Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

20 heta ämnen med Guidetti: Fick tio flaskor champagne av AIK-supporter på krogen

Allsvenskan

ALMANCIL. Fotbollskanalen bad John Guidetti att svara på 20 frågor eller påståenden.
Nobbade han Djurgården, Hammarby och MFF? Vilka är de bästa han har spelat med? Och har han fått tio flaskor champagne av en AIK-supporter på krogen?
- Det var mäktigt. Det var mitt på Östermalm, säger han.

Foto: Bildbyrån/TT.

AIK är på träningsläger i Algarve och Fotbollskanalen satte sig ner med John Guidetti som fick svara på 20 frågor eller påståenden, ungefär samma upplägg som Fördomspodden.

1. Du spelade på 60 procent under hela hösten?
- Ja, så var det. Att springa runt med smärta hela tiden är jobbigt, speciellt med en sådan skada när det gör ont när man ska ta varje steg. Det var inte ofta när man kom upp i fart som det gjorde ont, eller när man väl sprang, men det var att börja springa och byta riktning som gjorde ont. Men ibland kändes det som att 60 procent gjorde en del nytta i vissa matcher. Man får väl ta de positiva sakerna som jag kunde bidra med. Vi stoppade förmodligen Djurgården från att ta ett SM-guld, där gjorde jag ett mål och en assist. Det var en ganska viktig match för oss och för alla våra supportrar. Sedan knorrade jag upp den i krysset mot Bajen och där slog vi bort Bajen från deras guldhopp. Jag har inget kvar att bevisa, och jag vill inte vara bra för min egen skull. Jag vill hjälpa AIK och våra supportrar. Nu är det ingen smärta i hälsenan, vilket är jätteskönt.

ANNONS

2. Du har inte gett upp landslaget?
- Jag vet inte. Det är inget jag tänker på. Sedan får man se om det blir aktuellt igen och i så fall får man ta ställning till det. Men det är klart att jag vill spela så bra att folk vill att jag ska vara med i landslaget. Mitt mål är att prestera för att AIK ska kunna slåss om titlar och komma ut i Europa. Om vi vinner SM-guld och jag gör sex mål men inte kommer med i landslaget, det är bättre än att vi kommer tvåa och jag gör 26 mål och kommer med i landslaget. Jag jagar inte glory för Guidetti utan jag jagar glory för AIK.

3. Du har ett till utlandsäventyr i dig?
-  Oj, jag vet inte. Väldigt svår fråga. Jag kom ju precis hem efter att ha varit utomlands hela livet. Jag och min fru är väldigt äventyrliga och spontana. Vi tycker om att resa och att se världen. Om det är inom fotbollen eller utanför fotbollen, men jag kommer någon gång att bo utomlands igen. Vi har hus på Mallorca. Så antingen flyttar vi till Mallorca eller till Kenya efter karriären. Jag har svårt att se att jag kommer vilja vara i Sverige för resten av mitt liv.

ANNONS

- Men vi får se om det är med fotbollen som jag flyttar. Allt ska kännas rätt. För det fanns ju jättemånga möjligheter att stanna kvar utomlands när jag valde att vända hem. Det var klubbar i de flesta länderna som ringde. Det fanns bland annat bättre ekonomiska alternativ och det fanns också bättre sportsliga alternativ. En del ekonomiska alternativ var helt sinnessjuka. Jag fick värdera vad som är viktigt här i livet, och jag ansåg att jag hellre jagar SM-guld än jagar euro. Jag ville hem och göra något häftigt här. Så just nu trivs jag som fisken i vattnet. Men jag kan ändå inte säga nej på frågan, man vet ju aldrig vad som händer.

4. Du har fått tio flaskor champagne skickat till ditt bord på krogen från en AIK-supporter?
- Sant, det stämmer. Det var mäktigt. Det var mitt på Östermalm, på Utecompagniet, och han som skickade in flaskorna till mig tvingade personalen som jobbade där… att om han skulle beställa tio flaskor så skulle stället sätta på ”Vi ser hur solen stiger över Råsunda” (Å vi e AIK). Så den låten ekade på Östermalm. Det var sjukt. Det möttes ju av en del burop eftersom det hände just där. Det var kul och förvånande när det hände.
 

ANNONS

5. Victor Fischer vore kanon - du trivs som bäst med en spelintelligent anfallare bredvid dig?
- Jag välkomnar alla duktiga fotbollsspelare till klubben, och jag tror att det skulle passa jättebra. Men sedan tycker jag att Omar Faraj också är fantastiskt duktig på det han gör. Han kan hjälpa mig väldigt mycket genom att vara jobbig och stångas och ta det där jobbet som han är väldigt bra på att göra. Han skapar ytor till mig och han orkar ta de där löpningarna på ett otroligt bra sätt. Jag tror att Omar kommer att bli jättebra och jag tror att Victor också kommer att bli jättebra. Självklart är det alltid kul att kunna kombinera med någon som är så duktig som han (Fischer) är. Men Omar är också en extremt stor talang. Jag tror också att alla tre skulle kunna spela tillsammans på ett väldigt intressant sätt.

ANNONS

6. Din senaste semester var i Paris?
- Det är fel. Jag var i Kenya och Seychellerna. Vi hälsade på vår foundation i Kenya, och efter det valde vi att ta Seychellerna för att bara bada lite och ta det lite lugnt. Men innan det var vi på safari och så träffade vi mitt gamla lag i Kenya. Vi pratade om framtiden och om visioner. Jag visade mina barn var jag växte upp och var jag gick i skolan. Det var häftigt. Folket där uppskattar verkligen att jag inte glömmer var man kommer ifrån, även om det var fem år som jag bodde där så uppskattar alla att man kommer ihåg. Att få träffa sina gamla lagkompisar och sin gamla tränare, det var häftigt.

- Nu smider vi lite planer om att försöka bygga något större där nere. En hel akademi med planer, med inhägnad, där man kan bo, där man kan fostra spelare, och framför allt där man kan ge dem en utbildning. Alla kommer ju inte att lyckas med fotbollen, fotboll är världens svåraste yrke. Så att få en utbildning när man lämnar Guidetti Foundation är otroligt viktigt. För även om du inte lyckas som fotbollsspelare så kommer du därifrån och lyckas i livet på något annat sätt, och så slipper du bli kriminell eller börja sniffa lim eller göra andra dåliga saker.

ANNONS

7. Du har som mål att göra 20 allsvenska mål den här säsongen?
- Jag brukar inte sätta upp mål så där. Jag har aldrig gjort det i hela mitt liv. För jag tror att man kan stirra sig rätt blind på det. Jag försöker alltid att bli ett med matchen, försöker alltid spela matchen som är, och sedan lägger man ingen vikt vid det. Jag försöker fokusera på att göra bra prestationer. Men självklart vill jag ju göra många mål. Det är det som driver mig. Att göra mål ger mig en eufori och en enorm kick. Så man söker ju den där kicken.

8. Malmö FF, Djurgården och Hammarby visade intresse för dig när du valde AIK?
- Ja det fanns intresse, absolut. Jag hade bud på bordet från en del allsvenska lag. Men jag ville spela för AIK. Det började när jag var liten. Pappa kände en kille som jobbade på Råsunda. Jag kom in gratis, så jag brukade alltid gå på matcherna. Min blick fastnade alltid på Norra stå, att man tittade dit i stället för att titta på matchen. Så pappa brukade putta till mig lite på benet och säga att jag skulle kolla på matchen också, att vi är här för att utbilda oss, inte för att kolla på supportrarna. Så det har alltid funnits någonting där.

ANNONS

9. Du upplever att motståndare vill trycka till dig extra hårt?
- Ja, absolut. Så är det ju verkligen. Bollen kan vara 40 meter bort och man får ändå en armbåge i bakryggen. Ibland kan jag bli irriterad och tycka att det är jävligt onödigt, men när man tänker på det så kan jag ju förstå varför man gör det. Jag hade säkert gjort samma sak om jag var motståndarna. Så det är bara att acceptera.
 

10. Mark Hughes, som var din tränare i Stoke, var konstig?
- Ja, han var speciell. Många hade ganska svårt för honom. Det var mycket som hände. Innan jag gick dit så pratade jag med West Ham också, jag satt med deras tränare Sam Allardyce. Han sa mest att det var kul om jag kom dit, men Mark Hughes var mycket bättre med orden. Sättet han pratade på och hur han pushade. Allt var så positivt. Han smörade väl in mig där. Efter att jag skrivit på så fick vi problem direkt. Vi såg inte saker på samma sätt. Jag var väldigt ung och hade alltid spelat, och helt plötsligt fick jag inte spela direkt. Sedan gjorde jag min första intervju där och då råkade jag väl säga att jag var där för att spela och inte för att sitta på bänken. Och det tyckte han inte om, och efter det blev det väldigt jobbigt. Han släppte inte det. Jag fick knappt spela. Jag knackade på hans dörr och frågade om det var något jag kunde göra bättre i träning? Han sa nej och att det såg jättebra ut. Och sedan var det väl någon gång där det slog helt fel mellan oss och sedan blev det dåligt.
 

ANNONS

11. Av alla ställen du har bott på så var Vigo bäst?
- Ja, kanske. Rotterdam var också väldigt bra. Manchester var också jättetrevligt. Men där jag var i min karriär, där jag spelade som bäst fotboll och där allt var som bäst, så absolut Vigo.
 

12. Om du någon gång skriver en bok så skulle ett helt kapitel kunna handla om sjuka saker som Marko Arnautovic har gjort?
- Haha, ja, absolut. Han är en otrolig karaktär. En legend. Han är en jättegod vän. Men det är en sjuk man. Vi kom tillbaka till Stoke efter en landslagssamling och så sa han: ”Okej John, det är okej, du kan fråga mig”. Jag frågade vad han menade. Då sa han: ”Jag vet att alla i ditt landslag frågar dig om hur det är att spela med Marko Aurnautovic”. Haha, nja det var inte så att alla i det svenska landslaget undrade det. Men det är så skönt hur det funkar i hans hjärna. Han är en legend, men samtidigt en så varm och härlig kille.

ANNONS

13. Det blir ju en sjukt bra elva om du tar ut de bästa du har spelat med?
- Ja det blir det. Det är svårt att välja. Bästa målvakt är Joe Hart när han var som bäst. Gaël Clichy som vänsterback. Vincent Kompany måste få en plats som mittback. Sergio Agüero längst fram tillsammans med Zlatan och Carlos Tevez. På mittfältet skulle jag gärna ta David Silva och Patrick Vieira. Iago Aspas vill jag också ha, jag tycker han är så jävla fin. Högerback är svårt, kanske Pablo Zabaleta eller Jesús Navas. Men det här är svårt. Du har ju Mario Balotellis högstanivå, väldigt hög. Edin Dzekos också. Fernandinho. Det finns väldigt många duktiga som jag har spelat med.

14. Du har flera hobbies utanför fotbollen - ett är fiske?
- Nej. Fiske är okej, men hobby utanför fotbollen är kanske mer entreprenörskap. Vi håller på att starta en lifestyle-app om hur du kan förbättra hälsan för människan. Det är i upptakten nu. Jag vill inte avslöja för mycket, men det kommer att bli riktigt grymt. Vi har lagt mycket tid på den. Det är jag, min fru och en god vän till oss som är extremt duktig inom det här området. Vi har gjort en stor investering och satsar hårt. Hon såg en öppning i den här marknaden, och det är något som vi kan stå bakom. Det handlar om folkhälsan, vilket är något som är positivt. Förutom det så tycker jag att det är kul med klockor, och så tycker jag om att vara med familjen. Spela sällskapsspel är jävligt trevligt.

ANNONS

15. Du tror att AIK och Häcken kommer att göra upp om guldet i år?
- Jag tror definitivt att AIK kommer att vara med. Det är vår målsättning. Sedan är allsvenskan så jämn, det kan stå mellan många klubbar. Vi ska inte glömma bort Malmö, det är en väldigt stor förening med många duktiga spelare. Sedan har du Djurgården som är otroligt starka. Bajen är alltid med där. Häcken kommer säkert vara jättebra.

16. I år tar du straffarna?
- Ja. Jag tror att det blir så. Jag tycker att jag har ett ganska bra facit i min karriär på just straffar. Jag är duktig på att slå straffar. Sedan var Sebastian Larsson väldigt duktig på att slå straffarna förra året, och jag tror inte att vi fick någon när jag var på plan förra året, förutom den jag tog, och då var inte ”Seb” på plan. Jag tror att jag har slagit 26 straffar på tävlingsnivå i min karriär och gjort 25 mål. Och det har ändå varit ganska stora straffar, vissa av dem på Camp Nou och i en EM-final. En drog jag i stolpen mot Sevilla. Men målvakten gick åt fel håll och jag drog den rakt i stolpen. Så ingen målvakt har någonsin räddat en straff som jag har skjutit.

ANNONS

17. Det italienska köket är det bästa?
- Ja. Jag hade några otroliga diskussioner med spanjorerna som jag spelade med, som tyckte att deras kök var överlägset bäst. Jag sa att spanska och italienska köket är de två bästa, men det var en sådan förolämpning för dem. Jag tycker att italienarna är väldigt duktiga. Jag tycker själv om att laga mat. Jag lagar allt möjligt.

18. Dina barn älskar The Guidetti song?
- Ja, men de har också blivit trötta på den. Min fru har någon gång lagt upp den, så hon har ju köpt den på sin iTunes. Så ibland när man sätter på bilen så kommer den automatiskt på, vilket kan skapa lite dålig stämning om man råkar ha fönstret öppet. Då kan folk tänka att jävlar vad självgod han är. Då får man sitta och skämmas. Det är sjukt att den har över 50 miljoner lyssningar på Spotify. Den var otroligt stor. Jag minns att jag var på en restaurang i Barcelona, och de visste inte ens att jag var där, och då sattes den låten på. Jag vet att den fortfarande spelas flitigt på nattklubbar i Vigo. Det är en otroligt stor låt. Det är mäktigt. Jag tackar och bockar för att den låten har gjorts.

ANNONS

19. Du kommer någon gång att släppa egna låtar?
- Det är inte omöjligt. Jag tycker att musik är jävligt roligt. Sedan vet jag inte hur bra det är. Det får man ju se. Men jag har fått erbjudande från människor. Jag känner ganska många artister som har sagt att vi borde göra låtar. Men jag känner att just nu är jag fotbollsspelare. Jag vet att vissa fotbollsspelare har en musikkarriär samtidigt, men det passar inte mig. Men vi får se efter karriären.

20. Du är otroligt stolt över din karriär?
- Jag är extremt nöjd och extremt stolt. Hade du gett en sexårig pojke den här karriären på ett papper så hade jag skrivit på 10 000 gånger. Jag tror att de flesta drömmer om att få uppleva saker som jag har haft turen att få uppleva. Sedan kan man alltid sitta och tänka att man borde gjort si eller så. Att man inte borde tagit det eller det vägvalet, man kanske inte borde ätit den kycklingen, eller vad det nu är. Men så kan man sitta och spekulera hela tiden.

ANNONS

- Man får leva i nuet och se hur mycket jag har fått ut av min fotboll. Jag träffade min fru genom fotbollen. Jag träffade alla mina bästa kompisar genom fotbollen. Jag har fött mina två barn när jag har bott och spelat utomlands. Mina barn har sett olika länder, världar, och kan prata flera olika språk. Jag kan köpa nya kläder till dem om kläderna går sönder. Jag kan resa på semester när vi har ledigt. Jag är lycklig, jag är blessad. Jag har haft ett fantastiskt liv. Jag är 30 år och har upplevt allt det jag har upplevt redan. Det är få förunnat. Jag är otroligt stolt, otroligt glad, otroligt lycklig och otroligt hungrig att fortsätta njuta av livet. Fortsätta skapa minnen, fortsätta sträva för att göra något positivt, något bra, något vackert.

- Om man ska nämna några av höjdpunkterna i karriären så är det: utlandsproffs, debut med Manchester City, hattrick mot Ajax, Old Firm, EM-guld, mål mot Barca och Real när Messi och Ronaldo var på planen, att komma till semifinal i Europa League, att jag delade skytteligasegern med Messi i Spanska cupen, att göra mål för AIK i derby, landslagsdebut, spela VM och EM, och att ta sig till kvartsfinal i VM - det är inte många som har gjort. Det är något man kan klappa sig på axeln för och se på när man är 65-70 år och sitter nere i Palma med en drink.

ANNONS
Publicerad 2023-02-01 kl 14:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto