Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

De har en växel till och är guldfavoriter

Viktor Elm

Vilken soppa! Jobbet som förbundskapten verkar inte vara superintressant även om det så klart är en stor ära att få verka på den posten. På ett sätt känns det konstigt att det ska vara så svårt att tillsätta rätt person som svensk förbundskapten. Då tänker jag så klart på äran det är att få frågan, samt att för evigt bli en del av den svenska landslagshistorien. Utmaningen i att leda Sveriges bästa spelare mot mästerskap som engagerar ett helt land borde rimligtvis locka ganska ordentligt.

När allt verkade klart med Mellberg (som jag tror skulle passa utmärkt på posten) så blev det en kovändning. Får förbundet börja om på noll igen nu? Just nu ser jag bara någon gammal spelare som alternativ. Någon som inte redan är upptagen. Henrik Larsson? Jonas Thern? Det ska sannerligen bli intressant att se vem som hoppar på tåget eller rättare sagt ska det bli intressant att se vem förbundet kan skaka fram!

Januariturnén

Jag läste någonstans att någon spelare säger att det är en ära att bli uttagen till A-landslaget. Helt ärligt, det finns inte en gnutta A-landslag över den trupp som samlats på Cypern. Alla är givetvis duktiga spelare men om alla spelare varit tillgängliga för uttagning hade knappast någon varit aktuell. Låt oss referera till detta som något slags B-landslag. Det är på turnén som många spelare får en extra skjuts i sin motivation att nå toppen. Den fyller verkligen ett syfte som gör att allsvenskans bästa spelare får träna och tävla med och mot varandra. Jag minns själv vilken boost jag fick av den där första samlingen med Anders Svensson och Daniel Andersson som ledarfigurer. Insikten om att man behöver nå ytterligare en nivå i sitt spel kom där och då och motivationen till att lägga extra timmar på träning var helt plötsligt superlätt att hitta.

Annons

Men en B-lagsmatch mot Estland på Cypern utan en försäsong i benen kan knappast anses vara särskilt sexig. Snarare är det bekantskapen med miljön i sig för de spelare som är uttagna som ger något särskilt.

Allsvenskan

När man har jobbat med och fortfarande jobbar med allsvensk fotboll är det alltid många som vill komma fram och diskutera. Nu när man inte är insyltad i själva spelandet är det väldigt roligt att få höra hur andra människor ser på “sina” lag och deras tankar om säsongen som kommer. Igår träffade jag en AIK:are som var ganska säker på att AIK blir ett topplag i år. Nyförvärven såg bra ut och en försäsong med Henning skulle nog kunna lägga grunden till något bra. Förhoppningarna inför en säsong och den där önskan om att laget man har i hjärtat ska prestera på topp finns där varje år. Är det realistiskt att AIK hamnar topp tre 2024 då?

Annons

Ser man till konkurrensen är det så klart realistiskt. Det känns som att Malmö kommer att lägga in en växel ytterligare. De var bra förra året men de har absolut mer att ge. De måste räknas som solklara guldfavoriter! Häcken tappar både sin tränare och sin bäste spelare inför 2024. Även om laget i grunden är bra byggt och har spets så tror jag att det blir aningen svårare säsongen som kommer. Jag tror inte de blir topp tre. Elfsborg har inte tappat nämnvärt i spelarväg och kommer snarare bli bättre med Bernhardsson i fullt slag. Försvinner Thelin kan det dock bli hack i skivan då sättet att spela på kommer att behöva justeras. Djurgården ser som vanligt vassa ut på pappret. Men var är den där forwarden som ska göra 15 mål? Med en sådan kan det bli en skojig säsong för blåränderna. Sen är det nog bara AIK och Hammarby som har chans att ta sig in på topp tre. Så visst kan det bli så att vi ser AIK i toppen 2024, men de har en ganska lång uppförsbacke att ta sig upp för innan vi kan anse dem vara ett topplag igen. Frågan är hur snabbt de klättrar?

Annons

Första träningen

Flera lag drog igång försäsongen på måndagen. Äntligen! Det är alltid speciellt att få dra igång igen. Trots att snöhögar och kalla vindar känns som ens största nemesis är det alltid kul att inför en mindre publik gå ut och visa sin spelglädje och sina kunskaper. Ofta är det ett superhögt tempo med mycket slarvigt passningsspel. Den fina koordinationen i kroppsrörelserna är inte riktigt där efter en längre ledighet. Man vill mycket men får inte alltid till det under årets första fotbollspass. Dagen efter är träningsvärken där och tempot är lägre. Samma visa varje år. Hur mycket man än förbereder sig träningsmässigt inför en ny säsong så kommer träningsvärken så snart man börjar spela fotboll igen. Löpträning och styrketräning är så klart superbra och viktigt för att kunna ha en grund att stå på fysiskt, men det går inte att förbereda sig för fotbollsträning utan att spela fotboll. Därav träningsvärken.

Annons

Malmö-supportrarna

Supporterkulturen är en stor del av det som gör allsvenskan till vad den är. Vi måste ta hand om våra supportrar och deras intressen. Jag vet att jag tidigare skrivit att den läktarkultur vi har i Sverige står inte i paritet med nivån på fotbollandet. Kulturen är toppklass. Fotbollen är bra.

Men jag vill ändå säga att det är ansvarsfullt av Malmö att försöka höja säkerheten kring första träningen. Tanken med att det krävs en förbeställd gratisbiljett är väl ganska sund om man vill veta ungefär hur många som kommer och hur mycket personal som krävs. Säkerhetsläget är fortfarande osäkert i Sverige och oavsett vad man tycker så anser jag att MFF gör helt rätt när man försöker få koll på “eventet” som årets första träning har blivit. Som supporter måste man försöka bredda sitt perspektiv en aning. Alla vill ha er på plats och ni vill så klart vara där för ert lag. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt eller som man önskar. Då får man försöka anpassa sig och göra det bästa av situationen. Samma gäller givetvis även omvänt. Klubbarna måste hålla en dialog med sina supportrar så att man förstår varandra och kan samarbeta. Klubben är inget utan sina supportrar och supportrarna är inget utan sin klubb.

Annons

Nu ser vi fram emot att följa de inledande veckorna av säsongen med allt vad uppstarten innebär. Men först kollar vi på en B-landskamp på Cypern mot Estland.

// Viktor

Publicerad 2024-01-09 10:11

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto