Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lukaku framstår som världens mest missförstådda spelare 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

I början av december förra året skojade sportchefen Piero Ausilio om att Inter skulle ta tillbaka Romelu Lukaku på lån. Knappt sju månader senare har skämtet realiserats. Lukaku ska återvända till Inter, på lån, och det är svårt greppa att det verkligen händer.  

Allt började med en intervju som Sky Italia gjorde med Lukaku, ungefär i samma veva som Ausilios citat. Samtalet tv-sändes dock ett par veckor senare i december, och lär vara bland fotbollsvärldens mest exponerade intervjuer den här sidan av smartphonens intåg.  

Ni vet redan vad Lukaku sa då, men det tål att upprepas. Belgaren bedyrade att han fortfarande höll Inter varmt om hjärtat, att övergången till Chelsea inte borde skett på det sättet och att han hoppades återvända till Inter.  

ANNONS

Det var uppenbart att 29-åringen inte pratade om en återkomst på spelarkarriärens höst. Lukaku menade inom en snar framtid. Managern Thomas Tuchel petade anfallaren från truppen i Chelseas efterföljande match mot Liverpool men ville tona ner innebörden av Lukakus ord.  

En relation som inte var bra hösten 2021 briserade till en offentlig kris som Tuchel inte kunde gömma sig undan från. Enligt The Athletic ställde sig lagets senatorer på tyskens sida, och Lukaku hittade efter en pigg start aldrig rätt i Chelsea. Varken på planen eller i relationen med Tuchel.  

Lukaku orsakade i augusti samma år en kris även hos interisti, sedan han fått igenom en övergång till Chelsea för 1,2 miljarder kronor. Ett Inter i stora finansiella bekymmer behövde pengarna ja, men hade tidigare den sommaren också sålt Achraf Hakimi för knappt 700 miljoner kronor.  

ANNONS

Det är viktigt att poängtera att Lukaku var drivande i övergången, bland annat för hans besvikelse över att en kontraktsförlängning från Inter aldrig kom. Hans avtal skulle löpa ut sommaren 2024, alltså hade han tre år kvar trots allt.  

Med denna bakgrund framstår Lukaku som världens mest missförstådda spelare. När han värvades till Inter från Manchester United för tre år sedan skrev jag en blogg i ämnet, som berörde vad folk förväntar sig av spelaren kontra vad han faktiskt gör på fotbollsplanen.

Ofta har varit att Lukaku ena dagen hyllas som världsklassanfallare, för nästa helg förhandlas till en klumpeduns som inte kan avsluta. Missförståndet går nu på ett djupare plan.

Det handlar om Lukakus ständiga behov att bevisa något, för någon. Förra sommaren skulle han göra upp med sin Chelseahistoria, ångrade flytten tillbaka och började framhäva det han kände för Inter istället. Alla svängningar gör en förvirrad. Vad är det Lukaku vill egentligen?  

ANNONS

Detta är ingen attack mot honom dock. Snarare är “Big Rom” en av toppspelarna som jag genuint börjat gilla på senare år. Symbiosen han skapade med Inter, modet att gå upp mot självaste Zlatan, flerspråkigheten och fotbollsnörderiet.  

I en intervju med France Football sa Lukaku att han och den nära vännen Thierry Henry kunde diskutera en match mellan Augsburg och ett valfritt lag i timmar. Det måste man gilla. 

Romelu Lukaku kommer få tid att förklara sig ännu en gång. I nuläget är han och Inter de stora vinnarna, och går med över en miljard i vinst på Lukakus hattande mellan London och Milano. Förra sommarens övergång var som ett dråpslag på Inters ambitioner efter den färska scudettosegern.  

Ett år senare håller ballongen på att spricka av entusiasm, med succéparet Lu-La återförenat och andra alternativ som Alexis Sánchez, Joaquín Correa och Edin Dzeko att tillgå. Givetvis kommer alla anfallare inte att vara kvar till säsongsstarten, men pusslet kommer sluta med en fasad i världsklass. 

ANNONS

Lägg alla realistiska och orealistiska anfallskombinationer och övergångsmiljoner åt sida, så står de som verkligen bryr sig om det svartblå laget och är en aning konfunderade. Inters Curva nord skrev i ett uttalande förra sommaren att de förväntade sig mer transparens och ärlighet från Lukaku, som “visade att han är som alla andra som bugar för pengar”, men önskade också sin tidigare hjälte lycka till.  

Giuseppe Meazzas norra kortsida kommer möjligen ge ett svalare mottagande, annars tror jag att Interfansen välkomnar den förlorade sonen med öppna famnar. De får njuta av Romelu Lukaku i åtminstone en säsong till. Vad som händer efter den är det bara en person i världen som vet. 

Publicerad 2022-06-29 20:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto