Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mönstereleven sätter press på stjärnorna

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Inför säsongen har Bayern München öppnat plånboken ordentligt när de bland annat har värvat in Sadio Mané och Matthijs de Ligt. Inledningsvis har dock de stora rubrikerna denna säsong handlat om en annan spelare, nämligen tonårsjuvelen Jamal Musiala.

UTVECKLINGEN

För knappa 17 månader sedan skrev jag om Jamal Musialas genombrott i Bayern München – hans val att representera Tyskland framför England och hur han tog sig från lilla staden Fulda till Southampton, därefter London och slutligen München.

Nu har Jamal Musiala tagit ytterligare kliv under tränaren Julian Nagelsmann och indirekt skrivit in sig i den konkurrenskraftiga startelvan (när han är skadefri). Den nu 19-årige Musiala förblir jordnära trots uppståndelsen runtomkring honom. Han tar allt på stort allvar och försöker hela tiden att utvecklas. När det kommer till dieten har han lärt sig väldigt mycket av sin förra lagkamrat Robert Lewandowski. Utöver träningen med laget kör han individuell träning där han bland annat fokuserar på ”neuro athletic training”. En träning som inriktar sig på att förbättra hans rörelseförmåga, något som bland annat gör honom smidigare än vad han redan är:

Annons

Musiala har fått kritik för att han är för svag, något han också har fokuserat på:

Utöver detta gör han också ”sov träning” för att förbättra sitt psykiska och fysiska välmående.

NYA FORMATIONEN

Något som har gynnat Musialas framfart är Nagelsmanns nya formation. Sedan Lewandowski lämnade Bayern i somras har laget framförallt kört en 4-2-2-2 formation. Denna uppställning ger de fyra offensiva pjäserna mycket frihet och samtidigt stort ansvar. De är väldigt flexibla och skiftar positionerna sinsemellan då deras primära uppgift är att hitta kombinationer som luckrar upp motståndarens försvar. En perfekt formation för dagens Bayern München.

Annons

Denna säsong har Musiala inledningsvis bildat en kvartett med Müller, Mané och Gnabry. Leroy Sané har gjort inhopp från bänken och Kingsley Coman har varit avstängd. En extremt konkurrenskraftig situation, men samtidigt rena rama lyxen för tränaren Nagelsmann som kan rotera som han vill med tanke på den hårda belastningen som spelarna måste utstå under säsongens gång.

POÄNGSKÖRDEN

Musiala har de senaste veckorna ännu en gång visat att han är en poängfarlig spelare. Inför omgång tre i Bundesliga leder han skytteligan (3 mål på 2 matcher). Räknar man in samtliga tävlingsmatcher denna säsong har han gjort fyra mål och en assist på tre matcher. Detta har resulterat i att han har blivit utnämnd till samtliga (två) ”Omgångens elva” i Kicker denna säsong och dessutom toppar han Kickers betyglista med betyget 1,5 (1 är bäst 6 är sämst):

Annons

REKORD

När det kommer till Musialas rekordlista är den talande:

  • Yngsta målskytten någonsin för Bayern München i Bundesliga (17 år och 205 dagar)
  • Yngsta CL-målskytten någonsin för Bayern München (17 år och 363 dagar)
  • Yngsta tyska spelaren i ett EM-slutspel (EM 2020, 18 år och 117 dagar)
  • Yngsta tyska spelaren att nå 14 ligamål i Bundesliga ( 19 år och 169 dagar)

Tror man på Tysklands rekordman, Lothar Matthäus (150 landskamper), så kommer Musiala inom en snar framtid bli utnämnd till världens bästa fotbollsspelare. Stora lovord, men om det är någon som ska kunna axla dem så är det just Jamal Musiala.

Publicerad 2022-08-20 08:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto