Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Årets…del 1

Viktor Elm

Även om inte kvalet är helt färdigspelat kan man ändå passa på att summera en allsvenska som hade det mesta. När jag tänker efter känner man så i princip varje år som allsvenskan avslutas. Det är något visst med serien som tränger sig in på 23:e plats i UEFA:s ligaranking, mittemellan Cypern och Rumänien. Ser man till publik och engagemang är vår allsvenska betydligt mer attraktiv än den mediokra 23:e platsen. Vi har något oerhört fint här i Sverige.

Lite kul är det att klassiska lag som Västerås och GAIS tar steget upp inför 2024. Jag hoppas även Viktor Stjerns klassiska lag Örgryte håller sig kvar i superettan för det är något fint med klubbar med traditioner. De ska liksom bara vara i svensk fotbolls toppskikt. Precis som att Gustav Svensson i Svensson Svensson tycker att dopp i grytan ska stå på julbordet. Men innan vi blickar framåt igen ska vi ta en kik i backspegeln. Jag tänkte under två inlägg utse årets…i olika kategorier. Håll till godo och vädra gärna era tankar i kommentarerna.

Först ut…

Årets Målvakt

Målvakter har en ibland väldigt otacksam roll. Deras misstag syns tydligt och ibland får man knappt visa vad man går för eftersom ens lag spelar bra försvarsspel. I min värld ska man rädda det som man har att göra och då blir räddningsprocenten en faktor att kolla på.

Annons

Nominerade är:

Ricardo Friedrich – Återigen stod brassen för en stark säsong med hög räddningsprocent och många avgörande räddningar. Även om han vid två tillfällen ställde till det ordentligt och blev utvisad visade han på nytt att han är en toppmålvakt.

Hakon Valdimarsson – Islänningen har dominerat i eget straffområde och trots ung ålder har han visat en stabilitet som kan ge eko även ute i Europa. Valdimarsson var en starkt bidragande orsak till Elfsborgs fina säsong och går en ljus framtid till mötes.

Johan Dahlin – Som 37-åring gjorde han det som en målvakt ska. Rädda bollar och styra sitt lag ifrån den sista utposten. Visst hade han ibland inte så mycket att stå i i vissa matcher men visade sin kvalitet när det behövdes. Det är underbart att ha en målvakt som sällan gör en dålig match.

Annons

Årets Besvikelse

Här finns det både lag och individer. Nomineringen betyder inte nödvändigtvis att man varit dålig men att förväntningarna var betydligt högre än vad som presterades.

Nominerade är:

AIK – Efter en riktigt svag säsong där få saker stämde kvalificerar AIK in bland de nominerade. Brännan lyckades inte få fart på gruppen alls och våren var riktigt bedrövlig. En utbränd VD och byte av sportchef såväl som tränare och spelare visar på kaoset som hållit AIK-fans vakna om nätterna under hela säsongen. Man hade väntat sig mer helt enkelt.

Elias Hagen – Han kom till Göteborg som en hypad värvning som skulle kunna dominera mittfältet. Istället tjurade han lite och såldes sedan ganska snabbt. Potentialen fanns men det blev inte mer än en ganska stor besvikelse.

Ola Kamara – Var är han? Vart har han varit? Hoho…..

Annons

Årets Hjärnsläpp

Denna kategorin innefattar märkliga händelser där tankar kan ha vandrat iväg lite åt fel håll. Hur som helst så slutade det inte så bra för någon av dem.

Nominerade är:

Hakon Valdimarsson – Den där eftermiddagen i Värnamo var inte Hakons stoltaste stund. Helt obegripligt rusar han ut till planens långsida och tacklar Ademi längs med fotknölarna. Mörkrött kort blev det och…hjärnsläpp var ordet.

Glen Riddersholm – Uttalandet innan säsongen om att spelarna inte dög och att de behövdes nyförvärv för att öka kvaliteten och föra klubben framåt var ett hjärnsläpp deluxe. Om man som tränare tror att man då får spelarna motiverade och på sin sida så har man inte riktigt fattat grejen. Hjärnsläpp var ordet.

Oliver Dovin – Till hans försvar var straffpunkten väldigt lik en boll. Det såg otroligt roligt ut när Traore enkelt kunde rulla in bollen i tom bur samtidigt som Dovin försökte passa iväg straffpunkten. Ibland spelar hjärnan oss ett spratt och jag tror vi alla led med Dovin just där och då. Men…hjärnsläpp var ordet.

Annons

Årets Back

Ibland tänker man att det är backar som gör mycket poäng som förtjänar pris som årets back. Men visst fasen måste man kunna försvara också. Därför faller en duktig offensiv spelare som Busanello bort för mig. Han ligger ofta i fel defensiva position och sover.

Nominerade är:

Johan Larsson – Elfsborg släppte in färst mål i allsvenskan 2023. Enlig mig var det också deras försvarsspelare som utmärkte sig mest. Johan Larsson kanske inte är den snabbaste längre men hamnar trots det sällan i problem defensivt. Lägg till hans fina fot i offensiven så har du en välförtjänt nominerad i årets back.

Gustaf Lagerbielke – Efter en suverän vår blev han såld. Innan dess hade han styrt och ställt och offrat sig för att freda målet. En kanonsäsong i Degerfors 2022 följdes upp av en ännu bättre säsong 2023.

Annons

Sebastian Holmén – Lite i skymundan har han presterat på en väldigt hög nivå under hela säsongen och varit en starkt bidragande kraft till Elfsborgs silver. Kvick, snabbtänkt och erfaren med en hög högstanivå.

Årets Värvning

Här hittar man alltid potenta spelare med massa kvalitet. Men vem har betytt mest för sitt lag egentligen? Man kan lätt bli blind på det som syns mest. Därför har jag försökt väva in en helhet när de nomineras. I hård konkurrens med bland annat Pittas, Dahl, Mucolli, Busanello, Taha Ali och Modesto ser jag de här tre ha mest inflytande på helheten.

Nominerade är:

Henrik Castegren – Han kom till ett Sirius i kris och var den stabile pjäsen som skapade tillstymmelse till stabilitet i Sirius försvar. Utan Castegren är det möjligt att Sirius hade varit kvar i bottenträsket. Lugn, erfaren och med en härlig vinnarskalle gjorde han Sirius till ett vinnande lag.

Annons

Wessam Abou Ali – Samma sak gäller Abou Ali som nyss nämndes om Castegren. Med sitt intåg i Uppsala-laget skapade han en livsfarlig spets i den kvalitetstrio som samlade poäng åt Sirius på hösten. Bra som target och bra i djupled. En allroundforward som säkert är på många större lags radar numera.

Derek Cornelius – Ett av många nyförvärv i Malmö men ändå den som bidragit till lagets stabilitet mest. Med en naturlig pondus och ett aggressivt försvarsspel hjälpte han MFF till guld och att göra sina medspelare bättre. Ett kanonförvärv som dessutom kan bli ännu bättre med lite bättre koll runt sig.

Årets Dribbler

Fotboll ska ju vara underhållning. Även om jag som gammal spelare kan uppskatta de spelare som är murbruket som håller ihop tegelstenarna är det ändå de där trixarna som glädjer oss mest. Det är en svårbemästrad konst men vissa får det att se enkelt ut.

Annons

Nominerade är:

Albion Ademi – Från att mest ha dribblat på stället tog han kliv och gjorde sitt trixande mer effektivt. En underhållande spelare med det där aviga Arjen Robben flytet. Värnamopubliken är säkerligen glada för att de fått njuta av Ademis konster.

Taha Ali – Oj vad han kan snurra. Oj vad kvick han är. När han börjar trolla hinner knappt kamerorna med. Man önskar ju att man haft Alis kvickhet när man själv spelade. Jag tycker att en ny förbundskapten borde vara intresserad av Alis tjänster. För visst ska hela svenska folket få njuta av hans kvicka dribblingar.

Arbnor Mucolli – Han kom in i ett nedslaget Göteborg och började chippa straffar och allteftersom fick vi se mer och mer trix från den lille yttern. En fröjd att se honom på spelhumör och IFK-publiken är säkert nöjda med underhållningsvärdet Arbnor Mucolli har bidragit med.

Annons

Och vinnarna är:

Årets Målvakt: Hakon Valdimarsson! Han har varit outstanding och sättet som han plockar ner inlägg, hörnor och inkast på påminner mig om när jag mötte Sergio Romero. Det var nästan bättre att inte slå in bollen i straffområdet i luften.

Årets Besvikelse: Ola Kamara! Man hade ändå förväntningar på honom trots att man visste att han inte var i toppform. Men att det skulle bli en sådan besvikelse trodde nog ingen. Men en sak är positiv…nu kan det bara bli bättre.

Årets Hjärnsläpp: Hakon Valdimarsson! Helt obegripligt agerande som borde renderat i fler matchers avstängning. Vad gjorde han ens ute vid långlinjen? Ibland blir det bara fel utan att det går att förklara.

Årets Back: Gustaf Lagerbielke! Helt outstanding försvarsmässigt och den som bidrog allra mest till Elfsborgs solida försvar. Efter att han försvann darrade det till ordentligt. Guldet såldes med Lagerbielke!

Annons

Årets Värvning: Wessam Abou Ali! Ingen visste vem han var innan han kom till krisande Sirius, men SOM han visade upp sig. Han bidrog med mål, poäng till laget och huvudbry till motståndarna. En kanonvärvning helt enkelt.

Årets Dribbler: Taha Ali! Ingen kickar fotboll som han, Ali, Ali. Herregud vad snabbt det kan gå när Taha Ali har bollen. Jag hade inte velat stå en mot en med denne herre. En spelare som lätt hamnar i blickfånget och det med all rätt. Han kan bidra med sina kvaliteter även på en betydligt högre nivå än allsvenskan.

Nästa vecka tar vi oss an årets mittfältare, fans, ungdom, mål, anfallare, och tränare. Möjligen något mer om jag får feeling. Just det, mina två bästa elvor ska tas ut och sättas mot varandra. Det blir kul!

// Viktor

Publicerad 2023-11-21 18:32

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto