Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Eile om Rydström, Jansson och MFF-drömmen: "Hade varit väldigt stort för mig och min familj"

Allsvenskan

ESTEPONA. Noah Eile, 20, är tillbaka i Malmö FF.
Med ett mål i sikte: en startplats.
- Men är jag inte bäst har jag inga problem med att andra går före, säger mittbacken till Fotbollskanalen.

2:48
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ovan ser du en intervju med Henrik Rydström efter matchen mot Vålerenga.

2021 fick han några inhopp i Malmö FF:s A-lag. I fjol var han utlånad till Mjällby och gjorde då 22 starter i allsvenskan.

Nu är Noah Eile hemma i himmelsblått igen, under nye tränaren Henrik Rydströms ledning.

- Det är fint att vara tillbaka. Det ska bli kul. Jag har känt mig bra i träning och på match hittills och det känns som att Henriks spelsätt passar mina egenskaper, säger Eile.

Eile ser framför sig att han ska vara kvar i MFF under året, och inte lånas ut igen.

- Ja, det är förhoppningen. Man vet aldrig vad som händer i fotbollen, men det är förhoppningen. Förhoppningsvis får jag spela så mycket som möjligt. 

Annons

20-åringen känner att han tagit stora kliv under det senaste året. Utlåningen till Mjällby blev lyckad.

- Det gav mig jättemycket. Det var riktigt bra på alla plan. Nu har jag fått testa mig själv i allsvenskan. Det är ju samma spelare som jag ska spela mot nu när jag är här, så det var jättebra att få den tiden. 

- Sen var det ju bra för mig kring det klassiska utanför planen, att jag fick bo själv och allt det där. Så det var riktigt bra. Det var ett väldigt kul år.

Han känner att han är bra mycket närmare speltid i MFF nu jämfört med inför fjolårssäsongen.

- Ja, så känns det ju. Det känns som att utlåningen gett mig mycket. Både att jag fick visa upp mig och ge mig själv ett värde, om man säger så, men också för att jag utvecklats av att spela mot bra spelare.

- Jag är väldigt tacksam över att jag fick chansen i Mjällby. Jag kände mig aldrig som en lånespelare eller så, utan de gav mig chansen som om att jag var en av deras. Det är jag väldigt tacksam för. 

Annons

I Mjällby spelade Eile som en av tre mittbackar. Nu kommer han tillbaka till Malmö, där man spelar med två mittbackar och vill vara spelförande.

- Det liknar ganska mycket det som jag är van vid. Det är ganska likt den typen av spel som vi hade när jag var i Malmös akademi. Vi vill ha bollen mycket och är spelförande.

- Jag är mest trygg med att spela så. Det är så här jag är van vid att spela. Det var förra årets spelsätt (i Mjällby) som var mer ovant för mig, och det var bra för mig att testa på att spela en annan typ av fotboll också. Nu kan jag göra båda delarna. 

Vad har du fått för intryck av Rydström?
- Han är en väldigt bra tränare. Jag märker att han är väldigt noga i detaljerna och så. Både kring det taktiska men också kring att vi spelare måste löpa och sådana grejer. 

- Han är inte bara en tränare som vill spela fin fotboll, utan han trycker väldigt mycket på att man måste löpa mycket och göra de enkla grejerna bättre än alla andra också.

Annons

Rydström jobbar nära sina spelare och är tydlig med hur de kan ta kliv individuellt. Det har Eile märkt av.

- Jag får mycket feedback av honom och Theodor (Olsson, assisterande tränare). De visar många klipp. För mig handlar det dels, precis som för alla i laget, att få in de saker som han vill göra, utifrån min position. Jag ska jobba med vissa grejer med bollen, som att locka upp motståndaren lite så att man kan spela igenom.

- I försvarsspelet ska jag ta för mig mer och kommunicera med spelarna framför mig. Det gör det enklare för mig att spela.

Det är alltid hård konkurrens om platserna i MFF. Hur ser du på situationen bland er mittbackar?
- Det har jag inga problem. Jag hoppas att de bästa spelarna får spela. Att de som spelar bäst och tränar bäst kommer att spela. Om jag gör det varje dag så tror jag ganska starkt på att jag kommer få spela. Så det har jag inga problem med. 

Annons

- Det viktigaste är att man pushar laget om man inte spelar, för att laget ska kunna spela så bra som möjligt.  För det är trots allt Malmö som är det viktigaste, att det går bra för laget. 

Han fortsätter:

- Om jag är bäst så hoppas jag att jag får spela. Om jag inte tränar bäst och inte spelar bäst så har jag inga problem med att någon går före mig. Det viktigaste är att Malmö vinner. 

Eile är heller inte sen med att snappa upp saker från mer rutinerade lagkamrater på mittbackspositionen, som veteranen Lasse Nielsen och nyförvärvet Derek Cornelius.

- Jag kan lära mig saker hela tiden och det försöker jag göra. Samtidigt vet jag att jag har mina kvaliteter som jag inte ska skämmas över för att visa.

Om Pontus Jansson kommer hem i sommar blir konkurrensen ännu tuffare för dig. Men vill du ändå att han återvänder?

Annons
- Det hoppas jag verkligen. Jag vill det bästa för Malmö och att få hem en kapten från Premier League… det vore det bästa för Malmö. Så jag hoppas att han kommer hem när det är dags.  

- Han är en riktigt bra spelare och en stor ledare också. Jag hade verkligen kunnat lära mig saker av honom. Är man kapten i Premier League har man nog en del att lära ut.

Att slå igenom i Malmö, vad hade det betytt för dig?
- Det är ju drömmen. Det hade varit väldigt stort både för mig och min familj. 

- De är stora MFF-supportrar och har gått på alla matcher under lång tid. Så de tycker det är kul (att Noah är en del av A-truppen) så klart. Men de försöker inte pusha för mycket.

Efter fjolåret, då MFF slutade sjua i allsvenskan, skulle man kunna tro att det är ett något stukat lag som kliver in i en ny säsong. Men nej, Eile menar att ribban ligger på hög höjd inför 2023.

Annons

- Det är som vanligt. Vi ska vinna allt som går att vinna. Och vi måste vinna cupen för att ta oss till Europa så det måste vara målet. Det ska det i och för sig vara varje år.

Publicerad 2023-02-14 kl 12:14

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto