Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lennartsson uppstickare i Blågult efter mardrömsåren: "Ett helvete att gå igenom"

Sverige (dam)

ALBUFEIRA. Dubbla korsbandsskador och nedflyttning till elitettan.
Då gick Stina Lennartsson till Linköping - och fick fart på karriären.
- Jag behövde ett miljöombyte, säger hon till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Att Stina Lennartsson stundtals har haft en tuff karriär är ingen överdrift.

Efter att ha ådragit sig en korsbandsskada 2013 var samma olycka framme igen 2020. Men likt första gången tog hon sig tillbaka från mardrömsskadan och i slutet av säsongen 2021 gjorde hon comeback på planen, men då slutade året med nedflyttning till elitettan för Lennartsson och hennes dåvarande klubb Växjö DFF.

25-åringen valde att inte följa med Smålandsklubben på resan ner i andradivisionen, i stället tog hon ett steg uppåt - och ett rejält sådant. Nästa klubbadress blev nämligen Linköping FC där karriären sedermera har fått ett lyft.

Annons

- När vi åkte ur med Växjö kände jag att jag behövde ett miljöombyte. Jag hade spelat där i nästan sju år och ville inte ta steget ner till elitettan. Jag har alltid haft fokus på att bli så bra som möjligt och då kändes Linköping som ett väldigt bra alternativ. Jag är väldigt nöjd med flytten, säger hon till Fotbollskanalen.

- Hösten innan hade jag precis kommit tillbaka från min andra korsbandsskada. Det var tufft att komma tillbaka och sen åka ur serien direkt. 

Hur ser du tillbaka på skadeperioden?
- Det var min andra korsbandsskada så jag visste lite vad som väntade mig. Men det är ett helvete att gå igenom, oavsett. Man får kämpa mentalt och det är mycket tankar. Det var tufft.  

Fanns det tvivel kring att gå från skadan och nedflyttning till en större klubb?
- Nej, för mig var det bara ett tecken på att folk har sett en och tror på att man kan komma tillbaka och bli ännu bättre vilket jag verkligen har gjort i Linköping. Jag är väldigt tacksam för det.  

Annons

En del av förklaringen bakom Stina Lennartssons lyft kan stavas Andreé Jeglertz, huvudtränare i Linköping.

- Andreé gjorde valet väldigt enkelt för mig. Jag hade hört att han var en väldigt bra tränare redan innan och det har han bevisat för mig, säger Lennartsson.

Vad är det som har klaffat i Linköping?
- Jag tror att det är wingbackspositionen. Den passar mig riktigt bra. Att jag får en egen kant för mig själv som jag kan löpa upp och ner på, det är en av mina styrkor. Dessutom har jag fått vara skadefri. 

Förutom att föra sitt Linköping till en tredjeplats i damallsvenskan blev Stina Lennartsson även nominerad till årets back 2022. I oktober belönades hon för sina insatser med en plats i den "riktiga" svenska landslagstruppen, som då mötte Spanien och Frankrike i två träningslandskamper.

Annons

- Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Det kom lite som en chock, men det var skithäftigt att få vara med för att se och lära vad som krävs för att vara med på den nivån. Jag känner absolut att det är ytterligare ett steg man måste ta för att vara med där, säger 25-åringen, som njuter av tillvaron i Portugal där svenska damlandslaget just nu är på januariturné:

- Det var lite det här man blickade fram emot när man satt på en rehabcykel i flera månader. Jag är väldigt stolt över att jag har tagit mig hit.  

Publicerad 2023-01-12 kl 20:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto