FEM SPANINGAR: "Det var klasskillnad på AIK och FCK"

FARO. AIK förlorade med 1-2 mot FC Köpenhamn.

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från AIK-FCK i spelaren ovan.

Första matchen på ett halvår - då fick Milosevic ny roll
I somras fick Alexander Milosevic hjärnskakning och det var så illa att han inte klarade av att vara med under höstsäsongen. På fredagen var han tillbaka och gjorde sin första match på ett halvår. Då fick han spela som sexa på mittfältet. Spännande test, och också tydligt besked om att det saknas en vass sexa och att det är viktigt att värvningarna av Jimmy Durmaz och Aboubakar Keita är bra. Det syntes att det var en ovan roll för Milosevic, vilket inte är så konstigt. Men det viktigaste för Milosevic var att kliva över tröskeln och spela igen. Han spelade i en halvlek och det får ses som ett glädjebesked för AIK.

Det var klasskillnad
Under de första 20 minuterna var det spel på en planhalva. AIK hade en riktigt svettig start på matchen. Det tog 22 minuter innan man klarade av att etablera ett anfall, men då kom man inte längre än till motståndarens straffområde.
I andra halvlek blev det bättre när Bilal Hussein fick en lägre roll och låg som en sexa tillsammans med Jesper Ceesay, som ersatte Milosevic, och då såg han till att AIK äntligen kunde ta sig ur FCK:s press.
Men det tog 59 minuter för AIK att få ett skott på mål - och då borde det ha blivit 1-1. John Guidetti klackade fram till Taha Ayari som blev helt fri framför mål, men Kamil Grabara kom ut och räddade.
AIK spelade med en fyrbackslinje, och Rui Modesto såg inte ut att vara helt bekväm med det. Det var på hans kant som Christian Sörensen slog ett inlägg som Haraldsson gjorde 1-0 på. Sedan rev ”Sotte” ner Mohamed Daramy så att det blev straff och 2-0. Sedan försvarade Modesto dåligt igen och Daramy var nära att göra 3-0.

AIK fick ett skott till på mål, det i den sista minuten när Omar Faraj satte straffen till 1-2.

Skillnad på trupper
FCK har en bättre startelva än AIK, och man har framför allt bättre bredd och bättre unga spelare. Den som har svårast att få speltid i det danska laget är Isak Bergmann Johannesson - som klubben köpte för 50 miljoner från IFK Norrköping. Det säger en hel del. Man spelade ut AIK under stora delar av den första halvleken - sedan slängde man in sin kapten Viktor Claesson, som är svensk landslagsspelare och Mohamed Daramy, som har hämtats tillbaka från Ajax.

När AIK gjorde byten så skickade man in Jesper Ceesay, Taha Ayari, Elias Durmaz och Calvin Kabuye. Alla fyra är oprövade på nivån och kanske kan spela tillsammans mot lag som Degerfors och Varberg, men mot FC Köpenhamn blir det svårt med alla på en gång. Men bra erfarenhet.

Så var FCK-svenskarna
Roony Bardghji och Jordan Larsson spelade från start. Karl-Johan Johnsson och Viktor Claesson började på bänken. Bardghji spelade till höger och hade ganska mycket boll och var lite för osjälvisk. Han letade gärna efter lagkamrater i stället för att utmana och slå sin motståndare. Larsson var nia och när han fick bollen i djupet en gång så var han med och låg bakom en jättechans.

I den andra halvleken gick Roony av och Viktor Claesson kom in. Jordan Larsson flyttades ut till höger, och då gjorde Haraldsson som i stället spelade nia mål. Jordan klev av efter 74 minuter. Claesson var bra och det första han gjorde var att frispela en lagkamrat som borde ha gjort mål. Han fick en smäll och klev av efter 82 minuter.

Viktigt för AIK att Fischer är bra
Tre nyförvärv stod över mot FC Köpenhamn. Viktor Fischer var sugen på att spela, men fick ändå vila mot sitt förra lag. Det fick även Jimmy Durmaz och Jetmir Haliti göra. Vad gäller Fischer så är det viktigt för AIK att han är bra. För laget behöver en spelare med hög kvalitet i offensiven och som är erfaren. En stjärna som kan hålla i bollen, som kan skapa chanser, och som kan länka med John Guidetti.

Publicerad 2023-02-11 kl 00:03