Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Vilken vecka vi har haft i Bundesliga! Den bjöd på fantastiska matcher, rekord från Sanchos sida, Werners framfart och ett flertal silly-rykten.

Dramatiken fortsätter

Dortmund tog emot RB Leipzig i tisdags och jäklar vilken tillställning det blev. Det är exakt sådana matcher som visar varför Bundesliga är en fantastisk liga – fartfyllt, målrikt, talangfullt och häpnadsväckande är alla adjektiv som kan användas för att beskriva matchen.

Dortmund bjöd på en magisk första halvlek där allt gick som på räls. Julian Weigl lossade ett långskott som med lite tur letade sig in i mål bakom Péter Gulácsi. Kort därefter gjorde Sancho sin 13:e assist för säsongen när Julian Brandt bokstavligen snurrade upp RB Leipzigs-försvar och placerade in 2-0 målet.

När domaren visslade för halvtid hade jag svårt att se hur RB Leipzig skulle kunna komma igen, men oj så fel jag hade. Inom loppet av åtta minuter i början av den andra halvleken fick vi se tre mål. Först utnyttjade Timo Werner två tabbar av Dortmund och kunde därmed både reducera och kvittera. Därefter tog Jadon Sancho tillbaka hemmalagets ledning när han sköt in 3-2 målet.

Målkalaset var ännu inte över utan lånet från Roma skulle komma att få det sista ordet. Den formstarka Patrik Schick byttes in i den 62:a minuten och cirka femton minuter senare sköt han in slutresultatet 3-3. Detta var Schicks tredje mål på de tre senaste ligamatcherna, sehr gut!

Flera spelare bör hyllas efter denna match, men det finns två som jag vill lyfta fram och det är Jadon Sancho och Timo Werner. Deras höst har varit helt otrolig och de fortsätter leverera match efter match.

Ligarekord

Jadon Sancho har nu gjort 22 Bundesliga-mål på 60 ligamatcher vilket gör honom till den yngste spelaren någonsin att nå dessa siffror (19 år och 267 dagar). Förutom målen har han framförallt utmärkt sig med sina assist. Sammanlagt har han gjort 31 assist på 60 ligamatcher. Sancho är en av de främsta framspelarna i ligan sedan hans debut säsongen 17/18.

Fortsätter Sancho med denna poängproduktion bör han enligt mig vara världens dyraste spelare när han lämnar Dortmund. Alla övriga ingredienser finns dessutom där för en rekordövergång – åldern, spelstilen och att han är engelsman talar för att han kommer ses som extra dyrbar i de engelska toppklubbarnas ögon.

Skytteligan

Förra säsongen gjorde Timo Werner 16 mål på 30 ligamatcher, denna säsong har han växlat upp och gjort 18 mål på 16 ligamatcher. Ingen tysk spelare har gjort så många mål efter 16 ligamatcher sedan säsongen 76/77 och då var det ”der Bomber” Gerd Müller (19 mål).

Nu har Robert Lewandowski fått sig en värdig utmanare i skytteligan. Den polska anfallsstjärnan har gjort hela 19 ligamål och det är därför inte självklart vem som kommer att hålla i guldskon i slutet av säsongen.

Svenskens show

Apropå skytteligan. I mitt tidigare blogginlägg hyllade jag Sebastian Andersson och nu har ytterligare en svensk klättrat upp i toppskiktet – Robin Quaison. Quaison stod för ett hattrick när Mainz vann med 5-0 mot Werder Bremen.

Silly Season

Bild meddelade i veckan att Sané har bestämt sig för Bayern München och att han vill lämna Manchester City redan under januarifönstret. Frågan är om övergången kommer gå att genomföra då eller om tysken får lov att vänta till sommaren. Oavsett vad har jag väldigt svårt att se Sané i ett annat matchställ än Bayerns till säsongen 20/21. När det kommer till hans korsbandsskada så räknar man med att han kommer vara tillbaka i slutet av februari eller början av mars. Vi får hoppas att det stämmer så att han hinner bli redo för sommarens EM-slutspel.

Den tyska VM-hjälten från 2014, Mario Götze, ska enligt tysk media vara aktuell för Hertha Berlin. Götzes kontrakt med Dortmund går ut till sommaren och hans speltid under tränaren Favre har varit begränsad. Jag tror att det skulle vara perfekt för Götze att kliva över till en annan klubb som ger honom mer utrymme och som siktar på att klättra i tabellen. Efter att ha fått en ny investerare satsar Hertha Berlin på att utmana om ligatiteln inom tre till fem år och det vore fantastiskt om Götze skulle leda Hertha fram till detta mål.

Det är bara att luta sig tillbaka – snart börjar silly season på riktigt igen!

Publicerad 2019-12-19 08:40