Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Milans scudetto - den mest skrällartade på 35 år 

Italienbloggen

Det har svängt, det har krängt, men här står Milan som mästare efter elva långa och i många fall bedrövliga år. Säsonger med mystiska och i sammanhanget panka kineser som ägare, tabellplaceringar utanför Europa och Kevin Constant i backlinjen.  

Turen har vänt för Milan, och det är ingen slump att lyckokakan blev värvningen av Zlatan Ibrahimovic i december 2019. Efter svenskens återkomst blev Milan redan under kalenderåret 2020 Italiens bästa lag, men en dålig start på hösten 2019 och en inbromsning förra våren gjorde att Milan fick nöja sig med en femte- respektive andraplats i Serie A.  

När Zlatans påverkan på planen minskade så fick den en större betydelse inom spelargruppen. Tillsammans med tränarmotivatorn Stefano Piolis hjälp har han fått laget att inse att utvecklingen under de senaste två åren skulle leda till titlar. Efter fjolårets andraplats var det ändå en minoritet som trodde på Milan i en titelstrid igen – trots att Inter försvagades under sommaren och att Juventus knappt grejade en Champions League-plats.  

ANNONS

Inter började också säsongen övertygande och Milan var bara i serieledning under en omgång förra hösten. De återtog den efter februariderbyt, Olivier Girouds stora stund i Milano, när i rossoneri var utspelade men vände matchen tack vare fransmannens två sena mål.  

Men efter mållösa matcher mot Bologna och Torino i april förlorade Milan semifinalreturen i Coppa Italia klart mot Inter med 0-3 och tappade momentum inför den avslutande månaden. De svartblå gjorde också vad de kunde och avslutade säsongen med åtta raka segrar.  

Det vill säga under det ordinarie spelschemat. För den 27 april 2022 skrivs in som ännu ett olycksdatum i Inters historia, sedan de förlorat hängmatchen mot Bologna på det mest dråpfulla av sätt. Stadsrivalen missade chansen till serieledning och Milan fick en motorväg till lo scudetto.  

ANNONS

Den har mestadels gått i en enspårig fil – på Rafael Leãos vänsterkant. 22-åringen har löst upp knutarna tre gånger för Milan den senaste månaden med avgörande mål, och är tillsammans med Sandro Tonali och hans två fullträffar i den luriga bortamatchen mot Hellas Verona Milans stora guldmakare under våren. 

Det finns givetvis fler. Mike Maignan har gjort en fantastisk säsong i målet och framför honom har mittförsvaret löst Simon Kjær-frånvaron galant, där Fikayo Tomori och den 21-årige högerbacken Pierre Kalulu bildat ett osannolikt stabilt par.  

Det går heller inte att komma ifrån Theo Hernández betydelse för det offensiva spelet, och att den Barcelonaflyktade Franck Kessié avslutar Milankarriären värdigt trots fansens burop. Samtidigt är Milan ett lag utan en anfallare bland de 15 bästa i skytteligan. De har haft problem på anfallspositionen till höger hela säsongen och även laborerat med flera lösningar i rollen bakom Giroud.  

ANNONS

Detta gör att Milan inte är något attraktivt lag att se på, vilket förstärks av faktumet att de tagit hälften av lagets 26 vinster med uddamålet. Med dessa uppenbara brister i anfallsspelet är det anmärkningsvärt att ett sådant lag kan gå hela vägen i Serie A. Den ligan har inte sett någon större skräll som slutsegrare sedan Diego Maradona baxade ett profillöst Napoli till ligatiteln 1986/87.  

Milan har dock visat störst styrka mentalt av topplagen. Imponerande, i synnerhet eftersom det är ett ungt lag med väldigt få titlar utspridda bland spelarna. Milan har helt enkelt passat på att vara bäst när Serie A-toppen varit sämre än någonsin i modern tid, vilket accentuerats i flera av de italienska lagens tillkortakommanden under säsongens Europaspel.  

De rödsvarta behöver inte skämmas för det totala poängantalet, som landar på 86. Det är bara fem poäng kort från säsongen 2020/21:s överlägsna vinnare Inter, och bättre än vad Juventus samlade ihop året innan (83 poäng) samt Milans 82 pinnar från senaste gången de vann lo scudetto, 2010/11. 

ANNONS

Pioli, ifrågasatt ganska länge i Milan trots den närmast perfekta starten, förtjänar ett hedersomnämnande. Den 56-årige tränaren har maximerat en trupp som är smalare än toppkonkurrenternas, och vinner karriärens första titel med namn som Max Allegri, Simone Inzaghi och Luciano Spalletti efter sig på prispodiet.  

Med Pioli är Milan i säkra händer. Nu får han även chansen att spetsa till truppen när det väntade ägarskiftet sker i sommar. Möjligheterna till att bygga ett nytt “Grande Milan” ökar efter nästan ett decennium av ökenvandring.  Men det som Stefano Pioli åstadkommit är redan tillräckligt stort för att ge hans Milan en plats i historieböckerna.

Publicerad 2022-05-22 19:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto