Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Så mycket betalade Palermo för Quaison

Robin Olsen, Johan Larsson, Emil Forsberg, Markus Rosenberg, Åge Hareide och Gustav Engvall prisades på Allsvenskans Stora Pris. Hade röstat på alla utom Engvall där hans lagkamrat Ludwig Augustinsson var mitt val som årets nykomling. Engvall var tvåa för mig, men har ändå inga problem med att han vann.

Gillar C More och Offsides fotbollsgala och tror att spelarna tycker att det är kul när journalister, tränare, lagkaptener och förbundskaptener röstar.

***

AIK:s delårsrapport blev en snackis. Skrev i somras att Palermo köpte Robin Quaison för 20 miljoner kronor och vid avslöjandet om Eero Markkanen pratade klubben om en eventuell rekordförsäljning, men när delårsrapporten kom gick det att läsa att AIK ”bara” fått drygt 24 miljoner kronor för båda spelarna.

Vi på fotbollskanalen.se stod på oss och rapporterade ändå att Palermo köpt Quaison för ungefär 20 miljoner kronor, trots vad delårsrapporten visade och jag är helt övertygad om att uppgifterna stämmer.

Nu har Expressen publicerat avtalet och de har exakt samma uppgifter som vi har: att Palermo köpte Robin Quaison för 1 975 000 euro. Att en miljon euro fördes över direkt och att resterande 975 000 euro ska föras över nästa sommar. Och att det dessutom kan komma in ganska bra med pengar om klausuler slår in.

Hur kan då AIK bara redovisa 24 miljoner för Quaison och Markkanen? Ja, det är svårt att svara på, men precis som vd Thomas Edselius säger så tillkommer agentkostnader (precis som en mäklare tar betalt för att sälja en lägenhet) och sedan kan ju andra parter få pengar. Till exempel kan ju en spelare äga en del av sig själv (Robin förlängde ju kontraktet 2013), eller så kan andra personer äga en del av en spelare och det finns säkert en mängd olika upplägg som en klubb kan göra. Men visst, man kan spekulera hur mycket som helst, men fakta är att Palermo köpte Robin Quaison för 1 975 000 euro och sedan kan vi givetvis försöka få fram vad AIK har gjort med pengarna.

Det här är inget konstigt. Vi har sett det flera gånger tidigare, som när det skrevs om att AIK sålde Mohamed och Teteh Bangura för 30 miljoner styck, men när delårsrapporten kom så gick det att läsa att klubben bara fått 33 miljoner för båda stjärnorna.
Eller som när IFK Göteborg sålde David Moberg Karlsson till Sunderland, när Wanderson lämnade Gais, när Kalmar FF sålde Ari da Silva eller när Tokelo Rantie lämnade Malmö FF.
Olof Lundh har skrivit en bra krönika om det här.

Publicerad 2014-11-07 kl 13:36

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons