Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Vem hade du valt som förbundskapten - och se hur lätt det är

Lundhs krönika

Olof Mellberg och Tony Gustavsson i en duo. Om de hittar varandra kan de ta över A-landslaget.
En Lars-Tommy 2.0 i form av Olof-Tony - och det vore fel att påstå att det kryllar av alternativ.

AVSLÖJAR: SvFF vill att Mellberg och Gustavsson tar över Blågult ihop

"Fan ska vara teaterdirektör" heter det i en fars från 1800-talets mitt av August Blanche som jag tvingats igenom någon gång. Och just repliken ovan har levt kvar och jag betvivlar att det är lättare att vara teaterdirektör 2023 än det var på den tiden även om utmaningarna skiljer sig åt.

Fan ska vara generalsekreterare, skulle Andrea Möllerberg kunna utbrista. Nu är hon inte typen som gnäller - det är sällan triatleter - och fotbollsförbundets högsta tjänstekvinna ser säkert bara möjligheter knappa två månader in på sitt uppdrag att leda svensk fotboll.

Annons

Efter att ha stöpt om ledningen på förbundet och organiserat om kring fotbollen med fotbollschef Kim Källström, tekniska direktörer och annat för att förhoppningsvis få ut mer av verksamheten är nästa uppgift en förbundskapten för herrarna. Även om listan på kandidater var lång fanns inga givna ersättare.

Graham Potter stack ut och även om det var givet att fråga honom var det troligt att han skulle säga nej. Annars fanns det många namn där det var lätt att peka på varför just den inte passade optimalt alternativt skälet till att kandidaturen var svag. Hur man än vred på listan var det knappast någon som kändes perfekt.

Nu kan man lätt säga att läget var liknande när fotbollsförbundet i januari 2016 kommit överens med Erik Hamrén att han skulle sluta efter sommarens EM. I slutändan blev det Janne Andersson som knappt förekom i spekulationerna inför utnämnandet av IFK Norrköpings-managern.

Annons

En del av uppgörelsen med Andersson var att han skulle jobba med Peter Wettergren. Duon hade inte jobbat ihop tidigare men fann varandra och mejslade med åren ut sina roller. Med tiden gled Andersson mer mot att fronta landslaget likt en ambassadör och Wettergren fick mer och mer ansvar för fotbollen.

När fotbollsförbundet jagar en ny förbundskapten har retoriken hamnat i ett team eller någon form av delat ledarskap. Inte sedan Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck drev igenom det efter ett lyckat kvalspel till EM 2000 har svenska landslaget haft något liknande. Redan då var det ifrågasatt.

Om det är rätt för ett landslag 2024? Antagligen med tanke på att en förbundskapten i dag har ansvaret för nästan lika många ledare som spelare. Antalet arbetsuppgifter och funktioner har svällt och det är givet att om man klarar av att dela på det är lösningen att föredra. Även om det är en utmaning.

Annons

Tillsammans med min kollega Martin von Knorring fick vi loss uppgifter om att fotbollsförbundet gärna ser en kombination med Olof Mellberg och Tony Gustafsson. Där finns den tidigare landslagsspelaren som även är en nyfiken tränare som i BP gjort resultat. Lägg till att han gärna jobbat med delat ledarskap under två sejourer i BP.

Sedan finns det ledaren som internationell erfarenhet både från landslag och klubblag. Han har både varit förbundskapten och haft rollen som assisterande i landslag och i klubblag. Lägg till det att han inte ogillar att ta hand om presskonferenser och är van vid att det kan blåsa till.

Utifrån sett är det en spännande kombination. Min första invändning är hur det är att samarbeta med Olof Mellberg som gärna vinner allt och går sin egen väg. Å andra sidan har jag fått lite en annan bild när jag rest och jobbat med honom, men han har en stark vilja och tydlig bild av vilket håll han ska åt.

Annons

Tony Gustavsson är mer av en diplomat och försiktigare. Klart att han blivit drillad av åren i USA och Australien och plockat upp mycket. Framgångarna med USA:s landslag hade han del i och med Australien blev det nästan supersuccé med medaljmatch i sommarens VM.

I slutändan är det ändå svårt att veta hur det ska fungera. Kan Mellberg och Gustavsson jobba ihop? Ser de på fotboll på ett sätt att de gemensamt kan finna spelidéer och vilka spelare man ska satsa på? Och om man inte går på helt delat ledarskap, hur sätter man ihop ett lag av två? Vilka titlar och vilka ansvar?

Klart att det måste vara roligt att rekrytera nya ledare för A-landslaget. Att inventera alternativ, lägga ut planer och få till rekryteringen. Att gjuta mod i hela organisationen för att ta nya tag med sikte på VM 2026. Sedan återstår att spela om det och se en ledarkonstellation mynna ut i resultat som avgör om det är en succé eller ett fiasko.

Annons

Fan ska vara förbundskapten. Eller fan ska ha delat ledarskap. För det räcker att se på reaktionerna på Mellberg och Gustavsson för att inse att de inte kommer att knäckas av höga förväntningar om de kommer överens och väljer att ta jobbet. Kanske ett plus att börja långt ner och ta sig uppåt trots allt.

Fakta

Spaningar

Helgens måste
VM i handboll. Sporten är ofta underhållande men är väldigt förtjust i Tomas Axnérs landslag som avancerat till finalspelet och hoppas på medalj.

Helgens avstå
Klubblags-VM i Saudiarabien som Sportbladet sänder.

Veckans amerikan
Emil Forsberg drar till New York och Red Bulls med start 2024 och har minst tre år där. Otroligt med nio år i RB Leipzig och han har varit en av de tongivande när klubben gått från Bundesliga 2 till att vara ett topplag, vinna cuptitlar och spela regelbundet i Champions League. Kan konstatera att MLS kommer att vara hetare än någonsin 2024 i och med Lionel Messi valt att spela för Inter Miami. Däremot har New York Red Bulls varit svagt senaste tre säsongerna och antingen inte kvalat in till slutspel eller åkt ut tidigt. Finns en del att jobba med för Forsberg.

Veckans trista återbud
Roony Bardghji blev äntligen uttagen i landslaget, men FC Köpenhamn stoppar honom och Jordan Larsson från att åka till Cypern. Förståeligt sett till FCK-schemat men trist.

Veckans segernickare
Gustaf Lagerbielke har varit långt från spel i Celtic men fick hoppa in mot Feyenoord. Segernickare och även om betydelsen för klubben var ringa var det antagligen viktigare för mittbacken.

Veckans lottning
Champions League på måndag. FC Köpenhamn är involverat och är första nordiska lag sedan 2010. Skrev i veckan om hur danska och norska ligan rycket ifrån det som skulle vara Nordens Bästa Liga redan 2017. Klart att man kan peka på att den danska ligan är annorlunda i och med ingen 51-procentsregel men ändå oroande för svensk herrfotboll. Risken är att fler gör som Roony Bardghji och lämnar Sverige för nordiska rivaler i tidig ålder. Inte blev det bättre av att BK Häcken förlorade igen och därmed sjönk Sverige ytterligare på Uefa-rankningen.

Veckans varför satte jag inte baseball-trä i näven på barnen?
Japanen Shohei Ohtani har varit en sensation i amerikansk baseball och var i vinter fri att flytta till valfri klubb efter sex år i California Angels. Det slutade med Los Angeles Dodgers och sanslösa 700 miljoner dollar över tio år. Än mer fascinerande är att han tar 680 miljoner dollar efter att avtalet löpt ut och blott 2 miljoner dollar om året under de tio åren. Skälet är att han vill att Dodgers ska kunna förstärka laget under hans tid där och på så sätt rundar ägarna baseball-ligans lyxskatt när man överstiger taket för lön. Ungefär som Chelsea skrev långa avtal med sina nyförvärv för att skriva av dem under längre tid, vilket Premier League satte stopp för i veckan. Vilken som är den gemensamma nämnaren för Chelsea och Los Angeles Dodgers? Todd Boehly som äger Chelsea är delägare i Dodgers.

Veckans snart vänder det och kulan är i luften
Spelschemat är ute. Omgång 1, 30 mars – 1 april: AIK – Västerås SK, Hammarby – Kalmar FF, IFK Göteborg – Djurgården, IFK Norrköping – Malmö FF, IF Elfsborg – IFK Värnamo, GAIS – IF Brommapojkarna, BK Häcken – Mjällby AIF, IK Sirius – Halmstads BK.

Veckans modiga tränarval
Rosenborg satsar på unge och oprövade Alfred Johansson efter en lång kris i den tidigare storklubben i norsk fotboll.

Veckans avsnitt i poddserien Blågul framtid – krisen i svensk fotboll
Erik Edman och jag kör vidare med nya avsnitt i vår poddserie om svensk fotboll. I veckan har vi kört avsnitt 10 om agenternas inflytande och om det är bra eller dåligt. Där gäster som Magnus Erlingmark, Lisa Ek och Petter Andersson trycker på att spelarnas utveckling är viktigast. I avsnitt 11 var Lilie Pehrsson och Ann-Helén Grahm med och talade om hur svensk damfotboll är starkt på landslagsnivå men att det är kämpigare för klubbarna. Där det handlar om att våga utmana historien. Avsnitt 12 gick in på hur AIK tog vetenskapen till hjälp för att ifrågasätta och ändra på sin ungdomsverksamhet och Dennis Hörtin talar om hur man jobbar vidare på det. Landslagets och HIF:s Dale Reese talar om att svenska spelare tränare för lite och avsaknad på kunskap kring hur unga spelare växer och hur de får referenser kring vad som är normalt. 

Veckans insats
Jesper Karlström är en förebild. Gillar att han är ambassadör för lag med barn som har diabetes.

Veckans moderna fotboll
Bundesliga-klubbarna i B1 och B2 som är organiserade i DFL röstade för att sälja en del av klubbarnas produktionsbolag till en riskkapitalist. Svenska EQT är ett av bolagen som bjuder på att ta över en mindre del av bolaget och försöka hjälpa DFL att bli ännu mer kommersiella kring TV-produktioner och rättigheter.

Veckans drömlott
Sverige-Bosnien om att hänga kvar i Nations Leagues A-division. Det ska den forna världsettan (numera femma och det är inte bara i hockey det går snabbt) klara av även utan Kosovare Asllani och Magdalena Eriksson.

Veckans slutspel
Semifinal väntar i Alla mot alla efter seger i kvartsfinalen mot Emma Molin och Markus Krunegård. Viktigt att gå långt under en Allstar-säsong.

Veckans kommande dom
Torsdag 21 december 9:00 lämnar EU-domstolen beslut kring hur man ser på konflikten mellan Uefa och de klubbar som står bakom A22 och superligan. Skrev om ämnet i förra veckan och att jag för att skaka om Fifa och Uefa håller på superligan. Får se hur domslutet landar.

Veckans målvaktskamp
Jennifer Falk vs Zecira Musovic i Champions League. Imponerande av BK Häcken atts no åt sig en poäng I London och ha greppet om gruppen efter tre matcher.

Veckans lyxkryssare
The Icon of The Seas är en ny lyxkryssare I Royal Carribeans flotta. Kryssningsföretaget är även ny sponsor till Inter Miami och ikonen till The Icon of The Seas är givetvis Lionel Messi.

Veckans citat
Perfekt steg för kimpa! IFK Värnamo fast med publik.” Simon Thern om att Kim Hellberg är ny tränare för Hammarby. För övrigt Thern som rekommenderade moderklubben att ta Hellberg efter att Värnamo gått upp i allsvenskan efter att ha jobbat med tränaren i IFK Norrköping.

Veckans läsning
Guardian-krönika om prins Harrys seger kring avlyssning av telefoner från medier. Intressant vinkling i att belysa vilket hot prins Harry är mot en del tidningar och dra ut linjen till hur han och Megan blir bevakade.

Veckans läsarbrev
Hej Funderar på om det hade varit en bra idé att Sverige gör som tex Spanien ! Att reservlag spelar i dom riktiga serierna!? Men kan såklart inte spela i samma serie som sitt A-lag !! Max upp till 1-2 serier under!? Fördelen med detta tror jag är det ger mer att möta lag som gör allt för att vinna sina matcher!!  vilket skulle utveckla alla reserver mer än att bara spela i en u-21 serie som jag upplever är som träningsmatch emellanåt!? Sen kanske man kan behålla u21 -serie fast med mindre lag ( mer lokalt kanske) Tror att dessa förändringar gör att kvaliteten blir högre i framförallt skiktet under elit typ superettan- div 3. Tror att ni journalister behöver trycka på för förändringar!! Känns som förbunden gärna fortsätter i gamla hjulspår!? Ha de fint Mvh Johan

Svar: Den diskussionen pågår och däremot är det väl olika vad personer tycker i den här frågan. Exempelvis var veckans poddgäst Patrik Brenning kritisk till den utvecklingen. Jag ser både för och nackdelar, men framför allt måste man som krönikör belysa vad man själv tror på. Det här är komplext och poddserien som Erik Edman initierade och som Fotbollskanalen och jag varit med och jobbat kring är väl ett sätt att lyfta en rad frågor. Lägg till att det verkar hända en hel del på fotbollsförbundet under en ny ledning. Sedan får demokratin gälla och det som röstas fram och har stöd är väl den väg som gäller.

Veckans Leeds United
Stryk mot Sunderland i veckan. Dags att ge upp. Lik förbannat sitter jag där hoppfull när Leeds möter Coventry i klubbens egen sändning för tio pund. Får som leds till slakt gör mer motstånd.

Veckans låt
”The Boys Are Back In Town” – Thin Lizzy. Spelades av Newcastle United på St James´Park i veckan inför mötet med Milan och det väckte Lizzy-spår i huvudet.

Veckans siffra
888. Antalet miljoner dollar som världens fotbollsagenter tog betalt 2023. En ökning med 42,5 procent jämfört med året före och nytt rekord. Premier League dominerar givetvis med 280 miljoner och därefter kommer den saudiska ligan som nya tvåa med 86 miljoner. Lite humor att rekordåret kommer när Fifa försöker begränsa agentarvoden till 3 procent på alla kontrakt gällande löner över 200 000 dollar. Något som stoppats i England och därmed riskerar att falla över hela linjen. Man kan undra kring diskussionen om agenter och att de tar pengar från sporten när ALLA inklusive Fifa, Uefa, SvFF, Sef och klubbar använder agenter. Sedan visade Fifas genomgång att fler affärer än tidigare hade agenter involverade vilket tyder på att deras del av kakan växer.

Veckans poddgäst
Vinnaren av Fotbollskanalens Hederspris kommer som gäst på måndag och är även med i Efter5 på söndag. Sedan tidigare finns över 415 poddintervjuer att lyssna på. Du hittar dem alla här. God lyssning!

Publicerad 2023-12-16 kl 09:37

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto