Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Conference League-titeln betyder allt för Fiorentina och West Ham 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

18 000 åskådare och en massa drömmar ska klämmas in på den lilla arenan i Prag. Fiorentina, utan en titel sedan Coppa Italia-triumfen 2001, möter West Ham som inte vunnit något på 43 år (FA-cupen då). Klart att finalen i Europa Conference League i kväll betyder oerhört mycket för båda klubbarna.  

Fiorentina har redan bränt en titelchans i vår. De stod upp bra i Coppa Italia-finalen för ett par veckor sedan men förlorade mot ett högtflygande Inter med 1-2. Säsongen är ändå succéartad för La Viola, som blev den första klubben att nå final i Europacupen, Uefa-cupen, Cupvinnarcupen och ECL. 

En stor del av den förtjänsten tillskrivs tränaren Vincenzo Italiano. När 45-åringen för två år sedan anlände till Florens var det till ett lag som precis undvikit nedflyttning. Italiano styrde upp Viola till en sjundeplats direkt, genom sin attraktiva spelmodell bestående av en hög försvarslinje och intensivt presspel.  

Annons

Den här säsongen slutade Viola åtta i Serie A, vilket imponerar med tanke på att kvällens match blir lagets 60:e under 2022/23. Trots hårt matchande och en relativt tunn trupp lyckades Fiorentina bland annat vinna nio raka matcher i alla turneringar tidigare under våren. 

Italianos bakgrund är remarkabel i sig. För fem år sedan vann tränaren ett Serie D-playoff, innan han förde Trapani till Serie B säsongen därpå. Spezia hade satsat hårt på en Serie A-uppflyttning under ett decennium men lyckades inte förrän Italiano kom dit inför säsongen 2019/20, och han höll även kvar Spezia i finrummet innan flytten till Florens.  

Annons

I Conference League har Fiorentina gjort överlägset flest mål och Arthur Cabral leder skytteligan med 13 fullträffar. I Serie A-spelet hamnade brasseanfallaren dock på åtta mål medan Luka Jovic gjorde sex stycken. Paradoxalt nog fungerar Italianos fullt-ös-fotboll utan en riktigt pålitlig målgörare. 

Men med tanke på Fiorentinas plats i näringskedjan blir det svårt att behålla Italiano, som enligt Corriere dello Sport är förstaval till att ta över efter Luciano Spalletti i Napoli. Ägaren Rocco Commisso var dock visat att hans hållbara transfermodell fungerar – efter de kritiserade försäljningarna av Federico Chiesa och Dusan Vlahovic till fienden Juventus – och en vinst i kväll skulle få tyst på kritikerna.  

Det stora firandet efter Romas ECL-titel i fjol visade värdet som turneringen har även för stora klubbar. Men även om Conference League gett europeisk klubbfotboll en större bredd går topp fem-ligornas representanter långt i turneringen, och lag från mindre ligor har svårt att hävda sig i kvartsfinal och framåt.  

Annons

ECL har snarare gett klubbar under de allra största vittring på en europeisk titel, och både West Ham och Fiorentina är potenta klubbar som inte skäms över engagemanget i Conference League. För ett av lagen kommer decennier av titeltorka få sitt slut i kväll. 

Vincenzo Italiano.

Publicerad 2023-06-07 13:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto