Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inter kan äntligen gå vidare efter Conte 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic   

För ett halvår sedan landade chockbeskedet hos alla interisti. Antonio Conte, Inters mest framgångsrika tränare sedan trippelvinnaren José Mourinho, lämnade klubben efter den efterlängtade scudettosegern förra säsongen. 

De ekonomiska orosmolnen har knappast skingrats under de senaste sex månaderna hos ägaren Suning Holdings, men trots en på pappret sämre trupp har Inter presterat i nivå med förväntningarna under hösten – knappast något som var givet efter förlusterna av Conte och symbolspelaren Romelu Lukaku.  

Just saknaden efter Inters stora stjärna de två förgående säsongerna har blivit mindre än någon kunnat tro. Ersättaren Edin Dzeko har levererat elva mål i Serie A och Champions League och anfallet med Lautaro Martínez bär frukt även utan Lukaku.

ANNONS

Dzekos åttonde ligamål i höst kom på välbekant mark i lördags, nämligen hans tidigare hemmaplan Olimpico i Rom. 35-åringen fick spridda applåder när han byttes ut mot Roma och en banderoll som tackade honom för de 119 mål han gjorde – tredje flest i klubbens historia.  

Men allra högst lät busvisslingarna mot bosniern, med bakgrund i en Roma-avslutning där Dzeko blev av med kaptensbindeln och ännu tidigare var sugen på en flytt till Inter. Frustrationen riktades främst mot hemmalaget dock, efter en miserabel insats som slutade med 0-3-förlust och ännu ett bottennapp mot en toppkonkurrent.  

Framför ögonen på Francesco Totti – på plats bara för andra gången efter att han lämnat direktörsjobbet – dominerade Inter och hade tremålsledningen redan i halvtid. Mourinho hade inte legat under så stort efter 45 minuter på 21 år i sin tränarkarriär och insåg att matchen redan var avgjord.  

ANNONS

För Inter var insatsen en demonstration över det som Simone Inzaghi lyckats med redan. Tränaren har byggt vidare på Contes 3-5-2-formation med ett sylvasst kontringsspel och underskattade kvaliteter med bollen i ägo.  

19 passningar inom laget föranledde Dzekos 2-0-mål och summerade den totala dominansen som Inter hade mot ett tandlöst Roma. Det tredje målet kom efter ett inlägg från mittback (Alessandro Bastoni) till wingbacken Denzel Dumfries som nätade för första gången i den svartblå tröjan.  

Christian Eriksen-ersättaren Hakan Çalhanoğlu gjorde ledningsmålet direkt på hörna och fortsätter att blomma på andra sidan staden i Milano. Efter två år av Conte-vrål och dogmatisk träningsmetodism kanske den något mer balanserade Inzaghi är precis vad Inter behöver.  

ANNONS

Laget har nästan ätit upp både Milan och Napolis tidiga försprång och är bara en poäng bakom den serieledande Milanorivalen efter 16 omgångar. I Champions League krävs en vinst borta mot Real Madrid för att Inter ska snuva marängerna på förstaplatsen i gruppen. Svårt, men högst realistiskt med tanke på hur matchbilden såg ut i mötet på Guiseppe Meazza.  

Inzaghi har åtminstone klarat av det som både Conte och Luciano Spalletti misslyckades med: att ta laget vidare från gruppspelet i Champions League. En seger i kväll innebär inte bara en troligen gynnsammare slutspelslottning. Det vore också en tydlig markering över att Inter gått vidare efter Conte och vädrat ur all pessimism som funnits runt klubben sedan separationen. 

Dzeko, till höger, firade inte.
ANNONS

I Madrid för elva år sedan var också då som José Mourinho sa hej då till sina nyblivna Champions League-mästare och grät i famnen på Marco Materazzi. Interkurvan på Olimpico visade portugisen “evig tacksamhet” med en banderoll, i denna så mörka tid för Mourinho.  

Roma är efter förlusten nio poäng bakom Atalanta på den sista Champions League-platsen. Sedan 6-1-fiaskot mot Bodö/Glimt och “Mous” efterföljande uthängning av egna spelare, har Roma förlorat hälften av de åtta Serie A-matcherna sedan dess.  

Roma har egentligen ingen anledning att sparka en tränare med Mourinhos dragningskraft och magnitud så här tidigt, och på ett spelmässigt plan är poängskörden lite missvisande. Men frågan om Mourinho tappat delar av omklädningsrummet måste redan ställas.  

ANNONS
Publicerad 2021-12-07 13:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto