköping har en trupp som är skicklig rent fotbollstekniskt så i mina ögon bör det vara ganska attraktivt att ta över som tränare där vid den här tidpunkten. Vem blir det då? Tveksamt om det blir Alm eller Brännström. Hellberg vill de säkert ha! Det blir spännande att följa.

Annons

Omgångens…

Omgångens “no no” – Hur många gånger ska man behöva fördöma publikens agerande. Det måste finnas sätt att stävja alla maskerade MÄN som tar sig friheter bortom lag och rätt. Fan va trött man blir!

Omgångens mest svårbedömda – Glenn Nyberg fick det ärofyllda men oerhört svåra jobbet att döma en final. Så många situationer att bedöma har jag sällan sett. Även om något beslut blev fel så blev de flesta rätt. Med det sagt tycker jag att Glenn är den absolut bästa domaren vi har.

Omgångens spelare – Inget snack om saken. I en match som betydde mycket stod han där som räddare. Pontus Dahlberg är absolut omgångens lirare!

Nu ser vi fram emot ett kval och att summera säsongen en gång för alla.

// Viktor

Publicerad 2023-11-14 10:30

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto