Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Rutschbana neråt för MFF

Uefaranken

Det händer mycket i seedningstabellerna för Europa League. Lite för mycket för att det ska vara bra för Malmö FF, som helt plötsligt är utanför de seedades skara i EL-playoff.

Ner fem placeringar

I helgen drog ett antal ligor igång igen efter vinteruppehållet, vilket gav en hel del förändringar i Europa League-kvalets seedningstabeller. För Malmö FF innebar det hela fem placeringar neråt i seedningstabellen för Europa Leagues playoff, från en säker niondeplats till fjortondeplatsen, precis utanför de seedades skara.

Det som missgynnat MFF är:

  • Manchester United tappade till sjunde plats i Premier League och ligger nu på den sista EL-platsen, åtminstone tills cuperna (FA och Carabao) är avgjorda. Vinner en klubb som inte redan har en Europaplats någon av cuperna räcker inte en sjundeplats för att få EL-kvala.
  • Högrankade Lyon förlorade i helgen mot Nice efter ett tidigt rött kort och är nu nere på Frankrikes sista EL-kvalplats.
  • Braga klättrade förbi Sporting upp till en direktplats i Europa League efter seger i deras inbördes möte. Det gör att högrankade Sporting går in i EL-kvalets tredje omgång före MFF.
  • Den turkiska ligan är uppochnervänd i år. De tre storklubbarna ligger femma, sexa och sjua medan mindre klubbar som Sivasspor, Trabzonspor och Basaksehir lägger beslag på platserna i CL-kvalet och EL-gruppspelet. Fenerbahce är bäst av storklubbarna men tappade till en femteplats. Därmed går de in i EL-kvalet och är rankade högre än MFF.
  • I Schweiz åkte Young Boys på stryk mot Luzern i helgen. Det gör att St Gallen ytterst överraskande tagit över serieledningen på samma poäng som Young Boys. Som tvåa åker Young Boys ner till en EL-kvalplats och hamnar strax före MFF med sina 25,5 uefapoäng.
ANNONS

Mycket sämre än så här kan det inte se ut för MFF, och det finns gott hopp om att flera av de högrankade klubbarna före MFF i kvalet går upp till direktplats till Europa League eller går in i CL/CL-kval istället. Det skulle förvåna mycket om St Gallen håller distansen ut i Schweiz och om varken Lyon eller Sporting avancerar till bättre placeringar i Frankrike respektive Portugal.

Förra året hade det sist seedade laget i EL-playoff 17,1 poäng (Wolverhampton). Den poäng MFF har nu – 22,0 – hade räckt till en åttondeplats då.

Djurgården 22:a igen

I seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång återtar Djurgården den 22-plats man tappade förra veckan. Det som hänt är att Crusaders – enda hotet från förkvalet – som väntat förlorade serieledningen på Nordirland. I den jämna och haltande tabellen har nu Glentoran gått upp i topp. Det är bra för Djurgården.

ANNONS

DIF är fortfarande ett bra stycke från seedningen, som gör att man slipper möta de bästa klubbarna direkt i första omgången. Med rätt segrare i det pågående Champions League behöver DIF gå om fyra klubbar för att komma på rätt sida strecket. Tyvärr är det ingen av de möjliga ligorna som gått åt rätt håll, mycket beroende på att många fortfarande har vinteruppehåll. De flesta drar igång nu i februari.

Publicerad 2020-02-04 09:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto