Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
36v

Topp 15: Säsongens bästa nyförvärv

Det är hög tid att kora de bästa rekryteringarna i Serie A denna säsong. Jag har vägt in prislapp, förväntningar och prestation i förhållande till detta när listan skrivits. Efter transferfönstret stängde i augusti tippade jag femton nyförvärv som skulle göra succé under 2017/18 och inom parantes återfinns dessa spelares plats på den listan.

15. Jasmin Kurtić, Atalanta → SPAL, lån + 4,8 miljoner euro (-)

Den offensive mittfältaren fick trots många starter under 16/17 en roll i periferin när Atalanta förstärkte och breddade truppen till hösten. Lösningen blev att flytta till Ferrara i januari och en nykomling som inte fick det att lossna under höstsäsongen.

Jasmin Kurtić har efter övergången spelat samtliga minuter för SPAL och laget har tagit sig ovanför nedflyttningsstrecket efter åtta poäng på de fyra senaste matcherna. En tillfällighet att det skett med Kurtić på planen? Skulle inte tro det. En indikation får vi i lördagens ödesmatch mot Genoa, då SPAL för första gången klarar sig utan den avstängde slovenen.

14. Rafinha, FC Barcelona → Inter, lån + köpoption 35+3M (-)

Listans andra januariförvärv. Brassen matchades försiktigt in av Spalletti efter den svåra knäskadan i Barcelonatröjan förra våren. Det dröjde en månad innan Rafinha fick sin första start i Inter och vi har fortfarande inte sett honom spela en hel match än.

Det är ändå uppenbart att Rafinha är en spelare som gjort och kommer göra ännu mer skillnad. Äntligen har nerazzurri fått en spelare som kan lugna ner, våga gå framåt med bollen och samtidigt diktera tempot. Mannen som kan rädda Inters säsong.

13. Germán Pezzella, Real Betis → Fiorentina, lån (-)

La Violas sportsliga ledning med Corvino och Freitas i spetsen gav sig ut och letade i hela vida världen när en hel centrallinje försvann i somras. Med sig fick de en drös spelare som presterat olika bra, men ett guldkorn i den spanska södern fann de i Real Betis argentinare.

Pezzella har gjort det förträffligt i landsmannen Gonzalo Rodriguez fotspår, i en backlinje helt nykoponerad undantaget Davide Astori, och fick under hösten debutera i Argentinas landslag. En större utmaning väntar under återstående del av säsongen efter mittbackskollegan Astoris tragiska bortgång. Ledaransvaret i backlinjen är nu Pezzellas och det är upp till Fiorentinaledningen att försöka behålla försvarsklippan i sommar.

12. Duván Zapata, Napoli → Sampdoria, 20M (-)

Colombianen fick det aldrig att stämma i Neapel och lånades ut med köptvång till den Liguriska kusten. Där har Duván Zapata både funnit sig själv och målet. Nio fullträffar har det blivit hittills och tillsammans med Fabio Quagliarella bildar de ett klassiskt anfallspar.

Den senare en smart och rörlig målskytt, den förre en targetspelare som erbjuder fysik och huvudspel. Trots den höga prislappen hade jag inte förväntat mig den här omedelbara succén. Än mindre trodde jag att Zapata skulle göra ett av säsongens snyggaste mål.

11. Rodrigo Palacio, Inter → Bologna, gratis (12)

Centerkonkurrenten Mattia Destro har visserligen gjort sex mål kontra Palacios fyra, men har också varit ett mer opålitligt anfallsalternativ än argentinaren. 36-årige Palacio har istället tagit med sig både entusiasm och rutin till detta unga Bologna.

Hatten av för Bolognas sportchef Roberto Bigon som såg vad Palacio kunde tillföra även vid denna ålder. Faktum är att anfallaren redan fördubblat de två senaste säsongernas målskörd i Serie A.

10. Antonin Barak, Slavia Prag → Udinese, 3M (-)

Säsongens fynd i Serie A. 23-åringen vann ligan under sin enda säsong i den tjeckiska storklubben Slavia Prag och flyttade för ynka tre miljoner euro till Friulien. Väl framme i 2018 har marknadsvärdet fyrdubblats och Barak lär gå för minst 150 miljoner kronor vid nästa flytt.

En innermittfältare som märks på planen med den blonda kalufsen, fysiken (1.90 lång) och ett spelfördelande som börjar ge eko. Mot slutet av förra året var Barak en av Serie A:s formstarkaste spelare men har precis som resten av Udinese tappat fart efter nyår. Med den prislappen är en plats på listan ändå given. Udinese har gjort det igen.

Barak

9. Leonardo Bonucci, Juventus → Milan, 40M (1)

Inledde säsongen sämst av alla i ett Montelladeprimerat Milan. Sedan tränarbytet har dock Leo Bonucci ryckt upp sig och börjat infria de högt ställda förväntningarna. Ett byte från tre- till fyrbackslinje under Gattuso var det som skulle förändra saker till det bättre för den hårt kritiserade lagkaptenen.

Numera fungerar partnerskapet med mittbackskollegan Romagnoli utmärkt, och är det någon som kan ta sig ur en sådan usel säsongsinledning är det Bonucci med sitt speciella psyke. Likadan var karriärskurvan även i Juventus och den nionde maj kan Bonucci bärga sin första Milantitel mot sitt gamla lag.

8. Salvatore Sirigu, Paris Saint-Germain → Torino, gratis (-)

Efter fjolårets misslyckade Joe Hart-försök är stabiliteten tillbaka i Torinomålet. Den förre landslagsmålvakten kom som free agent från PSG:s frysbox och har varit en av säsongens bästa målvakter.

Till hans fördel har Torino visserligen blivit ett tråkigare och mer pragmatiskt lag ju längre säsongen har lidit. Men Sirigu har också tagit konkurrensen från den lovande Vanja Milinković-Savić på ett bra sätt och bara låtit serben vara förstaval i Coppa Italia.

7. Leonardo Pavoletti, Napoli → Cagliari, lån+12M (5)

Pavoletti är inte den som utmärker sig i spelet alltid och har förmodligen lagt ner tankarna på att representera en storklubb igen. Men mål har han gjort, åtta stycken, och det kan vara precis tillräckligt för att rädda kvar ett på pappret mediokert Cagliari.

Som understöd har centern haft två ovanligt målfarliga mittfältare i João Pedro och Niccolò Barella. Men Pavoletti har i princip ensam stått för målen bland sardernas anfallare, dessutom har han gjort flest nickmål av alla hittills i Serie A.

6. Aleksandar Kolarov, Man City → Roma, 5M (7)

Serben inledde säsongen strålande och gav Napolis Ghoulam en hård fajt om epitetet ”Serie A:s bästa vänsterback”. Under 2018 har formen dippat och är inte alls på samma höga standard längre. Med det sagt är Kolarov ändå den försvarare som spelat fram till flest mål hittills i serien.

I hemmamatchen mot Sjakhtar Donetsk klev Kolarov fram som ledare och påminde oss hur mycket erfarenhet Roma fick för fem miljoner euro i somras. Kolarov kommer bli otroligt viktig för Roma i CL-kvarten mot Barcelona med sitt lugn, löpförmåga och uppspelsfot.

5. Douglas Costa, FC Bayern → Juventus, lån+40M (2)

Började försiktigt i höstas och känslan var att brassen inte vågade utmana eller skjuta så ofta som under tiden i Bayern. Costa tog mer plats under fortsättningen av säsongen och har blivit en viktig del av Juves anfallsspel, särskilt när Cuadrado varit skadad har ytterns genombrottskraft behövts.

Känslan är ändå att Costas bästa tid ligger framför oss. Jag tror att 27-åringen har ytterligare en växel att ge och kan bli ännu mer poängproducerande. Sex assist är bra men Douglas Costa har mer än de två ligamål han gjort hittills i sig.

costa

4. Blaise Matuidi, Paris Saint-Germain → Juventus, 20M (-)

Vintage Beppe Marotta, en klasspelare till ett överkomligt pris. Visst är den franske landslagsmannen en väldigt bra mittfältare men hade han spetsen som Juves motorrum efterfrågade? Svaret är att 30-åringen integrerat sig på Juventus mittfält med styrkor som ingen annan vitsvart har på positionen.

Med Marchisio allt som oftast borta och Khedira mer långsam än tidigare har Matuidis fysik och bollvinnaregenskaper redan blivit i det närmast ovärderliga. På det lägger vi en erfarenhet från europeisk toppfotboll som smälter fint in i Juventus. Trots rutinen är Matuidi en positiv överraskning i Juventus.

3. Lucas Leiva, Liverpool → Lazio, 5M (-)

På tal om överraskningar, vem trodde att en Lucas Leiva på nedgång i Liverpool skulle uppleva en ny vår i Rom? Jag var inte en av dem, men värvningen är ett av många bevis på fingertoppskänslan hos Lazios sportchef Igli Tare.

Särskilt uppenbart blev det i höstas när Leiva inte behövde någon anpassningstid alls på mittfältet och hans föregångare Lucas Biglia var en av många Milanspelare med floppstämpel på sig. Förhållandet mellan brassen och argentinaren har sedan jämnat ut sig under säsongen.

Där Lazio förlorade en passningsfot i Biglia fick de defensiv styrka i Leiva. På köpet har de tjänat 15 miljoner euro efter bytet med 30-plussarna. Och fortfarande leder Leiva över sin namne klart på poäng.

2. Josip Iličić, Fiorentina → Atalanta, 5,5M (-)

Äntligen har 30-åringen skakat av sig ojämnheten som präglade åren av oförlöst potential i Fiorentina. Och som det har släppt. 14 mål och nio assist har det blivit i Serie A och Europa League, allt som oftast från en offensiv mittfältsposition.

Hela Atalanta har profiterat på slovenens second coming och är inte längre det lag som var beroende av Papu Gomez kreativitet förra säsongen. Att Iličić på ett tveksamt sätt backade ur en överenskommelse med Sampdoria är numera förlåtet. Iličić skrattar igen hos Gasperini och Atalanta gör det åt övergångssumman som nu är att betrakta som ett fynd.

1. Milan Škriniar, Sampdoria → Inter, 23M (6)

Tidigt gick det att urskönja vilket bra köp 23-åringen skulle bli för Inter. Slovaken behövde bara en säsong i Sampdoria innan han visat att han var redo för Serie A-toppen. I svartblått behövde Škriniar bara en höst innan han övertygat fansen om att nästa stora mittback anlänt. En som kan komplettera Miranda och till och med göra brassen bättre.

Inters balansgång under 17/18 har sannerligen svajat men Milan Škriniar är en av väldigt få inslag i elvan som stått pall hela säsongen. Trots Inters alla bekymmer under året går det inte att säga att försvaret med Škriniar i spetsen varit något sådant.

Efter denna succé kanske det bara blir en säsong för Škriniar i det skuldtyngda Inter. Penningstinna klubbar i Premier League kommer snart kunna buda uppemot det dubbla av sommarens övergångssumma. Eller så stannar Škriniar och bildar ett potentiellt ännu starkare mittbackspar med Stefan de Vrij i höst. Där Milan Škriniar är kommer framtiden vara ljus.

skriniar

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-03-31 kl 07:00

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons