Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Legoknekt eller bara ärlig? Kolarov berör båda sidor i Rom

Italienbloggen

Det vankas både vår och Romderby. Två lag som kämpar om Champions League-platserna och att hitta formen, och i centrum på Stadio Olimpico kommer Romas Aleksandar Kolarov stå. Vare sig han vill eller inte, och inte bara för att han ställer upp i Roma som tidigare Laziospelare.

Inte heller för att vänsterbacken i det senaste derbyt blev den andra spelaren någonsin att göra mål för båda Romklubbarna i ett derby, drygt 60 år efter att Arne Selmosson blev först med bedriften. Aleksandar Kolarov kommer från en utdragen konflikt med en stor och högljudd supporterskara. Ännu en tagg i en Romaballong som pyser allt mer.

Det började inför kvartsfinalen i Coppa Italia borta mot Fiorentina för en dryg månad sedan. Romas spelartrupp blev på tågstationen i Rom häcklade av några supportrar efter säsong som innehållit fler besvikelser än glädjeämnen. Kolarov och försvarskollegan Kostas Manolas kunde inte hålla igen och svarade tillbaka mot supportrarna.

ANNONS

En högst mänsklig reaktion, men insatsen som Roma stod för i Florens var allt annat än det. 1-7 slutade cupmatchen och tillbaka på träningsanläggningen Trigoria kastades det ägg och stenar förutom ännu mera glåpord mot spelarbussen. Den 33-årige serben kunde inte backa upp sitt tidigare svar och blev en måltavla för fansens frustration över lagets pinsamma resultat.

Redan vid ankomsten till klubben sågs Kolarovs Laziobakgrund inte med blida ögon av alla supportrar. Men i den första säsongen 2017/18 var Kolarov Romas kanske bästa utespelare och kunde få med sig även de mest envisa skeptiker. Sedan kom den spelmässigt misslyckade hösten som väckte missnöje hos folket runt Roma.

Kolarovs svarade i slutet av november att ”fansen har rätt att bli arga men måste vara medvetna om deras ringa fotbollskunskap”. En hållning som Kolarov varit öppen med tidigare och drog jämförelsen att han som tennisfan inte har mandatet att kritisera Novak Djokovićs spel.

ANNONS

Med det i supportrarnas minne var fejden igång och hånfulla budskap klottrades utanför vänsterbackens hus. På läktaren hördes ramsor riktade mot Kolarov men spelaren lyckades ändå göra både mål och assist i 3-1-segern borta mot Chievo den åttonde februari.

Kolarov firade målet med en bugande gest mot bortafansen. Ett försoningstecken enligt vissa, inklusive tränaren Eusebio Di Francesco, ett sarkastiskt svar på tal enligt andra (jag tror på en kombination). Under Champions League-åttondelen mot FC Porto några dagar senare dök likväl en banderoll på klacksektionen Curva Sud upp med texten Bastardo Kolarov.

Spelarens vägar bar till Rom, två gånger dessutom, men färden dit var inte den rakaste. Som 18-årig ungdomsspelare i Röda Stjärnan bröt Aleksandar Kolarov armen och la faktiskt av med fotbollen helt under några månader. FK Čukarički erbjöd då den tvivlande talangen ett kontrakt och Kolarov fick speltiden han önskde.

ANNONS

Tre år där blev till en kort sejour i Belgrads tredjelag OFK. Då, våren 2007, fick Aleksandar Kolarov ett kontraktsförslag från ryska Luch Vladivistok, långt borta vid den kinesiska gränsen. Men inget konkret hände och två månader efter erbjudandet skrev Kolarov på för Lazio istället. Slutstationen på den transsibiriska järnvägen byttes mot den eviga staden istället.

I ett inslag med den bosniska intervjuserien ”Alla älskar vinnare” (Svijet voli pobjednike) beskriver Kolarov det som en dröm att få spela i Serie A, en liga han följt sedan barndomen. I Lazios scudettovinnande lag under Sven-Göran Eriksson fanns den hårdskjutande Siniša Mihajlović och en ung Dejan Stanković. Tack vare dessa herrar höll ”alla” på Lazio i Kolarovs krets och han själv var inget undantag.

kolarov1

Aleksandar Kolarovs internationella rykte byggdes upp i Lazios ljusblå kulör och efter tre år var nästa steg Manchester City. Det blev hela sju år i England och åtskilliga trofévinster med City. Men när Kolarov på Citys försäsongsläger i USA sommaren 2017 berättade för Pep Guardiola, en tränare Kolarov beskriver vara ”20 år före sin tid”, om kontraktserbjudandet från Roma skulle katalanen inte stå i vägen för en flytt.

ANNONS

Under tiden i City bedyrade Kolarov att fotbollslivet där tilltalade och att miljön runtomkring ”inte låg på max”. Vad Kolarov syftar på är inte svårt att förstå. Erfarenheten från ett återkommande rörigt Lazio kunde hinta om vad som väntade i det krav- och intressemässigt ännu mer uppskruvade Roma. Förmodligen var det värt en flytt tillbaka till Rom. Kanske spelade Edin Džeko, som lämnade Man City för Roma två år tidigare, en viktig roll då Kolarov beskrivit duon som ”oskiljbar på och utanför planen”.

Ofrånkomligen är Aleksandar Kolarov en rak person som säger det han tycker. Samtidigt framstår han som väldigt jordnära i sin hållning till livet som firad stjärna och utstrålar ingen bling-faktor alls. Kolarov är tydlig med att han vill låta spelet på planen tala.

Den raka stilen går inte hem i alla läger dock. Till den serbiska statstv-kanalen RTS berättar Kolarov skämtsamt att det tidigare Liverpoollöftet Lazar Marković inte ville komma till landslaget på grund av vänsterbackens domderande hållning i positionen bakom ytterspringaren.

ANNONS

33-åringen har haft en ansträngd relation till serbisk media och ser både dess agerande och förbundsorganisationen runtom som skäl till landslagets relativa underpresterande sedan Serbien blev en egen nation 2006. Kolarov citerar den tidigare tyske landslagskaptenen Michael Ballack som inför ett pressuppbåd yttrade orden ”hade jag gjort mitt jobb som ni sköter ert så hade jag spelat i tredjeligan”.

Den här frispråkigheten har skadat Kolarovs förtroende hos de hårdföra fansen i Curva Sud. Eller är det supportrarna som dragit konflikten ett steg för långt? Faktum är att fejden för tillfället är stoppad från supporterhåll. Lagom, i ordets rätta bemärkelse, till kvällens Derby della Capitale.

kolarov3

Förra måndagen bidrog serbens straffmål tillsammans med Robin Olsens storspel att i giallorossi kunde besegra Bologna med 2-1. Återupplivade Bologna åkte på lagets första förlust under tränaren Siniša Mihajlović, en person Kolarov beskrivit som ”fantastisk”. Lärjungen slog mentorn den kvällen på Olimpico, och Kolarov vann slaget mot supportrarna.

ANNONS

Men detta interna krig är inte avslutat utan några offer. Aleksandar Kolarovs kontrakt med Roma sträcker sig till nästa sommar. För den ringa summan på fem miljoner euro har vänsterbacken varit en av den kritiserade sportchefen Monchis absolut bästa rekryteringar. Med sina åtta mål är Kolarov den bästa målskytten bland försvararna i Europas fem toppligor.

Frågan är hur sugen serben är på att fortsätta den i den eldiga Romamiljön ett år till? I Monchis och Di Francescos ombyggnad av truppen har Kolarov varit fundamental med sina ledaregenskaper och rutin. Jag ställer mig högst tveksam om vi får se hans vänsterslägga i gulrött nästa säsong.

Fansen i Curva Sud får i sådana fall ta skulden för agerandet där de satte egen prestige och ära före klubbens sportsliga välmående. Supportrarnas makt är stor i Italien, på gott och ont, men är också en förklaring till att många fotbollsturister besöker landet varje år. Andra röster vill kringskära supportrarnas makt och det finns en anledning till att arenaljudet förr om åren medvetet sänktes av de italienska tv-producenterna…

ANNONS

Presidenten James Pallotta kommer aldrig älskas av Curva Sud precis som Aleksandar Kolarov. Det är ingen tillfällighet att Pallotta nu väljer att hylla serbens professionalism och önskar att han hade ”22 Kolarovs i laget”. Det är inte länge sedan Pallotta själv avslutade en utdragen konflikt med fansen i Curva Sud.

Kolarov höll inte igen i firandet mot sitt gamla lag senast det begav sig. I den tryckkokare som Stadio Olimpico förvandlas till under derbykvällar brukar spelare sällan undgå känslostormen från läktarna.

Att se hur Aleksandar Kolarov väljer att fira ett eventuellt mål framför en majoritet som avskyr hans klubbval och en minoritet som ogillar hans ställningstagande blir underhållande i sig i kvällens Romderby.

****

Stor Colombiaspecial i det senaste avsnittet av Poddario, podcasten med mig och SvenskaFans Johan Stistrup. Colombiasupportern Oscar Lindgren Ortiz gästar för en pratstund om den starka prägel som colombianska profiler satt på Serie A. Vi tar också upp Juventus haveri i Madrid och problematiken kring VAR, bl a. Finns på iTunes och Acast.

ANNONS

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-03-02 14:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto