Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Andersson avslöjar okända förebilden - i Manchester City

Damallsvenskan

ALBUFEIRA. Fanny Andersson gillar sin roll som "sexa".
Förebild? Manchester City-stjärnan Rodri, bland annat. 
- Innan var det Fernandinho, berättar Piteå-stjärnan för Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Fernandinho, Kevin De Bruyne och Fanny Andersson.

Fanny Andersson har varit given på Piteå IF:s centrala mittfält senaste knappa två åren.

27-åringen har anammat rollen som "sexa", defensiv mittfältare, i klubblaget Piteå på ett sätt som har fått hennes prestationer att sticka ut i damallsvenskan. Bland annat blev hon nominerad till priset som årets mittfältare i fjol trots att hon missade de sista åtta matcherna på grund av en fotskada.

Och i vintras blev Andersson uttagen till förbundskapten Peter Gerhardssons januaritrupp. När Fotbollskanalen möter upp Piteås mittfältsdirigent efter den sista träning i Algarve, Portugal med svenska landslaget råder det inga tvivel om att hon trivs i sin roll på planen.

Annons

- Ja, det är lite så det har blivit för mig i Piteå. Jag har tagit den rollen och jag tycker att den passar mig ganska bra. Vi spelar lite annorlunda här med landslaget jämfört med hur vi använder rollen hemma, men jag försöker ta med mig vad jag kan hit också, säger hon till Fotbollskanalen. 

Har du någon förebild som "sexa"?
- I landslaget är väl (Caroline) Seger klippt och skuren för den rollen, även om vi två nog har lite olika kvaliteter. Men för att spela där så är det väl henne man ska kolla på.

Fanny Andersson berättar att det är dock två Manchester City-stjärnor, en nuvarande och en tidigare, på herrsidan som hon snarare brukar specialstuderar. 

- Jag brukar mer kolla på Rodri faktiskt, innan var det Fernandinho. Sådana spelare tittar jag på. 

Är det den typen du försöker efterlikna?

Annons
- Haha, ja... Lite! Jag brukar försöka titta på de som spelar i den djupt sittande mittfältsrollen.

Vad är det i Rodris spel som du försöker ta efter då?
- Att jämnt vara spelbar. Att ligga och bevaka i rätt position hela tiden. Det är intressant att se hur de droppar, vill ha boll, vänder spelet och hela tiden håller koll på spelet runt omkring sig. Det här att vara aktiv i spelet utan att behöva vara nära bollen jämnt. 

I sommar går Fanny Anderssons kontrakt med Piteå ut. 27-åringen berättar att hon för tillfället inte har någon aning om hur framtiden kommer att se ut om ett halvår.

- Det är väl först nu (i vår) som det börjar komma vad man ska göra i höst. I och med att jag var skadad under hela hösten har det inte varit samma intresse för mig, även om det har funnits lite, säger Andersson, som berättar att hon är öppen för det mesta. Även ett utlandsäventyr: 

Annons

- Jag känner väl att jag inte vill gå ut i Europa bara för att, utan ska jag göra det ska det verkligen kännas rätt för mig. Jag ska tycka att det är värt det liksom. Men jag är inte stängd för det. Kommer möjligheten upp får vi se.

Nathalie Björn och Filippa Curmark har agerat ersättare till Caroline Seger i landslaget sedan den sistnämnda opererade sig för en hälseneskada efter EM förra året. Fanny Andersson menar att hon gärna skulle vilja ge sig in som ett kort i den leken inför sommarens VM i Australien och Nya Zeeland.

- Det vore en stor dröm att vara med i VM. Fokus för mig blir att bygga vidare på min säsong som jag hade i Piteå förra året, och sen är det beroende på hur bra jag är där. Ja, vi får se hur långt det tar mig helt enkelt. Jag hoppas att chansen finns där för mig, avslutar Piteå-mittfältaren.

Annons
Publicerad 2023-01-17 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto