Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Landslaget måste leva upp till orden

Sverige (herr)

TALLINN. Alla friska och spelklara. Kanonfin stämning i gruppen.
Spelarna älskar den här typen av matcher.
Vad skönt – bara se till att visa det med en seger mot Estland.

3:18
Nästa

Avbryt
Försök igen

Utsikten från mitt hotellfönster i Estlands huvudstad vetter mot en svensk storbank vars namn sitter på en spektakulär (eller ful) skyskrapa. Den del av Tallinn som vi befinner oss i är full av stora, moderna höga hus i stål och glas som kvällstid lyser upp omgivningen med olika färger. Inte olikt andra storstäder runt om i världen.

Med bankloggan mitt i min utsikt mot Finska viken är det svårt att inte tänka på de olika skandaler kring penningtvätt som varit i Baltikum på senare år, och där svenska banker varit aktiva. Miljarder och åter miljarder av lämnade Ryssland och tvättades rena via en rad banker här och sedan ut i världen.

Annons

När det hela uppdagades slutade det mestadels med böter för bankerna. Trodde därför i min enfald att de backat, men icke. Sverige är historiskt sammanvävt med Baltikum sedan 1600-talet då Estland var en del av det svenska stormaktsriket. Efter ett krig med Ryssland tog ryssarna över och den ryska dominansen i regionen är svår att ignorera. Kriget mot Ukraina har skruvat upp känsligheterna.

I Estland är det knappast fokus på ett EM-kval där landet redan är borta utan på tidigare hyllade premiärminister Kaja Kallas som varit stenhård mot Ryssland. När det visade sig att maken, Arvo Hallik, fortsatt att göra affärer med Ryssland och tjänat miljoner har avgångskravet mot Kallas vuxit. Det här med att hålla en rak linje går igen från idrottens värld.

I en tid när vi å ena sidan håller handeln i gång med Saudiarabien och en rad andra länder som kontrolleras av mer eller mindre tveksamma regimer, styrelsesätt och syn på mänskliga rättigheter suckar vi som följer fotbollen över hur idrotten och dess olika aktörer låter sig utnyttjas. Vad är rätt och vad är fel?

Annons

Tidigare i veckan fick Janne Andersson frågan om hur han själv sett på ett bud från Saudiarabien. Han slog sarg ut, men bjöd åtminstone på detaljen att han nobbat anbud som varit stora och rejäla. Återstår att se hur han gör den dagen det blir skarpt läge. Nu har han annat att fundera på, att ta Sverige till EM. Först ut en match mot Estland.

Om nu Estlands mittfältare Mattias Käit ser EM-kvalet som ett derby, är det knappast något liknande för de svenska spelarna. Någon rivalitet likt med Finland, Danmark eller Norge finns inte med länderna i Baltikum. Åtminstone inte från svensk sida. Här handlar det om en av fem finaler i EM-kvalet och det handlar bara om att ordna segrar för att nå EM.

Fredagen tillbringade vi på den 20 år gamla matcharenan i Tallin som är uppkallad efter det lokala ölmärket A. Le Coq. Vi var där för att kolla lagens träningar (15 minuter) och lyssna på spelare och ledare på pressträffarna. Till den fina och rätt tajta arenan väntas över 10 000 åskådare komma och det är klart att estländarna vill se en skräll mot grannlandet.

Annons

På Sveriges presskonferens var det en estnisk journalist som frågade Janne Andersson om att det inte gått så bra för Sverige på sistone och undrade vad det berodde på. Han fick ett svar om att det svenska landslaget minsann inte glömt hur man vinner matcher, och den svenska förbundskaptenen drog upp att Sverige vunnit sex av de senaste åtta matcherna.

Statistik är vad det är och går att använda i olika syften. Vi är många som undrat kring Anderssons fäblesse att på senare plocka vissa delar. Man kan även se att Sverige efter EM-uttåget 2021 spelat 17 tävlingsmatcher och av dem vunnit sju matcher, kryssat en och förlorat nio. Effekten har varit ett missat VM och nedflyttning i Nations League och nu är man i brygga inför EM-kvalets fem avslutande matcher.

I många länder hade man åkt efter det, men inte i Sverige. Rätt eller fel? Jag förstår att det blev så och att man höll kvar, men tycker förbundet stod på hälarna efter ett missat VM och man var inte tillräckligt tydligt kring krav och förväntningar. Sedan måste man undra om en förbundskapten ska sitta längre än tre cykler? Det är ett krävande jobb som tar ut sin rätt.

Annons

Nu är det fem matcher kvar för Sverige. Fem finaler. Fem segrar och Sverige är i EM, men fem segrar i rad har inte Janne Anderssons landslag klarat under de sju år han lett laget. Man får gå långt tillbaka för att hitta det, men Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck var nära när man i EM-kvalet 2000 ledde landslaget till fyra vinster och ett kryss.

Klart att man kan bryta ner det i match för match och då bygga hoppet. Sverige kan väl slå ett 111-rankat Estland. Och Österrike hemma ska inte vara omöjligt. Och Belgien i oktober som kanske både är klart och utan Kevin De Bruyne ska väl inte vara helt omöjligt. Det är så supportrar drömmer, men verkligheten är tuffare med ett Sverige som inte presterat många gånger de sista två åren.

Vems ansvaret är? Ja, klart att Janne Andersson och Peter Wettergren har stort ansvar. Parallellt med att många spelare inte presterat. Kanske är det kombon av spelarna och Andersson som ej funkar? Är det bristande svensk talangutveckling som spökar? Hade gärna sett en utredning och utvärdering från förbundet och en diskussion och debatt.

Annons

Men nu gäller först matcherna. Under hela veckan har vi hört spelare tala om den fantastiska stämningen, om att man har bra träningar, om att man älskar den här typen av matcher och om att alla insett att Österrike inte var bra nog. Underförstått, det här sker inte igen.

Janne Andersson talade på presskonferensen om att alla 24 spelare på plats är friska, hela och redo. Ja, det är helt enkelt inte mycket att skylla på. Då finns bara en önskan om att se allt det härliga på planen lördag kväll. Den första finalen ska bara vinnas.

Sverige har inte kvalspelat borta mot Estland sedan i juni 1997. Det var under Tommy Svenssons sista tid som förbundskapten och landslaget jagade en plats i Frankrike-VM. En tidig förlust mot Österrike och en mot Skottland hade satt press på laget som ju även missat EM i England 1996.

Annons

I Tallinn gick det bättre i juni 1997 när de gamla 94-hjältarna Martin Dahlin och Kennet Andersson gjorde varsitt mål och Sverige ledde med 3-0. Även om esterna ordnade ett par sena reduceringar fick VM-hoppet nytt liv via 3-2. Tyvärr räckte det inte när österrikarna sedan vann även den andra kvalmatchen.

Sverige missade därmed två mästerskap i rad och Tommy Svensson klev av som förbundskapten. Estland och Österrike i samma kvalgrupp ger inga angenäma minnen för svenska supportrar, men i fotbollen finns alltid möjligheten att skapa nya minnen. Bara att ta vara på möjligheten.

Publicerad 2023-09-09 kl 10:39

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Besök i Tallinn och Sveriges ödesmatch mot Estland. Poängtapp där och EM-kvalet är över samt även Janne Anderssons tid som förbundskapten. Svensk seger innebär ny ödesmatch på tisdag mot Österrike.

Helgens avstå
Helgen. 

Veckans inledande VM-kvalspel
Natten till i fredags drog VM-kvalet till USA, Mexiko och Kanada i gång i Sydamerika. Regerande mästarna Argentina slog Ecuador med 1-0 och Lionel Messi gjorde enda målet på frispark. Nu är det bara två år och nio månader till VM-premiären i juni 2026. Det finns 45 platser att slåss om i VM-kvalet då värdnationerna är klara. Sydamerika är först ut med kvalspelet. Asiens drar i gång i oktober och Afrikas i november. Europas och Uefas kvalspel dröjer till mars 2025 och där gäller tolv grupper med fyra eller fem lag och enbart gruppvinnarna går till VM. Sedan väntar playoff om de sista fyra VM-platserna och dit går tolv grupptvåor och de fyra bäst rankade lagen från Nations League som inte blivit etta eller tvåa i sin kvalgrupp. Där handlar det om en semifinal och en final och lagens seedas efter Nations League. Sverige är som bekant i C-divisionen i Nations League hösten 2024 och det kan vara värdefullt att vinna gruppen som en reservingång om man inte blir etta eller tvåa i sin kvalgrupp. Plus att man kan höja sin seedning litegrann.

Veckans nomineringar
Amanda Ilestedt och Fridolina Rolfö fanns med när France Football släppte listan på 30 spelare som kan vinna. Starkt. Ingen svensk herrspelare fanns med bland de 30 herrarna som kan vinna priset som den franska tidningen delar ut. På herrsidan har man delat ut det sedan 1956, även om priset ändrats genom åren, och på damsidan har det delats ut sedan 2018. Ingen svensk har vunnit varken på herr- eller på damsidan. Priset delas ut på en galan 30 oktober.

Veckans poddande
Fotbollskanalen On Tour tar rygg på Sverige varje samling. Ta rygg på oss och lyssna. Senaste avsnittet här. Om att Sverige saknar galna vinnarskallar och mycket mer.

Veckans ”Déjà vü”
Att det är rejäl hausse kring det svenska U21-landslaget med många unga och lovande spelare samtidigt som A-landslaget har det tufft och kämpar med resultat känns igen. Det var så våren 2001 då Zlatan Ibrahimovic, Pontus Farnerud och Kennedy Bakircioglu var en del av U21-landslaget efter ett svagt EM 2000. Eller som 2009 när Sverige var på väg att missa VM i Sydafrika och U21-landslaget med Elm, Berg och Toivonen gick starkt i hemma-EM. Precis som 2015 när U21-landslaget med Guidetti, Nilsson Lindelöf och Augustinsson vann EM och Sveriges A-landslag hade det tufft sportsligt. Nu hade det svenska U21-landslaget det tufft trots en rad lovande spelare på plan och på bänk och man förlorade hemma mot Nordmakedonien.

Veckans moderna fotboll
Chelsea kan köpa in sig i Sporting. Att äga fler klubbar än en sprider sig.

Veckans nu räcker det
Stockholms Fotbollsförbund gav i veckan en sorglig inblick i all skit som sker i samband med fotbollsmatcher härom helgen. Totalt 34 grova utvisningar varav fem i seniormatcherna och 29 i ungdomsmatcherna. Grova. Lägg till det Expressens intervju med en domare som blev nedsparkad under en match. Kan bara hoppas att fler berättelser och rapporter kan få folk att tänka efter.

Veckans Jens T Andersson-samtal
Sveriges landslagschef måste givetvis redan nu etablera kontakter med tänkbara ersättare till Janne Andersson. Utgår från att han ringe Graham Potter och lyssnar om Sverige kan vara intressant.

Veckans sport-TV-kris
De som följt min helgkrönika över åren och dessa små instick har sett att jag skrivit om turer kring Viaplay, Discovery, SVT men även om TV4 och tidigare C More. Man kan konstatera att det varit rörigt över sommaren och att krisen bara är i början. Hos oss på TV4 är det ett stort effektiviseringsprogram som löper över tre år och där givetvis sporten påverkas. Hur? Ja, det lär visa sig framöver. Viaplay som haft det kämpigt under sommaren och man har skurit hårt, tagit tillbaka Peter Nörrelund (som var den köpte idrottsrättigheterna genom åren) och aktien har rasat ytterligare i veckan och det utan några nyheter. Totalt är aktiens värde ner över 80 procent bara i år med en kurs kring 38 kronor. Positivt för Viaplay är att man trots detta kunde förlänga med danska ligan i herrfotboll, men man gick ner i antalet matcher (från två tredjedelar till hälften) och även i antalet förstaval (från alla till hälften) när man delar med TV2. Discovery lämnade inte ens in något bud på den danska ligafotbollen som man har en säsong kvar på och nu är allsvenskan i Sverige den lokala rättighet man har kvar efter att ha släppt norska ligan. Klart är att detta påverkar försäljningen av rättigheter. Champions League, Europa League och Europa Conference League skulle ha varit ute på marknaden förra hösten, sedan i våras, sedan i augusti och nu är det tal om oktober. Formel 1, EM 2025, NHL, Serie A, Allsvenskan, Superettan och Hockeyallsvenskan är några av rättigheterna som är på väg ut på marknaden inom de närmaste åren. Det ska tilläggas att detta inte bara sker i Norden utan det finns problem runt om i världen när TV-marknaden stöps om.

Veckans suck av lättnad
Saudiarabiens transferfönster drog igen i torsdags och nu blir det lugnt till i vinter. Totalt värvade man 94 spelare från utlandet.

Veckans fördelningsnyckel
Uefa kommer att dela ut mer pengar till klubbar som inte spelar gruppspel i Europa från och med nästa höst. Totalt närmare fem miljarder kronor per säsong går till de klubbarna. Ett bra steg. I gruppspelet omfördelar man och drar ner på intäkter som hänger ihop med marknadspool (styrs av TV-intäkters storlek och antalet lag från samma land) samt lagegs koefficient som speglar resultat över tio år, och i stället jackar Uefa upp det som handlar om deltagande i gruppspel i form av större startpott och prispengar kopplade till resultat. Det sistnämnda lär gynna de bra klubbarna, men är rimligt att lägga mer fokus på den delen.

Veckans röriga landslag
Bosnien stänger av en skadad Anel Ahmedhodzic.

Veckans intervju
The Athletics Adam Crafton och David Ornstein intervjuade Jordan Henderson efter flytten till Saudiarabien och Al Ettifaq. Första gången den tidigare Liverpool-spelaren svarade på frågor om flytten till Saudiarabien. Fascinerande att man inte kan erkänna att pengar är en del av flytten och faktiskt förstå besvikelsen över att Henderson som stått upp för rättigheter för utsatta och nu är en del av något annat.

Veckans citat
”Europa måste komma ihåg att man har varit Saudiarabien de senaste 20 åren, när man tömt de främsta kontinenterna på dess talanger. Nu har en motståndare med två giltiga skäl dykt upp. Ett, pengar att köpa för och två, en kärlek till fotboll.” Argentinske legendaren Jorge Valdano pekar på Europas hyckleri.

Veckans svårgreppade mediastrategi
SvFF-basen Fredrik Reinfeldt ville länge inte uttala sig om allt som följde Spaniens VM-triumf i Australien. Till slut bjöds medier in till n pressträff i Piteå där det sedan länga var planerat att han skulle delta. Däremot var det inte aktuellt med enskilda intervjuer. Reinfeldt leder en folkrörelse och idrottsförbund, inte Sverige. När han till slut fick frågor då var Svenskfotboll.se snabbt ute med en text. Synd att Fredrik Reinfeldt inte lyssnar på de som jobbar för SvFF:s pressavdelning och inser att han bör uttala sig i stället för att bara hålla tyst och styra journalister.

Veckans svulstiga arena
Santiago Bernabéu. Real Madrid har investerat rejält och fått en arena som är mäktig.

Veckans Manchester United-sorgligheter
Rättsutredningen kring Mason Greenwood lades ner men tillräckligt mycket har läckt ut för att det går att förstå att många ifrågasatte att Manchester Uniteds ledning ville behålla honom. Protesterna fick United att svänga men man hann knappt låna ut honom till spanska Getafe innan det var Anthony som blivit polisanmäld av sin flickvän och han anklagas för at ha använt våld. Brassen blev petad från det brasilianska landslaget, men ännu så länge följer United bara händelserna. Och till det kan man lägga att United värvade Ronaldo vilket gav upphov till ifrågasättande. Nu kan knappast klubbar ha koll på allt som sker med spelare och allt de gör, men det är klart att om man inte agerar tydligt och klart när det uppdagas kommer kritiken.

Veckans Messi-effekt
Dagen före Lionel Messis första match med Inter Miami var det över 110 000 som tecknade abonnemang med Apple TV för att se MLS. Under juli lockade Apple mer abonnenter än under de fyra första månaderna av säsongen.

Veckans stipendium
Svenska sportjournalistförbundet har utlyst ett stipendium till Play the Game 2024. Det är en dansk konferens kring idrott, forskning och journalistik som anordnats med jämna mellanrum sedan slutet av 1990-talet. Läs mer om Play The Game här. Nästa år är det i Trondheim och jag har bara varit på en konferens, i Odense 2022, och det är värt ett besök. Så om du är sportjournalist, sök!

Veckans måste att ta in
Spanska fotbollsförbundet sparkade VM-vinnande Jorge Vilda. Sedan tidigare är spanska förbundets ordförande Luis Rubiales avstängd av Fifa under tiden han utreds. Det pågår även en rättslig process i Spanien efter kyssen i samband med prisutdelningen efter VM-finalen. Det finns mycket material från efter finalen och det går att tolka det hela på olika sätt, men om man inte sätter sig in i den långvariga konflikt som varit mellan förbundet och en majoritet av spelarna i landslaget för damer så har man missat en stor del av vad som kulminerade i Sydney. Via min kollega Johanna Garå läste jag journalisten Gemma Herrero som beskrev att jobbet var svårt att göra för kvinnor på både redaktioner och i fotbollens värld. Bara att inse att kyssen endast är en liten del av det hela.

Veckans löfte
Saudiarabiens klubbar kommer inte få spela i Champions League. Både Uefa-basen Alexander Ceferin och ECA-basen och PSG-preisdenten Nasser al-Khelaifi lovar att det inte kommer att ske.

Veckans typiskt techföretag
När Meta som äger Facebook och Instagram avvecklar sin pressverksamhet i Norden gör sig Spotify till exempel på att inte svara i Svenska Dagbladets granskning av hur kriminella tvättar pengar via strömningstjänsten. Det är beklämmande att företag med resurser och stor betydelse bara struntar i att ta ansvar och svara på frågor som berör deras kunder, klienter.

Veckans quick-step
Inför VM i Qatar var Craig Goodwin en av spelarna som var med när Australiens landslag markerade mot emiratet. Nu har Goodwin bestämt sig för att lämna Adelaide United för Saudiarabien. Ska sägas att Goodwin spelat i Saudiarabien tidigare i karriären.

Veckans gästspel
Var med i podden Mellan Raderna Fotboll. Avsnitt 17.

Veckans prisbild
Danska fotbollsklubbar fick, enligt Tipsbladet, till en ökning på 6-8 procent när det handlar om TV-rättigheterna från 2024 till 2030. Nu har man 410 miljoner danska kronor per säsong och det sägs att det blir mellan 435 och 445 miljoner från 2024 och framåt. Köpare var Viaplay som delade jämnt med TV2 och man har lika många matcher och lika bra macher. Svenska agenturen Commercial Sports Media var Divisionsföreningens rådgivare i försäljningen och CSM är även Sef:s rådgivare i kommande försäljning.

Veckans moderna fotboll II
Azerbajdzjans statliga oljebolag SOCAR är ny sponsor för Galatasaray. Närmare 60 miljoner kronor om året.

Veckans oroande domstolsbesked
Domaren Pamela K Chen friade häromveckan ett par av de som åkte fast efter räderna mot Fifa-höjdare 2015 och där en hel del dömts i amerikanska domstolar. Hernan Lopez och ett företag ska ha betalat ut mutor i utbyte mot att få köpa TV-rättigheter. Bland annat såg man till att Fox kom över VM 2018 och 2022 framför ESPN, och med tanke på att Fox fick förlänga över VM 2026 utan någon auktion när VM 2022 flyttades till vintern, hade mutorna långtgående effekt. Nu frias Lopez och företaget, men inte för att de är oskyldiga utan att brottet inte ryms i amerikansk lag. Frågan är hur det här påverkar övriga fall.

Veckans Leeds United
Efter en kaosartad sommar med ägarskifte samt enormt många spelartapp och en del nyförvärv får nya managern Daniel Farke äntligen lugn under landslagsuppehållet. Några supportrar som driver podcasten ”The Square Ball” har intervjuat vd:n Angus Kinnear om senaste året. Intressant lyssning. Förre ägaren Andrea Raddrizani gick till motattack på X, men det slutade med att italienaren försvann från plattformen. Oklart varför. Återstår att se om klubben kan utmana om en plats i Premier League eller om det väntar nya 16 år innan man är tillbaka?

Veckans låt
”We’re Only In It For The Drugs No.1” – Ebba Grön.

Veckans siffror
7,36. Antalet miljarder dollar som lades på spelaraffärer mellan 1 juni och 1 september, enligt Fifa. Saudiarabien kom med 907 miljoner dollar två i nettoutlägg efter Premier League som lade ut 1,39 miljarder. Bundesliga var den liga som tog in mest pengar.

Veckans poddgäst
Expressens krönikör Noa Bachner är gäst och talar om sin bok Den sista utposten, om sitt förhållande till Newcastle United som Saudi-ägt, om svensk fotbolls viktiga vägval och om journalistik vs supporterskap. Glöm inte att det även kom tre avsnitt i slutet av juli som spelades in under Gothia Cup. Gästerna var Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, advokaten Carl Fhager som jobbar med fotboll samt förre Premier League-spelaren Djimi Traoré som nu är tränare i danska Nordsjälland Sedan tidigare finns över 400 poddintervjuer att lyssna på. Du hittar dem alla här. God lyssning!

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto