Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inter kan förlora scudetton - men maktskiftet är fullbordat 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Tajmingen för Inters Coppa Italia-final mot Juventus var inte den bästa ur en svartblå synvinkel. Laget åker till ett krisande Cagliari i helgen för fortsätta flåsa Milan i nacken inför slutomgången nästa helg, medan Juve säkrat Champions League-spel och kunde kosta på sig att förlora den senaste Serie A-matchen mot Genoa.  

Av detta märktes ingenting på Stadio Olimpico i går kväll. Inter dominerade mot ett utspritt Juventus, hade ett bollinnehav på 70 procent inledningsvis och tog ledningen efter sju minuter genom Nicolò Barellas elegant placerade distansskott.  

Juve tog sig samma och var det bättre laget i matchens mittendel. Paulo Dybala hade två jättelägen och Dusan Vlahovic tvingade Samir Handanovic till en fin räddning i slutet av första halvlek. Inom loppet av tre minuter strax efter pausvilan vändes sedan matchen.  

ANNONS

Handanovic tappade Alex Sandros skott i mål innan Vlahovic avslutade en blixtrande Juve-kontring i mål. Förra veckan låg Inter under hemma mot Empoli med 0-2, och hamnade efter Juves vändning på nytt i ett prekärt läge.  

Slutnarrativet hade kunnat handla om målvaktsmisstag. Två veckor innan cupfinalen ledde reservmålvakten Ionut Radus fatala blunder till ett segermål för Bologna, som gjorde att Milan kunde behålla sitt tvåpoängsförsprång i Serie A-toppen.  

Lagkapten Handanovic, lätt skadad och på bänken då, tittade inte ens på kollegan i tårar när målvaktsduon var på väg mot spelartunneln. Men precis som mot Empoli tog sig Inter samman och hittade ett sätt att vinna med 4-2.  

Juve-tränaren Max Allegri bytte in en extra mittback i Leonardo Bonucci och tog ut förgrundsfiguren Federico Bernardeschi när de vitsvarta skulle stänga matchen. Simone Inzaghi hade å sin sida genomfört ett trippelbyte några minuter tidigare.  

ANNONS

Inter-tränarens största svaghet är matchcoachningen, men den här gången tilldelas Inzaghi en stor del av förtjänsten sedan hans lag återtog kontrollen och började belägra Juves straffområde.  

Bonucci hakade fast i Lautaro Martínez och Hakan Çalhanoğlu kvitterade på straff med tio minuter kvar av matchen. Förlängningen skulle sedan bara handla om Ivan Perisic. 33-åringen gav Inter ledningen efter att Matthijs de Ligt orsakat en ny straff, och tre minuter senare nätade kroaten på ett skott som till och med överträffade Barellas mål tidigare.  

Perisic håller de senaste årens bästa vänsterytter Robin Gosens på bänken, men sitter på ett utgående kontrakt. Trots att han varit lagets kanske främsta spelare i år tvekar Inter med en förlängning, vilket Perisic syrligt konstaterade efteråt med orden “man väntar inte till sista minut med sina viktigaste spelare”.  

ANNONS

På ämnet utgående kontrakt talade bilderna sitt eget språk då Dybala – möjligen på väg att lämna för finalmotståndaren i sommar -byttes ut när Juve skulle jaga en kvittering.

I Serie A talar allt för att Milan, med ett tvåpoängsförsprång och bättre inbördes möten, tar lo scudetto från Inter. Men Inters åttonde Coppa Italia-titel fullbordar ett maktskifte. Milanolaget har mött ärkerivalen Juve fyra gånger den här säsongen och går obesegrat från il Derby della Italia.  

De har klarat av att vinna matcherna på olika sätt. Efter höstens trista 1-1-möte vann Inter supercupfinalen i januari efter förlängning. I början av april var de hårt pressade av Juventus men försvarade till sig en 1-0-seger i Turin och bröt en negativ svit i Serie A. Ställ detta mot faktumet att Inter mellan 2013 och 2020 mäktade med blott två vinster på 17 matcher mot Juve. 

ANNONS

Det mentala övertaget som Inter skaffat kommer ha stor betydelse även om scudetton uteblir i år. Serie A-toppen lär bli lika jämn även nästa säsong – glädjande nog för Juventus del – och det är enkelt att glömma vilka låga förväntningar Inter klev in till den pågående säsongen med.  

För Juventus är det bara att stryka 2021/22 ur minnet snarast. Inte sedan 2011 kommer den gamla damen gå titellös och Allegri har inte tillfört något mer än lite stabilitet i sin återkomstsäsong.  

Gårdagens match blir inte bara Dybalas sista final i Juve, eftersom 37-årige Giorgio Chiellini senare bekräftade att ligaavslutningen blir hans avsked i klubben. Det stannar vid 20 titlar i vitsvart för Juve-kaptenen, som lämnar ett Juventus vars framtida riktning är väldigt oklar.  

ANNONS
Publicerad 2022-05-12 14:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto