Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Upp eller ner för Sverige? Playoff avgör!

Uefaranken

20 augusti 2019

Om Sverige ska röra sig uppåt eller neråt på nationsrankingen beror mycket på hur det går i playoffet. Både Malmö FF:s och AIK:s motståndare kommer från länder som konkurrerar med Sverige om platserna kring tjugostrecket.

Bästa kvalet sedan 2014

Två svenska klubbar i playoff är bra. Det har vi inte sett sedan 2014 då Malmö FF tog chansen att gå till Champions League och Elfsborg misslyckades med att ta sig in i Europa League. Poängskörden i kvalet är också bra. Hittills har Sverige tagit 3,250 poäng, vilket bara Skottland slår.

Playoff och nationsrankingen

Om Sverige ska avancera eller falla på nationsrankingen hänger mycket på hur det går för Malmö FF och AIK i playoff, inte bara för att ett framgångsrikt gruppspel ger ordentligt med poäng till nationen. Både MFF och AIK möter nämligen klubbar från länder som slåss med Sverige om platserna kring tjugostrecket på nationsrankingen. Sverige är i nuläget 22:a, Celtics Skottland 19:e och Bnei Yehudas Israel 23:a. Båda uppgörelserna får alltså direkt betydelse för Sveriges placering på nationsrankingen.

Annons

MFF-Bnei Yehuda

Om Malmö FF blir utslagna mot Bnei Yehuda i Europa Leagues playoff talar allt för att Israel kommer att återta 22-platsen från Sverige. De är 0,625 efter i nuläget och bara att slå ut MFF skulle äta upp en del av försprånget. Med Bnei Yehuda i gruppspelet räcker det troligtvis med en seger där för att Israel ska gå förbi.

Om Malmö slår ut Bnei Yehuda ska Israel inte längre vara ett hot. Deras andra representant i EL-playoff, Norrköpings banemän Hapoel Beer-Sheva, möter svåra Feyenoord och går troligen inte vidare.

Med tanke på Europarutin, seedning, Uefapoäng, truppkostnad och att man är i säsong är MFF klara favoriter i mötet med Bnei Yehuda. Det skulle vara ett stort misslyckande om Malmö missar gruppspelet när man är så nära och har fått en så gynnsam lottning. Med en seger och hållen nolla på Stadion på torsdag läggs grunden till avancemanget. Avspark 19.00.

Annons

Celtic-AIK

Skottland är den enda nation som samlat mer poäng än Sverige i årets kval, 3,625 mot 3,250. Det gör att de 19-placerade skottarna är 1,5 poäng före Sverige på nationsrankingen.

Det avståndet är inte omöjligt att ta in, men då krävs att AIK slår ut Celtic i EL-playoff champions route (för dem som åkt ur CL-kvalet). Går Celtic vidare kan inte ens ett upprepat succéår för MFF ta Sverige förbi.

Celtic bär utan tvekan favoritskapet mot AIK, men de är inte oslagbara. Det visade Malmö FF 2015 och rumänska Cluj i årets Champions League-kval. Klubben är dessutom skakad av utträdet ur CL-kvalet och supportrarna är missnöjda med styrelsen/ägarna och har diskuterat bojkott av matchen mot AIK. Kan AIK få till ett snabbt ledningsmål skulle man kunna få Celtic ur balans, sedan har man avgörandet i egna händer i returen på hemmaplan.

Annons

Skottlands andra klubb i playoffet, Rangers, möter Legia Warszawa i EL-playoff och där är det max 50 procents chans för skotsk avancemang.

Celtic-AIK startar 20.45 på torsdag.

Schweiz inom räckhåll?

Precis före Sverige ligger Schweiz, som bara tagit usla 0,6 poäng och fått två av tre lag som kvalat utslagna (Luzern och Thun). Sverige har plockat in mer än 2,5 poäng och är nu bara 0,35 bakom. Trots det blir det svårt för Sverige att ta sig förbi Schweiz.

Anledningen är att Schwiez tack vare sin fina tolfteplats på nationsrankingen 2017-18 har Lugano direktkvalificerat till Europa League och Young Boys som går in först i CL-playoff (möter Röda stjärnan), vilket garanterar dem minst EL-gruppspel. Lägg till Basel som CL-kvalat i League route (spåret för icke-mästare), och som tack vare segern över PSV Eindhoven i andra kvalomgången blev klara för Europa League. Så trots att det bara är Basel som slagit ut en motståndare i kvalet har Schweiz tre klubbar klara för gruppspel.

Annons

Det blir svårt för Sverige att matcha även om både MFF och AIK skulle klara sig vidare. En liten svensk fördel är att varje seger i gruppspelet är värd mer för Sverige än för Schweiz. Detta eftersom de 2 poäng en seger ger skall delas med antalet klubbar nationen startat med. Så Sverige får 0,5 poäng (2 / 4) för varje seger MFF eller AIK tar i gruppspelet medan Schweiz, med fem startplatser, får nöja sig med 0,4 poäng per seger för Basel, Lugano eller Young Boys (2 / 5).

Också Norge blir svårt

Norge då? Sverige är 1,0 poäng efter Norge som redan har Rosenborg klart för minst EL-gruppspel genom sin seger mot Maribor i Champions League-kvalet. Nu möter de Dinamo Zagreb i CL-playoff. Går de vidare där har de redan genom bonusen för att gå till Champions League gett Norge ytterligare en poäng till nationsrankingen (fyra poäng i bonus delat med fyra startande klubbar).

Annons

Norges andra hopp i playoff är Molde som möter serbiska Partizan i EL-playoff. Lyckas Molde gå vidare krävs det nog att både MFF och AIK tar sig till Europa League samtidigt som Rosenborg missar CL för att Sverige ska gå förbi Norge på nationsrankingen.

Nytt förslag för CL 2024

Ett antal europeiska storklubbar med Juventus i spetsen trycker på för att göra Champions League till en i praktiken stängd liga oberoende av resultaten i de inhemska ligorna. Nu har FC Köpenhamn och Ajax kommit med ett motförslag som är betydligt bättre ur svenskt perspektiv.

Storklubbarnas förslag för det nya CL-formatet från 2024 går i korthet ut på att de 24 bästa klubbarna (sexa eller högre i nya åttalagsgrupper) i Champions League är direktkvalificerade till nästa CL-turnering, oberoende av hur det går i ligan. De övriga platserna går till de fyra semifinallagen i Europa League samt till fyra mästarlag från de 54 ligorna som gör upp i ett kval. Klarar man bara att bli sexa i sin CL-grupp behöver inte storlagen bry sig om den inhemska ligan längre utan kan satsa allt på Champions League.

Annons

Ajax och FCK vill inte ha en stängd liga utan föreslår istället att nationsrankingen, precis som idag, ska avgöra hur många klubbar varje land får i de olika turneringarna, men startpositionerna ska avgöras av klubbrankingen. Det gör att klubbar med högre ranking från sämre ligor, som Ajax och FCK, får starta senare i turneringarna, medan klubbar med lägre ranking från bra ligor, som om Norwich vinner Premier League, får starta tidigare i kvalet.

Det förslaget skulle gynna Malmö FF utan att missgynna övriga svenska klubbar, men sannolikheten att storklubbarna köper det är obefintlig. De är ute efter att säkra sina platser i Champions League utan att behöva lita på resultat i den egna ligan. Möjligen kan delar av FCK/Ajax-förslaget komma att ingå i en kompromiss som gynnar storklubbarna mest.

Annons


Publicerad 2019-08-20 14:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto