Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Ett förtryck av åsikter värdigt diktaturer - sorgligt att se tystnadskulturen

Lundhs Krönika

Ett inlägg på sociala medier där det går att ifrågasätta humorn. Ändå är det sanslöst att ta del av följderna.
En av svensk fotbolls intresseorganisationer skrämmer och hotar en förening till lydnad - och tystnad.

LÄS MER: Ettan-ordföranden: "Det är direkta felaktigheter"

Tystnadskulturen som härskar i delar av svensk fotboll är minst sagt deppig. Den är stark och svår att bryta. Repressalier är vanliga och man straffar dem som viker av från partilinjen. Man kastar ut dem om de inte jobbar för rätt sida och jag har stött på många exempel.

Boo FF:s nuvarande ordförande Stefan Alvén, som varit sportchef i EFD dam, har råkat ut för det två gånger om. Hallands FF:s tidigare ordförande Johan Johqvist var ett tag matchdelegat utsedd av SvFF - en slags morot för - men när förbundet inte gillade hans fortsatta kritik lät man Uefa meddela att han var petad från uppdraget.

Annons

Är det någon som har koll på lilla Torns IF? Från Stångby utanför Lund. En förening som bildades på 1960-talet och låg i division 7 för dryga 20 år sedan men som nu befinner sig i division 1 södra. Man har sakta men säkert gått från en byförening till att knacka på porten till svensk elitfotboll och har bland annat en egen hall.

Närmast uppflyttning var man 2018 då man som nykomling i serien kom femma efter att ha utmanat blivande vinnarna Mjällby under lång tid. Senaste säsongen var tuffare då man precis undvek kval och nedflyttning, men man har gjort sex raka säsonger i en serie som är krävande sett till resor och förutsättningar och där intäkterna är begränsade.

Häromåret satte man publikrekord på Tornvallen när Blåvitt kom dit och vann cupmatchen med 3-0. Då var det 1843 åskådare som följde mathen och i Sydsvenskan beskrev klubbchefen Markus Björklund hur matchen räddade det ekonomiska resultatet för 2022.

Annons

Frågan är dock om inte föreningens Twitter-konto nästan är mer känt än Torns IF? Dels fick man klubbmärket framröstat till Nordens snyggaste, dels upptäckte man ett kryphål i fotbollens regelverk kring offside vilket fick internationellt genomslag

Ovanpå det har föreningens Twitter-konto både underhållit och informerat. Med självdistans, humor och en personlig ton har man vuxit och emellanåt fått rejält med uppmärksamhet. Klart att man inte alltid träffar rätt i fotbollens värld, men väldigt ofta.

Dock har allt ändrats efter ett inlägg på X som Twitter numera heter. På morgonen den 9 januari i år skickade Torns IF ut ett inlägg med en bild på SvFF-basen Fredrik Reinfeldt brett leende, sminkad som en clown och med en röd hatt på huvudet och med följande text:

”Vad händer @svenskfotboll? Det är illa nog att förbundskaptensfrågan är olöst, men ett större problem är att det ännu inte har presenterats någon spelordning för Ettan (brukar komma innan jul). Saknar den nye chefen de ledaregenskaper som krävs för att få saker gjorda?”

Annons

Krönikan fortsätter under bilden. 

Klart att det kan gå ifrågasätta det roliga i det här. Samtidigt vore det otroligt om svensk fotboll inte kunde ha takhöjd nog för att hantera ett sådan här inlägg. Att man ska censurera en av svensk fotbolls medlemmar som efterlyser spelordningen och undrar vad som händer.

Tror ni den fick ligga ute? Det är en retorisk fråga. Efter en halvtimme ringde Ettanfotbolls ordförande Johan Englund till Torns ordförande och klubbchef. Beskedet från höjdaren i Ettanfotboll, som är klubbarnas intresseorganisation, var tydligt: inlägget skulle bort omedelbart. Efter några timmar var den borta. Klubben vek ner sig.

Man skulle kunna tro att det räckte, men icke. Johan Englund som varit upprörd i samtalen med Torns IF:s representanter skickade ganska snabbt en skrivelse till föreningen där man krävde ytterligare åtgärder.

Annons
  • Radera omgående inlägget och leverera en skriftlig ursäkt som skulle vara riktad till Englund personligen.
  • Entlediga omedelbart de individer som skrivit inlägget från alla uppdrag i Torns IF och förbjud uttryckligen dessa från att uttala sig i föreningens namn i några som helst sammanhang.
  • Vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa att styrelsen har 100 % kontroll över föreningens kommunikation.  

Om ovan krav inte följdes väntade sanktioner och åtgärder inklusive krympta utbetalningar av centrala pengar. Det handlar om pengar från fotbollsförbundet och Svenska Spel som delas ut i form av en ersättningstrappa där det är möjligt att dra ner på utbetalningar till en förening.

Torns IF:s verksamhet bygger mycket på ideella krafter. Exempelvis är en av de som är med och sköter kontot på X även den som handhar systemet för transfers i Fifa TMS och där har Torns rätt till solidaritetsersättning för Astrit Selmanis utlåning från Hapoel Be'er Sheva FC till IFK Göteborg.

Annons

X-redaktionen utgör också en del av funktionärsstaben kring matcher och där man bland annat ska navigera den digra matchmanualen från Ettanfotboll. Det handlar om allt från att agera speaker, matchrapportör och hissa Ettanfotbolls flaggor. Om de inte får jobba för Torns IF blir det problem för föreningen.

Johan Englund påstår att Torns IF genom inlägget brutit mot Ettanfotbolls stadgar och även avtal mellan föreningen och intresseorganisationen. Varken folk i föreningen eller jurister har kunnat hitta vad det är Torns IF brutit mot och inte heller förstår man vilken rättslig grund Englund står på i sina hot om sanktioner.

Det här är naturligtvis oerhört känsligt och de som hjälpt mig med information om händelserna vill vara anonyma. Risken för ytterligare sanktioner är inget föreningen vill utsätta sig för men jag har fått ta del av dokument, mejl, inlägget på X och annat för att bilda mig en uppfattning kring vad som skett.

Annons

På ett sätt hade man kunnat önska sig en känsla av förvåning att ta del av hur en fotbollspamp går fram men icke. Tänk att Johan Englund härjar med en liten förening med hjälp av resurser från fotbollsförbundet och Svenska spel. Och att en del av pengarna som förbundet har kommer från Bonnier News som köpt rättigheterna till bland annat Ettanfotboll. Gillar tidningsföretaget censuren? Gör det statliga spelbolaget det? Förbundet?

Träffade Fredrik Reinfeldt i Paris i torsdags och frågade SvFF-basen om han kände till Torns IF och ett inlägg på X. Han såg ut som ett frågetecken och svaret var att det gjorde han inte. Alltså verkar det snarare vara Johan Englund som går hårt fram i sitt pastorat.

Det är lustigt att läsa Johan Englunds utspel under pandemin. Då gick han hårt fram mot polisen och Folkhälsomyndigheten 2020 och ville att politikerna skulle ta dem i örat. Hösten 2021 var hans förtroende för RF kört i botten. Undrar hur Englund reagerat om RF hotat med sanktioner och Björn Eriksson krävt en personlig ursäkt.

Annons

Vi vet alla att det inte är fel när far super. Därför tycker väl Johan Englund att han kan härja bäst han vill och se till att döda kritik mot honom och Ettanfotboll. Man kan dock konstatera att Torns inlägg den där dagen i januari fick effekt, för spelordningen kom på eftermiddagen.

Nu är det bara att hoppas att en del personer i svensk fotboll ser till att ta Johan Englund i örat. Sedan kan han be Torns IF om ursäkt för hoten och censuren han utsatt föreningen för, och se till att alla involverade givetvis får vara en del av verksamheten igen. Allt annat än det vore för jävligt. Free Torns IF!

Fakta

Veckans spaningar

Helgens måste
Inte mycket kvar av helgen när denna krönika kommer ut. Super Bowl LVIII finns med i planeringen innan det blir måndag. Plus ett inhopp i Efter5 då SvFF:s generalsekreterare Andrea Möllerberg är gäst. Nästa helg piskar den svenska tävlingssäsongen i gång med första omgången av gruppspelet i svenska cupen.

Helgens avstå
Utomhusaktiviteter. Var vi inte färdiga med vintern?

Veckans konferens
Danska Play The Game arrangerade en konferens över fyra dagar i norska Trondheim i veckan. Många presentationer, diskussioner och debatter går att hitta via organisationens hemsida. Det var många intressanta diskussioner och en hel del bra inspel under dagarna. En stor del av samtalen finns även filmade. Klart att det går att vända och vrida på alla frågor som hänger över idrott. Som idrottens ständiga påstående att evenemang ska vara hållbara och att det kan vara greenwashing. Eller att det är bättre att satsa resurser på att utbilda idrottare och andra om matchfixning snarare än att lägga pengar på att utreda brott. Det var starkt att höra den belgiska åklagaren Frédéric Van Leeuw tala om hur idrotten normaliserar korruption. Här finns hans tal. Play the Game har anordnat konferenser sedan 1997 för att sprida kunskap om idrottens baksidor: dopning, matchfixning, korruption sexuella övergrepp och så vidare. Om man som journalist vill träffa och lyssna på grundaren Jens Sejer Andersen så kommer han till Stockholm 29 februari. Sportjournalistförbundets ordförande Jens Littorin, till vardags på DN, håller i det hela och mejla honom (jens.littorin@dn.se) vid intresse att vara med vid en träff:

Veckans Fifa-flygare
Gianni Infantino har senaste veckan åkt: Milano-Miami-San José-Boston-Paris-Doha-Abidjan. Från att ha besökt nya Fifa.kontoret i Miami och även offentliggjort VM-schemat väntade läkarkongress i Fifas regi i Boston följt av Uefa-kongress i Paris, final i asiatiska mästerskapet i Qatar och till sist final i afrikanska mästerskapet i Elfenbenskusten.

Veckans inga kommentarer
Norrmannen Petter Stordalen har med sitt bolag Strawberry köpt namnrätten till Sveriges nationalarena med start i sommar. Nu har Sverige och Danmark sökt EM för damer 2029 efter att Norden sökte EM 2025 gemensamt. Därmed får inte Norge vara med och vi på Fotbollskanalen kollade med Strawberry vad norrmanen Stordalen anser om det. Svaret blev ”inga kommentarer.”

Veckans oklarheter
Det fanns uppgifter om att Fifa skulle införa ett blått kort som domare skulle kunna använda för att visa ut spelare i tio minuter efter bråk med domare eller cyniska regelbrott. Efter rejält liv kring de tankarna har Fifa backat. Klart är att Fifa och de styrande där vill komma åt spelares uppträdanden och det talas om en ”cooling period” för att lugna ner känslor. Det ska diskuteras när Ifab som styr fotbollens regelverk har möte 1 mars.

Veckans asiatiska mästare
Qatar slog sensationslaget Jordanien som tagit sig hela vägen till final. 3-1 till hemmanationen efter tre straffmål.

Veckans stök i tidigare svensk-styrd engelsk klubb
Det stormar i Barnsley och klubben blev bland annat utkastad ur FA-cupen för att man använde en tidigare utlånad spelare som redan representerat en annan klubb i cupen. Tidigare Dif-vd:n Khaled El-Ahmad har varit vd för Barnsley under flera år, och var nära att leda den till Championship förra våren, men är klar för en flytt till MLS och Minnesota till sommaren. Däremot skulle han köra säsongen i mål med den engelska klubben. När The Athletic beskriver en rörig period i Barnsley framkommer att El-Ahmad lämnade klubben två veckor efter att man blev utslängd från FA-cupen. Visar sig att han även anslutit till sin nya klubb. Förutom Djurgården har Khaled El-Ahmad jobbat för City Football Group och haft ansvaret för Nordamerika.

Veckans inbördes maktkamp
Premier League har infört hårdare regler kring avtal och affärer med närbesläktade partners eller klubbar. Det handlar om allt från sponsoravtal till spelaraffärer när det handlar om multiklubbar. Tolv röstade för, sex emot och två lade ner rösterna. Manchester City som ägs av medlemmar ur Abu Dhabis kungafamilj och har över tio klubbar i sitt stall har hotat Premier League med rättsliga åtgärder. Kanske en bra grund till den process som gäller Premier Leagues hävdande att City brutit mot ligans regelverk vid 115 tillfällen.

Veckans moderna fotboll
Adidas satsar tungt på Saudiarabien. Man har tagit över både landslaget och den officiella matchbollen från Nike. Nu är det även klart med ett treårsavtal med Al Nassr där Cristiano Ronaldo spelar.

Veckans snabba turer
Alexander Ceferin fick igenom en stadgeändring och förklarade sedan att han inte ska ställa upp i valet 2027. Vi får väl se hur det blir när maktkampen drar i gång att ersätta honom. Var på plats på Uefa-kongressen och det var ett galet dygn som jag skildrat här. Tänk att Sverige och Danmark dumpade Norge och söker EM 2029 och bara gav några dagars frist efter att man meddelat det. Ja, det är uppenbart att fotbollsvärlden inte är där man hittar folk att lita på.

Veckans HIF-räddare
Ingvar Wenehed må ha haft rötterna i Malmö och suttit i MFF:s styrelse men det var han som såg till att Helsingborgs IF kom tillbaka till elitfotbollen på allvar efter nästan 25 år. I veckan gick den 93-årige tidigare HIF-ordföranden bort. Han var inte bara en del av en allsvensk återkomst utan Wenehed fick även se HIF ta en cuptitel och vinna SM-guld. HD:s Tomas Nilsson tecknar en bra bild av affärsmannen som även var en visionär fotbollsledare och inte var rädd att ta hjälp av Malmö FF för att nå toppen och då utmana MFF. I dagsläget när HIF har några riktigt tunga år bakom sig är Wenehed saknad.

Veckans upprop
Klart det är bra att en hel rad ultrasgrupper går samman kring att försöka ta bort kastandet av bengaler. Parallellt lovar man att fortsätta elda och det är klart att det finns en dragkamp där.

Veckans ilska
Lionel Messi och hans klubb Inter Miami är inte populära i Hongkong eller Kina efter noll speltid för argentinaren i samband med en träningsmatch. Jojje Olsson som skrivit kunnigt och engagerat om Kina under lång tid skildrar ilskan. Mest fascinerande är att man läser in en konspiration mot Kina och Hongkong.

Veckans moderna idrott
Saudiarabien har hotat konsulter, som hjälpt till vid ett tänkt samgående mellan saudiska LIV Golf och USA-touren, att de kan fängslas om de lämnar ut dokument från sitt jobb. Det är Newcastles ägare, den offentliga investeringsfonden Pif, som driver LIV Golf.

Veckans bank
Premier League lånar ut en kvarts miljard kronor till bolaget som sköter de två högsta damligorna i England. Det är räntefritt och först när man omsätter över 1,3 miljarder kronor behöver man betala tillbaka det. NewCo är ett nytt bolag som ska ta hand om Women’s Super League och Championship med start nästa säsong.

Veckans spara genom att betala
Fotbollsförbundets nya ledning med Andrea Möllerberg och Fredrik Reinfeldt stöper om på kansliet. Det är inte utan kostnad att köpa ut tidigare nära medarbetare till förre generalsekreteraren Håkan Sjöstrand. Bladets Daniel Kristoffersson avslöjar att SvFF betalar upp emot 15 miljoner kronor för att bli av med en del av förbundets tidigare chefer. Det är ingen tvekan om att Möllerberg och Reinfeldt agerar för att få till ett annat förbund och att det skakat om. På Fotbollskanalen beskrev vi i veckan missnöjet kring ordförande ReinfeldtFörbundsbasen svarade på kritiken i samband med Uefa-kongressen i Paris. Klart att det skiljer mycket mellan ledningens syn och de som är missnöjda. Fortsättning lär följa.

Veckans utmaning
Lottningen av Nations League är gjord och Sverige-Estland 8 september, Sverige-Slovakien 16 november och Sverige-Azerbajdzjan 19 november är hemmamatcherna som SvFF ska försöka locka åskådare till Strawberry Arena. 

Veckans läsning
Intressant i Göteborgs-Posten om hur nedläggningen av polisens speciella Aktionsgrupp Idrott ledde till att ett tillslag mot en illegal spelklubb med en rad fynd inte gett några rättsliga följder. Klart att polisen har problem att hinna med det här vilket slår mot idrotten. Keith O’Brien skriver om utvecklingen av medier och sportjournalistik i The Atlantic och med rubriken ”You’ll Miss Sports Journalism When It’s Gone” kan vi alla förstå vad han tror om framtiden. Klart att han har en poäng att det finns gott om innehåll kring sport, men mindre och mindre journalistik.

Veckans mediaaffär
I USA skakade det till när tre jätteaktörer på TV-marknaden framöver ska samla sitt innehåll i en tjänst. Disney som bland annat äger ESPN går ihop med Fox och Warner Bros. Discovery. Man ska erbjuda de linjära sportsändningarna och en del andra sporträttigheter på en gemensam plattform som man ska sälja direkt till konsumenterna. Tanken är att försöka få in intäkter för att ersätta alla ”cordcutters” som slutar köpa sportkanaler via kabel. Fortfarande ska mediabolagen ha separata tjänster där man kan få tillgång till allt som just ESPN eller Fox har. Ännu har tjänsten inget namn, inte heller något pris även om det talas om runt 50 dollar i månaden och man är ännu inte helt i mål med överenskommelsen. Klart att samarbetet är en tydlig signal om att det är bökigt för rättighetsinnehavare även i USA. Kan vi se liknande i Europa? I Norden? I Sverige? Inget går att utesluta.

Veckans tystnad kring Qatar
Var med i P1 Morgon och pratade hur kritiken kring Qatar och dess sportsatsningar tystnat. Året efter VM i fotboll har det tystnat men sporten är i full gång där. Just nu pågår sim-VM och det är fascinerande att Dagens Nyheter som drev på stenhårt mot fotbolls-VM har en lång intervju med simstjärnan Sarah Sjöström utan ens en fråga om att mästerskapet går i Doha. Även gjort en kortare intervju, men inte där heller. Jo, simningens förbundskapten svarar på frågor. Alltid något men stor skillnad. Klart jag fattar att det är något annat med sim-VM men Sjöström är utan tvekan en av Sveriges största idrottsstjärnor och noll frågor är underligt.

Veckans problem som aldrig tar slut
FC Barcelona har en del utmaningar. Nu visar det sig att storklubben måste betala 240 miljoner kronor till skattemyndigheterna gällande agentbetalningar. Känslan är att Joan Laporta har mycket att stå i om han ska kunna vända ekonomin i FC Barcelona utan att sälja fler tillgångar.

Veckans läsarbrev
Skriv gärna ngt om hur drygt o otrevlig JDT var i MFF. Hur han byggde lojalitet med bara danska o utländska spelare (som var beroende av honom), inte accepterade MFF-andan, fockade flera av lagets kulturbärare. Han är bra på att skrika o skrämma spelare till prestation, men en usel taktiker. Han kan inte analysera motståndare och anpassa laget till svåra o viktiga matcher. JDT är en typisk skolgårdsmobbare, slickar uppåt i sparkar neråt. Vi var många som firade när han äntligen fick sparken av Danne... Peter

Svar: Nu tror jag knappast att Jon Dahl Tomasson fick sparken av Daniel Andersson men det är uppenbart att alla inte uppskattade danskens framgångsrika arbete i Malmö FF. Man kan flika in att Tomasson inte alltid uppskattade frågor från journalister och om han blir förbundskapten kan det bli laddat på presskonferenserna. Den danske tränaren hade dessutom en medhjälpare som läste igenom vad som skrevs och sedan påpekade vad som upplevdes som felaktigheter.

Veckans Leeds United
Sex raka segrar i ligaspelet och avancemang i FA-cupen. Bättre stämning kring klubben än förra våren då man åkte ur Premier League. I veckan berättade anfallaren Patrick Bamford att Leeds-supportrar tog sig hem till honom och hängde utanför huset efter att han hade missat en straff mot Newcastle. Sedan tidigare hade Bamford lämnat en del sociala medier och detta var kulmen på många supportrars ilska mot anfallaren. Klubben ökade upp säkerheten kring anfallaren efter det och fördömde också agerandet. Just nu är Bamford också betydligt populärare då han gjort en del mål och tagit tillbaka platsen i laget, men att söka upp spelarna i hemmet är att gå alldeles för långt.

Veckans låt
"Rose Tattoo" - Dropkick Murphys.

Veckans siffra
160. Antalet miljoner kronor som EM 2022 i England gick back. Det var på många sätt ett succéartat mästerskap med både bra publiksiffror och tittarsiffror. Nu har räkenskaperna kommit från Uefa. Klart att organisationen fick upp sponsorintäkterna från 2,5 miljoner kronor vid EM 2017 till 170 miljoner kronor 2022 och mediarättigheter steg från 110 miljoner till 400 plus att biljetterna gav 115 miljoner jämfört med 31 miljoner senast. Totalt tog Uefa in runt 700 miljoner kronor vilket var fem gånger mer än mästerskapet 2017 (140) men totalt gick ändå Uefa back med 160 miljoner kronor. Betalningar till klubbar och nationsförbund dubblades efter EM 2022 och bidrog till minuset. Sedan kan man konstatera att Uefa har råd att gå back och därmed investera i damfotbollen för att på sikt få tillbaka mer. Fifa visade vägen under VM 2023 när man verkligen sköt till resurser för att höja prispengar och ge spelarna bra förutsättningar.

Veckans poddgäst
Mikael Dorsin är gäst och Rosenborgs sportchef talar om att klubben inte vunnit något under hans ledning, om vägen fram med nye tränaren Alfred Johansson, om att få mer att säga till om och varför RBK inte värvar så många svenska spelare längre. Det finns över 420 poddintervjuer sedan tidigare och du hittar dem alla här. God lyssning!

Publicerad 2024-02-11 kl 18:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto