Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Glöm inte MFF:s hemmasvit!

Uefaranken

Wolfsburg har brutit sin negativa trend och vann igår med klara 4-0 mot Mainz 05. Det var deras tredje raka seger och femte raka match utan förlust. Finns det något som talar för Malmö FF i försäsong och med nytt spelsystem på gång inför torsdagens uppgörelse?

På torsdag möter Malmö FF Wolfsburg i den andra matchen i Europa Leagues 16-delsfinaler. 1-2-förlusten i första matchen är ett helt okej resultat. Historiskt sett ger det ett likaläge inför returen, 51-49 till Wolfsburgs fördel (här är för övrigt nya siffror om hur utfallet blir efter resultatet i första matchen sedan bortamålsregeln infördes i samtliga turneringar 1970).

Ett Bundesligalag på uppgång (sjua i tabellen just nu) är och ska vara favorit mot ett svenskt lag i försäsong. Men jag väljer att fokusera på det som talar för MFF i det här inlägget.

MFF går vidare hemma

Senast Malmö FF förlorade ett dubbelmöte där man avslutade hemma var 2013 mot Swansea. Då hade MFF försatt sig i ett hopplöst 0-4-underläge från bortamatchen som gjorde att man var chanslöst på avancemang.

ANNONS

Innan dess var det Dinamo Zagreb som 2011 kunde lämna Malmö Stadion som sammanlagd vinnare, men också det efter att ha gjort jobbet hemma. Zagreb hade 4-1 med sig och lyckades hålla nere förlustsiffrorna i Malmö till 2-0.

De sju senaste kvalmatcherna där Malmö FF avslutat hemma har man gått vidare. Här är sviten (Malmös siffror först):

  • Domzale EL-kval 2 2019. 2-2 borta, 3-2 på Stadion.
  • CFR Cluj CL-kval 2 2018. 1-0 borta, 1-1 på Stadion.
  • Drita CL-kval 1 2018. 3-0 borta, 2-0 på Stadion.
  • Celtic CL-playoff 2015. 2-3 borta, 2-0 på Stadion.
  • Redbull Salzburg CL-kval 3 2015. 0-2 borta, 3-0 på Stadion.
  • Redbull Salzburg CL-playoff 2014. 1-2 borta, 3-0 på Stadion.
  • Sparta Prag CL-kval 3 2014. 2-4 borta, 2-0 på Stadion.

Observera att det är mot betydligt högre rankade motståndare som Sparta Prag, Celtic och Redbull Salzburg som MFF vänt en förlust borta till seger hemma.

ANNONS

Ut trots 1-0-vinst borta

Senast Malmö FF åkte ut trots ett bra resultat på bortaplan var för femton år sedan, i Uefacupens första omgång. Då hade MFF sensationellt lyckats vinna i Istanbul mot Besiktas med 1-0, men hemma var man chanslöst och förlorade med 1-4. Det var matchen då Daniel Andersson fällde en planstormare med en välriktad spark i magtrakten.

Vad talar mer för MFF? Det enda är väl att salzburgaren Xaver Schlager, som nu spelar i Wolfsburg, redan innan första matchen försökt skrämma upp sina lagkamrater med vad som väntar i Malmö: “Jag har hört att hela Stadion skakar”.

Publicerad 2020-02-24 08:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto