Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Är detta din sista match i Blåvitt?" – Sex spelare svarar på frågan alla funderar kring

IFK Göteborg ska sätta punkt för 2017 – och på allvar börja blicka mot 2018.

GIF Sundsvall, Gamla Ullevi, 15.00.

Under tillställningen kan det vara dags att vinka adjö till sex spelare.

Mikael Boman, Sören Rieks och Martin Smedberg-Dalence sitter på utgående kontrakt.

Sam Adekugbe (Vancouver Whitecaps), Vajebah Sakor (Juventus) och Mix Diskerud (New York City) sitter på utgående låneavtal.

Efter lördagens träning fick samtliga svara på exakt samma fråga: “Är mötet med GIF Sundsvall din sista match i IFK Göteborg?”

Svaren som följde målar upp en hyfsad bild av deras framtidsplaner.

***

Mikael Boman, 29:
– Jag har inget kontrakt nästa år, så jag vet inte vad som händer. Vi kommer sätta oss ner efter säsongen och gå igenom allt.

Ni förhandlar fortfarande?
– Absolut. Vi ska ta upp det nu. Men utgår man från var vi är nu så har jag inget kontrakt.

Är det du som har valt att inte skriva på?
– Jag har valt att avvakta lite, ja.

***

Sören Rieks, 30:
– Det är den sista matchen för säsongen i alla fall. Sedan får vi se vad det blir efteråt. Det kommer nog ut i början på nästa vecka. Jag får sätta mig med Mats (Gren, sportchef) och ta ett beslut.

Inget är klart än?
– Inte 100 procent.

Vad lutar det åt?
– Det kommer ut sen. Det är svårt att säga nu. Vi får ta det nästa vecka.

***

Martin Smedberg-Dalence, 30:
– Det hoppas jag inte. Det tror jag inte. Vi har haft en bra dialog och självklart vill jag fortsätta här och vara med i omstarten som vi ska göra nästa säsong.

Är det nära med en förlängning?
– Ja, det har Mats också gått ut med. Vi har haft en bra dialog, men det ska skrivas på också. Mina förhoppningar är att bli kvar några år till i Blåvitt. Personligen känns det som att jag har mycket kvar att ge. I år har varit en ny erfarenhet då jag inte har fått spela så mycket.

Har det varit dystert?
– Det är klart. Det är inget att hymla om. Man vill vara med och spela. Speciellt när jag hade en försäsong som kändes bra. Men jag har väl sparat ett år på kroppen.

***

Sam Adekugbe, 22:
– Jag har pratat med Mats, men jag vill inte säga för mycket innan säsongen är över. Jag får prata med min familj, min tränare, min agent… Det är flera samtal som måste hållas, men jag har trivts bra här. Vi får se vad som händer.

Åker du tillbaka till Vancouver efter mötet med Sundsvall?
– Ja, på tisdag. Sedan får vi ta det därifrån.

***

Vajebah Sakor, 21:
– Jag vet inte än. Just nu måste jag bara tänka på min rehab (knäproblem). Sedan är säsongen inte över än. Vi tar en vecka i taget.

Vad vill du med 2018?
– Jag skulle uppskatta att stanna kvar här, men vi får också se över vilka möjligheter jag har.

Vill Juventus att du ska komma tillbaka?
– Det är ingen anledning att återvända dit och inte få spela. Jag vill vara någonstans där jag får spela och kan utvecklas.

Och du trivs i IFK?
– Definitivt.

Så, kanske 2018?
– Kanske, vem vet? Haha!

***

Mix Diskerud, 27:
– Jag vet inte. Det är helt ärligt sagt.

Finns det någon chans att du blir kvar?
– Det finns en chans för många saker. En är att bli kvar. Det blir spännande att se vad som händer i klubben framöver.

Kan du tänka dig att stanna?
– Det är möjligt.

***

Med de svaren (och tidigare faktakunskaper) i bakhuvudet kan vi försöka rangordna spelarna efter hur troligt det är att de tillhör IFK Göteborg även 2018.

1. Martin Smedberg-Dalence – Väldigt troligt
Han vill stanna – IFK vill behålla. Smedberg-Dalence känns också som en person som mycket väl skulle kunna fortsätta jobba inom föreningen även efter karriären. Han är mycket uppskattad. Det här känns klart. Sedan ska ju lön och kontraktslängd såklart förhandlas fram…

2. Vajebah Sakor – Troligt
Har ett år kvar på kontraktet med Juventus. Lär dock inte återvända dit. Har inte varit i tillräckligt bra form för att locka till sig andra bra anbud, så IFK känns som rätt steg för honom just nu. Han kommer få speltid, han kommer kunna utvecklas. Det finns en köpoption, IFK lär utnyttja den.

3. Sam Adekugbe – Ganska troligt
Skulle passa fint som wingback i IFK:s framtida 3-5-2 (om det nu är vägen som klubben väljer att gå). Frejdig offensivt med brister defensivt. IFK har en köpoption även här, det mesta talar för att de kommer utnyttja den. Hans återkommande skadebekymmer är dock ett frågetecken.

4. Mikael Boman – Hyfsat troligt
Har fått ett kontraktsförslag, men valt att avvakta en förlängning då han vill se över sina andra alternativ. En utlandsflytt lockar. Men: Dyker det inte upp något tillräckligt bra kan han säkert tänka sig att stanna. Om IFK fortfarande vill ha honom kvar då vill säga… Det känns som 50/50.

5. Mix Diskerud – Inte troligt
Sitter på ett fint kontrakt borta i USA. Vill nog inte bryta det. Säger själv att det finns en chans att han blir kvar. Den chansen känns dock väldigt liten. Letar nog efter andra alternativ.

6. Sören Rieks – Inte alls troligt
Har bytt agent – från Fredrik Risp till Hasan Cetinkaya. Det gör man väl inte bara för att förlänga ett kontrakt? Troligtvis letar Rieks efter en lukrativ vinter-flytt. Betänk också att IFK måste slanta upp mycket pengar för att behålla honom i och med att expertskatten inte längre kan räknas in i ekvationen.

Håller ni med?

***

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: linus.petersson@tv4.se

 

Publicerad 2017-11-05 kl 11:20
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons