Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Juventus svarta vecka 

Italienbloggen 2021-11-29 14:22

Twitter: @ErikHadzic   

Just när ni trodde att Black Friday-erbjudandena var över för den här gången, och er mejlkorg fått chansen att återhämta sig från bombardemanget med innehållet Black – låt mig hålla kvar er vid ordet några minuter till. För i Italien kan Juventus vecka inte beskrivas som något annat än svart. 

Den började med en utskåpning från Chelsea som kopplade ett grepp om förstaplatsen i Grupp H efter 4-0-segern i London. Samma siffror som Chelsea besegrade Malmö FF med, och i ärlighetens namn kunde de blå vunnit båda matcherna med klart större marginal.  

Juventus skapade en bra målchans över hela matchen och Wojciech Szczesny var gästernas bästa spelare trots fyra insläppta mål. Målvakten beskrev lagets insats som “tragisk” i Sky Italias sändning, och Juventus 1-0-seger för två månader sedan mot CL-mästarna visade sig vara en bedräglig sådan.  

ANNONS

Det är en sak att klasskillnaden uppenbaras mot världens just nu bästa lag, en annan att följa upp det med underlägsenhet i det egna ligaspelet. I lördags tog Atalanta chansen att rycka i tabellen och är sju poäng före på den sista Champions League-platsen efter Duván Zapatas mål på Juventus Stadium. 

Juventus insats i den första halvleken, där målet kom, var pinsam att se. Atalanta dikterade villkoren på den mesta mästarens hemmaborg och de vitsvarta såg ut som ett gäng skojare utklädda till Juventusspelare. En tam slutforcering slutade med en Paulo Dybala-frispark i ribbans överkant på tilläggstid.  

Förlusten lämnar Juventus på sjundeplatsen efter 14 omgångar, på samma poäng som Fiorentina, Lazio och Bologna. Juve är blott två pinnar ovanför nykomlingen Empoli på den nedre halvan. Som om det inte räckte besökte också den italienska ekobrottsmyndigheten klubben i fredags med anklagelser gällande falsk bokföring. 

ANNONS

Presidenten för konsumenträttighetsorganisationen CODACONS, med kopplingar till den italienska olympiska kommittén, talar om att Juve kan bli nedflyttad och bli av med scudettotitlar om det visar sig att anklagelserna stämmer. Fler klubbar verkar dock misstänkta i denna härva. 

Att Juventus håller på att gå fullständigt vilse utanför planen har varit uppenbart ett tag. På planen räcker det med en jämförelse med förra veckans motståndare för att belysa regressionen.  

Förra sommaren, under 2019-20-säsongen, gjorde Atalanta en ännu bättre prestation i Turin och hade ledningen två gånger om. Men Juventus hade då kraften att komma tillbaka och nå ett 2-2-resulatat, som skulle innebära att de höll undan för bland annat Atalanta i scudettoracet och senare säkrade sin nionde raka ligatitel.  

ANNONS

Ett år tidigare valde Maurizio Sarri och Chelsea att gå skilda vägar och han fick det största tränaruppdraget i Italien. Juventus innehade positionen att de kunde locka Sarri från Chelsea, men på knappt 2,5 år har skillnaden i konkurrenskraft mellan klubbarna blivit avgrundsdjup. 

Det är egentligen ingen lagdel som fungerar i Max Allegris lag, undantaget Szczesny som spelat upp sig efter en hemsk säsongsinledning. I helgen stod det också klart att nyckelspelaren Federico Chiesa missar resten av årets spel med en skada, som en avslutning på allt elände under veckan.  

Men även högeryttern har brottats med vikande form och bara gjort ett mål i alla turneringar sedan september. Cristiano Ronaldos alla mål har ingen kunna ersätta – i ligaspelet står Dybala på lika många mål som mittbacken Leo Bonuccis tre – och flera av nyförvärven underpresterar.  

ANNONS

Mot bakgrund av det och den ekonomiska situationen är det tveksamt om januariköp skulle förändra läget. Undantaget vore den dyra lösningen av Fiorentinafenomenet Dusan Vlahovic, men på ett spelmässigt plan har Allegris lag inte visat några framsteg alls under hösten.  

Med 14 poäng upp till serieledaren Napoli är det bara att glömma lo scudetto för Juventus del. Allt fokus måste läggas på att ta en Champions League-plats och att ge klubbens finanser andrum – Juve gick med över två miljarder kronor i förlust den gånga säsongen. 

Efter en sådan vecka skulle lite svart magi behövas för att hjälpa den gamla damen på fötter igen. 

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto