Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så mycket har MFF tjänat på EL - nya siffror

Uefaranken

Malmö FF har hittills tjänat 93,8 miljoner över 100 miljoner på årets Europa League-deltagande. Det är 10 miljoner mer än förra säsongen. Det visar nya siffror från Uefa.

Uefa släppte i dagarna den exakta fördelningen av pengarna för Champions League och Europa League för 2018-19. Med den som grund kan man räkna ut hur mycket årets EL-deltagande kommer att inbringa till Malmö FF.

Nu uppdaterad med siffrorna för hur mycket kvalet gav för de båda åren.

Förra årets Europa League-deltagande gav Malmö FF, med kvalspelet inräknat totalt 8,8 miljoner euro från Uefa. Omräknat med en kurs på 10,46 kronor blir det 92,1 miljoner kronor. I den siffran finns marknadspotten, vars storlek varit okänd tills nu.

Marknadspotten

Marknadspotten grundar sig på hur mycket Uefa får in för sändningsrättigheter för landet och på hur många klubbar från landet som är med i gruppspel/slutspel. För 2018-19 får Malmö FF – som ensam svensk klubb i gruppspelet – 1,39 miljoner euro (14,5 miljoner kronor). Eftersom den totala summan för marknadspotten är lika stor i år och MFF även nu är ensam svensk klubb kan man utgå från att marknadspotten blir lika stor.

Annons

101,9 miljoner hittills

Då skulle det ge att Malmö FF på årets EL-deltagande spelat in 101,9 miljoner kronor när kvalet också räknas in, nästan 10 miljoner mer än förra säsongen. De ökade intäkterna beror på fyra saker:

  • Höjd startpremie för gruppspelet med 170.000 euro.
  • Bättre tioårsranking ger 143.000 euro till.
  • Ökade segerpremier (500.000 euro) tack vare bättre resultat.
  • Gruppettan får 500.000 euro mer än grupptvåan.

Tioårspengen

Tioårspengarna är ett system som infördes 2018-19 för att premiera klubbar som varit med i Europa förr, naturligtvis på initiativ av de allra största och rikaste klubbarna. Den klubb som är högst rankad av de 48 Europa League-klubbarna sett till de tio senaste åren får 48 andelar om 71.430 euro, den näst högst rankade 47 andelar, ner till nykomlingen som bara får en andel.

Annons

För Malmö FF:s del gav tioårspengen tio andelar 2018-19. Efter framgången då avancerade man på tioårsrankingen och fick tolv andelar i år.

Kan bli mer

Om MFF skulle gå vidare från sextondelsfinalen drar man hem ytterligare 1,1 miljoner euro för avancemanget. Troligen blir det också lite mer från marknadspotten tack vare att MFF är kvar längre i turneringen.

Publicerad 2019-12-23 11:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto