Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Djurgården klättrar - med chans på mer

Uefaranken

Finns det hopp om seedning i CL-kval 1 för Djurgården trots allt? Helgens resultat i Wales och Polen öppnar för det. För MFF fortsätter det som tidigare: uppåt i EL-playoffseedningen och nedåt i gruppspelet.

Ledarskifte i Wales lyfter DIF

Wales dominanter The New Saints tappade poäng igen när man bara fick 1-1 borta mot Bala Town. Det gör att Connah’s Quay Nomads, som tog en ny trepoängare mot Caernarfon Town, går upp i serieledning, 1 poäng före TNS. Det är bra för Djurgården, som avancerar till 21:a plats i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång, eftersom man är högre rankade än Connah’s Quay.

Enligt rapporterna från Wales verkar The New Saints, mästare de senaste sju åren, bara ha hamnat i en tillfällig svacka. Man har inte sålt någon avgörande spelare eller drabbats av skador. Förra helgens förlustmatch mot Newtown borde man vunnit enligt tränaren, och mot Bala Town vann man både bollinnehav och skottstatistik med förkrossande siffror. För att Connah’s Quay ska ta hem titeln, vilket ligger i Djurgårdens intresse, bör TNS svacka hålla i sig ett par omgångar till.

Annons

Varför är då seedning så viktigt? Därför att man då slipper att riskera få klubbar som Celtic, Ludogorets och Röda stjärnan redan i första omgången. Det är betydligt bättre att börja mot något baltiskt mästarlag, eller varför inte Connah’s Quay?

Polen, Albanien och Bosnien

För att Djurgården ska bli seedat behöver man passera ytterligare tre klubbar. Just nu är det tre ligor där det högrankade ledarlaget bara är en poäng (eller mindre) före den lågrankade tvåan. Det är de tre Djurgården ska sätta sitt hopp till.

I Polen tappade högrankade Legia Warszawa poäng mot nykomlingen Rakow Czestochowa samtidigt som tvåan Cracovia vände och vann mot toppkonkurrenten Lech Poznan. Det gör att Cracovia går upp på samma poäng som ledande Legia, men efter både på inbördes möten och målskillnad. Både Cracovia och trean Pogon Szczecin, 3 poäng efter, har sämre ranking än DIF.

Annons

I Albanien hade ledande Kukesi (högre rankat än Djurgården) chansen att dra ifrån sedan utmanaren KF Tirana bara fått oavgjort mot Skenderbeu Korce. Kukesi fick nöja sig med 1-1 mot Bylis Ballsh, nykomlingar med ett av Europas bästa klubbnamn. Därmed är Djurgårdshoppet Tirana fortsatt bara 1 poäng efter Kukesi. På fredag möts de två.

Den tredje ligan som Djurgården ska hoppas på är Bosniens. Där startar vårsäsongen till helgen och DIF ska hoppas på Zeljeznicar som är 1 poäng efter lokalkonkurrenten FK Sarajevo.

Både upp och ner för Malmö FF

Det går uppåt för Malmö FF i seedningstabellen till Europa Leagues playoff, det är bra. Men man tappar platser i seedningen till gruppspelet.

Det som lyfter Malmö FF till en elfteplats (tretton är seedade) i EL-playoff är att Galatasaray försvinner från tabellen tack vare helgens seger. Galatasaray är nu ligatrea i Turkiet och därmed går in på en direktplats till Europa League.

Annons

I gruppspelsseedningen tappar MFF två platser, men de är fortfarande på övre halvan av seedningsgrupp 3 i lottningen. Det som hänt är:

  • Att högrankade Villarreal (56,0 poäng) tagit över Spaniens sista direktplats till Europa League. De som tappat den är lågrankade Real Sociedad (Alexander Isaks klubb) som dock har en match mindre spelad.
  • Att Monaco klättrat upp till femteplatsen i franska ligan vilket ger dem en direktplats till EL, istället för lågrankade Montpellier.

Manchester City avstängt

Om CAS, idrottens skiljenämnd, går på Uefas linje och verkligen stänger av Manchester City blir det de fyra första i ligan – borträknat City – som går till Champions League. Ligafemman får alltså Citys plats i CL.

Den 1 mars möter Manchester City Aston Villa i ligacupens final. Vinnaren belönas med en plats i Europa League-kvalet. Trots att City är avstängda måste Villa vinna finalen för att få den. Om City vinner blir det första laget i Premier League utan Europaplats som får platsen, det vill säga sjuan eller åttan beroende på hur det går i FA-cupen.

Annons
Publicerad 2020-02-18 19:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto