Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Napoli är scudettofavorit - med den eviga tvåan som tränare 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Napoli flyger inte bara fram. De asfalterar motståndet i en tuff Champions League-grupp och segrar i match efter match i Serie A. Just nu spelar de bäst fotboll i Italien, men lyckas även vinna när de är det sämre laget på planen och spelet inte sitter. 2-1-matchen borta mot Milan innan landslagsuppehållet exemplifierar ett Napoli som kan göra precis tillräckligt för att vinna. 

De har blivit ett jobbigare lag att möta rent fysiskt samtidigt som de fortfarande spelar en bländande fotboll periodvis, så som de gjorde förra hösten. Napoli är därtill obesegrat i de 15 senaste matcherna och har vunnit 13 av dem.  

ANNONS

“Laget har nått nivån där de inte vill förlora”, sa tränaren Luciano Spalletti till Sky Italia efter veckans 6-1-demolering av Ajax i Amsterdam. 

Den gången laget senast förlorade gick också drömmen om en efterlängtad scudetto i kras. Napoli tappade en 2-0-ledning till 2-3 borta mot Empoli, efter ett horribelt målvaktsmisstag av Alex Meret vid kvitteringen bland annat.  

I nästa match vann de med 6-1 på ett närmast provocerande sätt mot Sassuolo, och epitetet “sämst när det gäller” satt som ett vattenmärke på de azurblå tröjorna. Vad talar för detta skulle förändras den här säsongen egentligen? 

Sett till konkurrenterna gäller Napoli som favorit till lo scudetto. Titelförsvararen Milan ser fortsatt stark ut men laget är skadedrabbat och beroende av Rafael Leãos briljans. Juventus har inte en trupp som är bättre Napolis och Inter kan redan vara för långt bak i tabellen. 

ANNONS

I kontrast till förra säsongen visar Partenopei stryka som vinner Serie A-matcherna som följer efter Champions League-spel, och truppen ser häpnadsväckande djup ut. Detta bara tre månader sedan Aurelio De Laurentiis transferagerande fick laget att bli utbuat under lagpresentationen.  

Hittills har den egensinnige klubbpresidenten med råge visat sina många belackare fel, som hånade De Laurentiis för beslutet att rycka bort ryggraden med Lorenzo Insigne, Dries Mertens och Kalidou Koulibaly. Han har en sportchef i Christian Giuntoli som gör underverk på transfermarknaden, som värvade sensationerna Chvitja Kvaratschelia och Kim Min-jae för lite över 300 miljoner kronor sammanlagt.  

Landslagsanfallaren Giacomo Raspodori kom också i somras och fick efter sina två mål mot Ajax det extremt sällsynta betyget 9/10 i La Gazzetta dello Sport. Inhopparen Giovanni Simeone har under sina första månader i en europeisk storklubb smällt in tre mål på åtta matcher, och på mitten finns det frustrerande sparkapitalet Tanguy Ndombélé.

ANNONS

Napoli har tidigare haft stora spelare men inte nått hela vägen i Serie A. Det blev bara en Coppa Italia-titel när Edinson Cavani, Marek Hamsik och Ezequiel Lavezzi bildade en fronttrio, och andraplatser som bäst under Maurizio Sarris hypotiserande anfallsfotboll.  

Det pratas alltid om stämningen i det eldiga Neapel, att den omöjliggör optimala förutsättningar för ett lag i en titelstrid. Den här gången har Napoli en tränare som aldrig vunnit Serie A och som lite elakt benämns som den eviga tvåan. Slutspurtshaveriet i våras förstärkte den bilden av Spalletti, trots att han faktiskt vunnit ligatitlar i FC Zenit och cuper med Roma.  

Våren visade också att en tidigare icke-vinnare som Stefano Pioli kunde styra ett lag till lo scudetto. Mycket kan man säga om Milantränaren, men någon fotbollsrevolutionär som Spalletti är han inte. Napoli kanske är Spallettis rätta habitat, kanske kan allt vara så ologiskt att det är i den miljön han till slut vinner Serie A.  

ANNONS
Lagkaptenen Giovanni Di Lorenzo firar mot Ajax.

Du kan följa alla matcher från Serie A på C More!   

Publicerad 2022-10-09 10:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto