Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Wikmans hint: flera "turnéspelare" kan testas igen - öppnar för doldis i VM-truppen

Sverige (dam)

ALBUFEIRA. Några oerfarna spelare från januariturnén kan få fler chanser inför VM.
Det beskedet ger assisterande förbundskapten Magnus Wikman inför februarisamlingen. 
- Vi kan vilja ge någon en landskamp för att se ifall den spelaren är redo, säger han till Fotbollskanalen.

4:16
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se en intervju med Peter Gerhardsson i spelaren ovan.

För första gången någonsin har Sveriges damlandslag genomfört en januariturné. Åtta dagar av träning och en internmatch har nu avklarats i Algarve, Portugal - och förhoppningsvis är det startskottet på en återkommande tradition precis som för herrarna.

Det önskemålet har i alla fall assisterande förbundskapten Magnus Wikman.

- Vi är tacksamma gentemot föreningarna som har gett oss möjlighet att låna spelarna, men också gentemot många spelare som har skrivit på för utländska klubbar men ändå valt att komma hit. Det är ovärderligt för oss. Vi har sett spelarna extremt mycket tidigare men att jobba med dem på planen är en jäkla skillnad och det har gett oss mycket, sammanfattar Wikman för Fotbollskanalen.

Annons

Tycker du att damlandslaget borde fortsätta åka på januariturné?
- Jag hoppas att vi kommer göra det, men det blir en utvärdering tillsammans med SvFF, EFD (Elitfotboll dam) och klubbarna eftersom det ligger utanför Fifa-datum. Men jag hoppas och tror att vi komma vilja fortsätta göra det, och jag tror att spelarna också uppskattar att vara i den här miljön.

Känner du att ni fick ut maximalt av lägret den här gången när det saknades matcher?
- Svårt att säga. Men efter en veckas träning in på säsongen ... behovet är egentligen inte jättestort när man väljer de här datumen. Men för spelarna är det så klart roligare att spela en officiell landskamp än en internmatch. Men vi gjorde vad vi kunde för att "göra match" av det. Så utifrån var vi är på året räckte det gott och väl för oss (tränarstaben).

Annons

Januaritruppen bestod av rutinerade landslagsspelare, erfarna spelare utan landslagsmeriter och unga, lovande spelare. Magnus Wikman menar att han är nöjd med resultatet av mixen.

Det blir i alla fall hans svar på frågan om någon enskild spelare överraskade i positiv bemärkelse under turnén. 

- … Alla har varit väldigt duktiga. De som har varit med tidigare med många a-landskamper har varit duktiga på att ta ledarroller. Men de som var med för första gången var väldigt nyfikna och drivna, vilket jag tror fick igång de äldre och erfarna tjejer också. För de unga har varit på, oss också. Det fick oss att tänka till och bli ännu vassare, säger Wikman och fortsätter:

- Deras driv har fått andra att steppa upp, samtidigt som de mer rutinerade har tuffat till sig lite och gått i bräschen - just för att de har blivit tvungna att göra det. De här unga tjejerna är inte blyga, de kommer hit med mål att slå sig in i a-landslaget. Det gillar jag. 

Annons

Mellan 13-21 februari samlas svenska damlandslaget nästa gång. Då väntar träningslandskamper mot Kina samt Tyskland. Wikman hintar om att några spelare, med mindre landslagserfarenhet, som var med på januariturnén då kan komma att få chansen i truppen inför sommarens VM.

- Ja, det tror jag. Utan att vi har pratat om det. Vi måste se över alla positioner först. Det kan vara lättare på vissa positioner för att konkurrensen är olika eller på grund av skador. Men några härifrån kan komma med, det tror jag. Både erfarna och oerfarna. Utan att vi har tagit beslut om det än, som sagt. 

Hur tänker ni inför nästa trupputtagning - vill ni främst svetsa samman en VM-trupp eller testa spelare inför mästerskapet?
- I träningslandskamper ingår det att ge fler spelare chansen att visa upp sig och spela matcher. Trupperna kanske är likvärdiga mot tidigare, men fler måste få möjlighet att spela matcherna jämfört med när det är tävlingslandskamper. Det kan vara någon spelare som vi vill ge en landskamp för att se ifall den spelaren är redo inför sommaren eller inte, avslutar han.

Annons

VM i Australien och Nya Zeeland spelas mellan 20 juli och 20 augusti. Sverige har hamnat i samma grupp som Italien, Argentina och Sydafrika. Det återstår att se ifall någon "doldis" skräller sig in i Blågults trupp till världsmästerskapet. 

Publicerad 2023-01-17 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto