Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lillebrorsans hälsning till Jimmy Durmaz: "Ska göra mitt bästa för att bänka honom"

Allsvenskan

ALMANCIL. Från kung i Division 1 till att försöka ta en startplats i allsvenskan och AIK.
Men Elias Durmaz tror stenhårt på sig själv.
- Jag ska göra mitt bästa för att bänka Jimmy (Durmaz), säger han med ett skratt.

0:56
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från AIK-Brentford B i spelaren ovan.

Efter 15 mål och tolv assist för Vasalund i Division 1 fick AIK upp ögonen och värvade Elias Durmaz.

Men vägen till allsvenskan har inte varit spikrak.

Efter att ha gjort det bra i moderklubben BK Forward gick han vidare till Hammarby.

- Planen var att jag skulle spela matcher i U19 och vara med och träna med A-laget, och om jag gjorde det bra så skulle jag bli uppflyttad i A-laget, säger han.

Första året gick bra och Durmaz flyttades upp och satt på bänken i två allsvenska matcher, mot Malmö FF och IFK Göteborg. Men sedan blev det förändringar i klubben som kom att påverka honom.

- Mats Jingblad lämnade som sportchef och Jesper Jansson tog över, och vår U19-tränare fick sparken. Efter det fanns det ingen kontakt med klubben. Jag gick helt enkelt från att ha varit nära en uppflyttning till A-laget till att helt plötsligt vara högerback i U19-laget, vilket inte är min position. Jag höll ut under det andra året och sedan lämnade jag, säger han.

Annons

Först till Syrianska och sedan vidare till Vasalund.

- Jag kände förtroende och förra året fick jag en stor roll, jag fick kaptensbindeln och det gjorde att jag växte. Allt gick precis som jag ville. Det lossnade. Tålamodet jag haft gav nu utdelning, säger han.

- Där spelade jag lite överallt. Som offensiv högerytter, fast då rörde jag mig fritt. Jag gick ner och hämtade bollen. Jag hade en fri roll och kunde göra lite som jag ville. Jag hade förtjänat den rollen. Ibland var jag till vänster, ibland som tia.

Men det är en sak att ha en sådan roll i Division 1 till att nu vara i allsvenskan, i en stor klubb som AIK.

- Så är det. Det är klart att det är skillnad i tempo, kvalitet och fysik - men jag tycker att jag hänger på bra. I matchen mot Bröndby, som är ett bra lag, så kände jag att jag fortfarande kan skapa lägen och ta mig förbi min motståndare. Jag klarade också av att vara stark i duellspelet. Men det är en rollacceptans, det är inte så att jag kan komma in här och göra det som jag gjorde i Vasalund, som att komma ner och hämta bollen och ha en fri roll. Man får anpassa sig och lära sig. Jag tycker att jag har kommit in jättebra i gruppen och fått en riktigt bra start. Jag lär mig varje dag av Brännan (Andreas Brännström) och Mesut (Meral).
Annons

Förvånar det dig att du känner att du har klarat av steget?
- Jag har alltid vetat om vad jag besitter för kvaliteter och vad jag klarar av. Förvånad är jag inte, men jag kan tänka mig att folk utifrån kan vara lite förvånade. För det är nog normalt när man kommer från Division 1, då förväntar sig folk inte så mycket. Då kan det bli en chock för folk. Men jag vet vad jag går för. Jag tror på mig själv.

Efter att kanske ha varit högt upp i hierarkin i Vasalund så är det kanske inte samma nu - hur ser du på det?
- Det är en bra utmaning. Sedan jag lämnade Hammarby har jag alltid varit tvungen att bevisa vad jag går för. Jag trivs i den rollen och man utvecklas väldigt mycket. Ibland kan det bli så att man blir bekväm. Så det här är perfekt. Nu har jag utmaningar och måste bevisa för tränarna och spelarna vad jag går för.
Annons

På träningslägret i Algarve började Elis Durmaz på bänken mot Bröndby och startade sedan mot Brentford B.

Hu ser du på konkurrensen?
- Det är klart att jag vill spela varje match, det vill alla. Men jag har tålamod, vilket är min största styrka. Jag vet vad jag går för och är inte stressad. Jag klarar av alla motgångar. Det kan vara nyttigt med någon motgång nu när det har gått så bra. Jag har tagit två steg upp från Division 1, men jag vet vad som krävs, och det kommer att komma.

Hur nära är du en startplats?
- Jag vet inte. Men jag känner att jag är där och nosar. Det har gått väldigt bra. Jag har visat framfötterna ordentligt.

Elias är inte den enda från sin familj som är nyförvärv i AIK. Storebrorsan Jimmy har också skrivit på.

När blir året då Elias Durmaz går om Jimmy Durmaz?
- Haha, det här året. Men jag försöker lära mig så mycket som möjligt av honom. Det är min storebror och jag tror bara att han hade unnat mig det. Jag ska göra mitt bästa för att bänka honom.
Annons

Vad har han betytt för dig?
- Han har betytt enormt mycket för mig. Vi har jättebra kontakt och han lär mig nya grejer varje dag. Jag är jättetacksam över att ha en sådan storebror.

Vad kommer han att säga när han läser att du har sagt att du ska bänka honom?
- Jag tror att han skrattar och säger: gör ditt bästa, bror.
Publicerad 2023-02-10 kl 14:15

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto