Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Han pekas ut för hoten - tränaren lämnar, presidenten stannar

Headlines Blogg

Rubrikämne rött.
Om svenskar i blått.
Podden Fotbollskanalen Headlines är redan ute.

 

FRANKRIKE

frankrikeLa Provence har utropet ”Basta!” som rubrik på nyhetsettan. Tidningen följer upp kaoset i Olympique de Marseilles med en intervju med klubbpresidenten Pablo Longoria. Han återvänder till det uppmärksammade mötet med OM:s ultrasgrupperingar i måndags. ”De sa till oss, ’Avgå eller så är det krig’. En gräns passerades. En klubbledare 2023 ska inte behöva ta sådana hot”, säger Longoria. Hoten har fått tränare Marcelino att lämna. Marcelino själv refererar också till hoten i ett uttalande på onsdagskvällen. Men Longoria dementerar uppgifterna om att han själv avgår. ”Jag har inte erbjudit Frank McCourt (klubbägare, min anm) min avskedsansökan”, understryker han. Ultrasgruppen South Winners ledare Rachid Zeroula har fått strålkastarljusen på sig. Han har fått bort tränare och presidenter förut. I en dokumentär från 2018 berättar Zeroula själv om hur han hotat dåvarande tränaren Didier Deschamps. ”Jag fick honom att skaka. Jag sa till honom att jag skulle skilja hans huvud från axlarna”, berättade Zeroula (se klipp här). Zeroula var också tongivande på mötet i måndags, men även andra OM-grupperingar närvarade (mer om mötet här). Både Zeroula och en annan ultrasledare Christian Cataldo (Dodgers) tillbakavisar anklagelser om dödshot och avgångskrav under mötet.

Annons

L’Equipe tar över stafettpinnen. Mitt i allt kaos ska Marseille spela Europa League i kväll, mot en annan klubb i kaos, Ajax. Jacques Abardonado leder laget i kväll. Men vad som händer sedan är oklart. L’Equipe uppger att OM för närvarande inte ens letar tränare. Lens imponerande resultat i Champions League skapar också rubriker (1-1 mot Sevilla). På nytt presenterar L’Equipe också spelarbetyg för samtliga CL-matcher, och på nytt är de inte särskilt imponerande för svensk del. Både Victor Nilsson Lindelöf (Man United) och Jordan Larsson (FC Köpenhamn) får 4 av 10. Även Gabriel Gudmundsson får 4 för sin insats i Lilles seger i Conference League (2-0 mot Olimpija Ljubljana). Gårdagskvällens högsta svenskbetyg? Domare Glenn Nyberg får en 6:a efter Bayern München-Manchester United.

 

ENGLAND

Annons

englandThe Sun och Daily Mirror låter rubrikfantasin flöda på tabloidvis efter Manchester Uniteds förlust (4-3 till Bayern München). Onana byter namn till ”O-no-no” efter sin tabbe (”En av mina sämsta matcher”, säger målvakten). ”Wurst case scenario” drar på det tyska och på att Harry Kane, som länge var på Uniteds shoppinglista, förstås nätade för Bayern. Victor Nilsson Lindelöf får 4 av 10 i betyg i Manchester Evening News, ”Det var givet att han inte skulle kunna tämja Kane”.

Daily Mail gör en biblisk ordvits ”Kane…and unable”, där sistnämnde är Onana. Här finns mer Kane. Dels påpekar tidningen att Tottenham inte har en återköpsklausul, som klubbpresident Daniel Levy uppgett, utan bara första tjing (se även tyska Sky Sport). Dels väntas Kane inte ens överväga en flytt hem så länge Levy är kvar.

Annons

The Times får fungera som paraply för fler dystra rubriker om United. Tidningen skriver att den dåliga starten på säsongen gör att potentiella klubbköpare, som Sir Jim Ratcliffe, är än mindre benägna att möta familjen Glazers prislapp på fem miljarder pund.  Daily Mail följer upp sin artikel i går om att personal inom United är oroade över det ökade inflytande Erik ten Hags agent Kees Vos har. Nu uppger tidningen att Uniteds nyförvärv Sofyan Amrabat också blir nyförvärv till Vos agentfirma Sports Entertainment Group.

Daily Telegraph drar på att ”Arsenal visar att de är CL-utmanare” (4-0 mot PSV Eindhoven). Ett ämne som poppat upp de senaste dagarna, och Martin Ødegaard understryker att det är bucklan klubben är ute efter. Telegraph hör också ljudet av kassaklirr hos Londongrannen Chelsea. En amerikanske investeringsfirma lassar in 400 miljoner pund, ca 5,5 miljarder kr. Pengarna ska användas till arena- och multiklubbprojektet – och inte till ännu fler nya spelare.

Annons

 

ITALIEN

italienCorriere dello Sport gör en ordvits på kvällstidningsvis. ”Salvatoro” är både ”räddare” (salvatore) och smeknamnet på Lautaro Martínez (Toro) den som räddade Inters poäng i slutminuterna (1-1 mot Real Sociedad). Men Inters insats summeras också med ”Fem byten i startelvan, hemsk första halvlek, Sommer med avgörande räddningar”. Det är också bara Martínez och Sommer som når upp till 7 av 10 i betyg. En stjärna som inte har det lika lätt är Napolis Chvitja Kvaratschelia. Trots seger (2-1 mot Braga) fortsatte georgiern att famla i mörkret efter formen som han tappat. Det finns fler beskrivningar. CdS ger honom 5 av 10 i betyg, och skriver att det är ”benen är som humöret, tunga” och att ”det är som Alis citat, här finns vingar, fjäril och bi men för närvarande är allt lite huller-om-buller.

Annons

La Gazzetta dello Sport pryder också förstasidan med Lautaro Martínez men följer även efterspelet på Rafael Leãos insats mot Newcastle i tisdags. Dribblingen och det smått komiska försöket till klack (se klipp här) var talande för en blek insats. GdS undrar nu i en stor rubrik, ”Är du Balotelli eller Mbappé?”. Portugisen står vid ett vägskäl. Att ta vara på sin talang och mäta krafter med Mbappé den 25 oktober, eller slösa bort sin talang likt Balotelli. Här görs också en bildmässig parallell mellan Leãos klackförsök och Balotelis ökända klackförsök med Manchester City (se klipp här). Hellas Verona berättar att fansen röstat fram Isak Hien som bäste spelare mot Bologna i måndags (0-0).

 

SPANIEN

spanienMarca och AS pustar ut efter Real Madrids seger på tilläggstid (1-0 mot Union Berlin). Segerskytt förstås Jude Bellingham ”som visade att han har Real Madrid-DNA”, som Marca skriver. Att trolla fram segrar när loppet verkar kört är en Real Madrid-specialitet i Champions League. ”Jude är som född för att spela i Real Madrid, vi är tacksamma att ha honom”, säger Nacho. Madridtidningarna gör upplagor för spansktalande på andra sidan Atlanten. Kollen på Lionel Messi och Inter Miami är total. Därför är rubrikerna stora då världsstjärnan i natt fick bryta i första halvlek med en skadekänning. Det fick också Jordi Alba. ”Messi och Jordi Alaba var tvungna att gå av och vi får utvärdera dem de närmaste dagarna”, säger tränare Tata Martino. Om en vecka spelar Inter Miami final i US Open Cup. ”Jag vet inte om han kan vara med”, säger Martino. Men Inter Miami ångade på i natt (4-0 mot Toronto). Det såg ex-AIK:aren Robert Taylor till med först en skaplig träff (se målet här) och sedan en ännu (se målet här). Taylor blev matchens lirare.

Annons

Relevo ser det som att det spanska damlandslaget går från den ena krisen till den andra inför matchen mot Sverige. Knutarna med förbundet tycktes lossna, 21 av 23 spelare ställde upp och huvuden rullade i förbundet. Men sprickan med nya förbundskaptenen Montse Tomé är total, skriver Relevo. Spelarna gillade inte hennes uttalanden i samband med truppresentationen, än mindre att hon kallade spelare som inte önskade komma. Cadena Cope är inne på samma linje. Tiden är för knapp inför matcherna mot Sverige (i morgon) och Schweiz (fyra dagar senare), men Tomé kan förlora sin post efter det, menar Cope. Mundo Deportivo fyller i, ”Montse Tomé hänger på repen”. Cadena SER spekulerar i att Alexia Putellas kan komma med något vasst uttalande i dag. I går sa Putellas, ”Jag är inte direkt här för att jag känner mig bekväm”. SER menar även att en aktion, kanske tillsammans med Sverige, kan komma att rama in matchen i Göteborg. ”Vad än de spanska spelarna vill att vi ska göra, så är jag säker på att de svenska spelarna kommer att hjälpa till. Deras kamp är vår kamp. Det här är större någon enskild nation, det här är historia som skapas”, säger Hedvig Lindahl i en intervju med Marca, ”Det ska bli intressant att se om det blir en vanlig fotbollsmatch med allt som hänt. Jag tror att det spanska landslagets hållning räddar liv och kommer att bidra till att göra tillvaron säkrare för människor i allmänhet, även om bilden inte varit så positiv de senaste dagarna”.

Annons

 

TYSKLAND

tysklandKicker noterar att Bayern Münchens svit i CL-gruppspelet bara fortsätter (4-3 mot Man United). Det är nu 14 raka segrar och 35 matcher utan förlust. Thomas Tuchel om matchen: ”Det var lite paradoxalt för vår andra halvlek var bättre än vår första, men vi vann den första och förlorade den andra”. Leroy Sané utsågs till matchens lirare. Kicker ger honom, Jamal Musiala och Harry Kane matchens högsta betyg, 2 (skala 1-6, 1 är bäst). Men unge inhopparen Mathys Tel hann också glänsa. ”Han har något speciellt. Varje gång han kommer in gör han mål. Det är orättvist för honom att han inte får starta. Men när man har en spelare som gör skillnad varje gång han hoppar in, så är det också en utomordentlig kvalitet”, menar Tuchel. Union Berlin föll till slut (0-1 mot Real Madrid) i en match där Fredrik Rönnow (1,5 i betyg) och Leonardo Bonucci (2,5) stack ut i det tyska laget.

Annons

Sky Sport viftar bort snacket med Tottenhams återköpsklausul på Harry Kane. Först genom Bayerns sportchef Christoph Freund. ”Vi pratar inte om kontraktsdetaljer, men det är tydligt att Harry trivs här och vi har ett fyraårskontrakt”, säger Freund, ”Han har stora mål här för de nästkommande åren”. Sedan påpekar Sky att det inte handlar om en återköpsklausul i kontraktet mer än förhandlingsrätt. Återvänder Kane till England har Tottenham första tjing. Det finns inget bestämt pris. Skulle Bayern acceptera ett bud från en annan engelsk klubb så har Tottenham möjligheten att matcha den summan. 

 

ÖVRIGT

Dagblad van het Noorden (Nederländerna) pratar med Groningens Paulos Abraham, som i helgen äntligen gjorde mål. ”Ja, det var en speciell kväll”, säger han, och har förståelse för kritiken som kommit hans väg tidigare, ”Ja, så klart är jag medveten om kritiken. Den är befogad för jag tror jag kan bättre än jag visat, men jag blir bättre och bättre. Jag visar det på träningarna. Varför det inte fungerat fram till nu? Svårt att säga. Jag tror jag verkligen behövde det här, en match där allt verkligen fungerar”. Groningen köpte 21-åringen från AIK 2021.

Annons
Publicerad 2023-09-21 08:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto