Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Förbi Albanien - bara två kvar för Djurgården

Uefaranken

Djurgården fortsätter att klättra mot seedning i Champions League-kvalets första omgång. När det blev skifte i toppen i Albanien tog DIF ytterligare ett kliv uppåt, men två till måste passeras.

Ledarskiftet i Albanien

FK Tirana vann toppmötet mot albanska ligaledaren Kukesi med 1-0 i fredags. Det gör att Tirana – med lägre Uefaranking än Djurgården – går upp som ny serieledare. Därmed avancerar Djurgården till tjugonde plats i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång. Det återstår tretton omgångar i Albanien så mycket kan hända än.

Vinner rätt lag Champions League?

Som läget är nu behöver Djurgården gå förbi två klubbar till i tabellen för att vara på den seedade sidan – om rätt lag vinner det pågående Champions League.

Med “rätt lag” som vinnare av Champions League menas en klubb som redan fixat en plats i CL-gruppspelet genom sin placering i ligan. Då behöver inte CL-vinnaren använda den mästarplats som finns reserverad åt dem i CL-gruppspelet. Den platsen går istället till den elfterankade ligans mästare (just nu Ajax), vilket ger följdeffekter genom alla kvalomgångar ner till den första.

ANNONS

Det absolut vanligaste är att CL-vinnaren inte behöver utnyttja mästarplatsen. Senast en CL-mästare inte hade ordnat en plats i gruppspelet genom ligan var 2012 när Chelsea bara blev sexa i Premier league.

Även i år är läget gott för att få rätt CL-vinnare, sett med Djurgårdsögon. Av de 16 lag som är kvar ligger 12 på en direktplats till CL. De som inte gör det har små chanser att ens ta sig till kvartsfinal. Både Valencia och Tottenham förlorade första matchen på hemmaplan och ligger pyrt till, medan Napoli och Lyon som spelar den här veckan har tuffa motståndare; Barcelona respektive Juventus.

Vinner rätt lag Champions League räcker det att Djurgården tar sig över det undre, streckade strecket för att vara på den seedade halvan.

De Djurgården kan hoppas på

Det finns tre ligor där ett ledarskifte är möjligt och skulle hjälpa Djurgården uppåt i seedningstabellen. I samtliga tre skiljer det tre poäng mellan ledarlaget och de lågrankade tvåorna just nu.

ANNONS

Rumänien. Nu när mästerskapsserien inleds i Rumänien halveras poängen från grundserien och helt plötsligt leder högrankade Cluj med bara 3 poäng. DIF-hoppet står till nya tvåan Botosani. Men det är ett bräckligt hopp: av de fyra topplagen som alla har chans att ta hem titeln är det bara Botosani som har sämre ranking än Djurgården. De tre andra (Cluj, Universitatea Craiova och FCSB) skulle komma före DIF.

Bosnien. Vårsäsongen startade i helgen, och ett tag såg det ut som ett ledarskifte var på gång. Borac Banja Luca hade 1-0 mot serieledarna FK Sarajevo, men förlorade till slut med förkrossande 6-2. Därmed behöll Sarajevo ligaledningen 3 poäng före Zeljeznicar och Borac. Här gäller det att högrankade Sarajevo eller Zrinjski (5 poäng efter Sarajevo) inte vinner för att Djurgården ska klättra.

ANNONS

Polen. Tyvärr drog högrankade Legia Warszawa ifrån i helgen när Djurgårdshoppet Cracovia förlorade mot Piast Gliwice med 1-0. Lördagens toppmöte mellan Legia och Cracovia i Warszawa blir extremt viktigt. Där krävs Cracoviapoäng för att inte Legia ska få ett för stort försprång.

Hoten mot Djurgården

Det finns två ligor som nu ligger bakom dem som Djurgården får se upp med, förutom Albanien. Den ena är Malta, där den enda högrankade klubben, Valetta, nu är uppe på samma poäng som ledande Floriana. Den andra är Wales, där det ser allt bättre ut för Djurgårdens del. I helgen besegrade ledande Connah’s Quay Nomads högrankade tvåan The New Saints i det första av två toppmöten i mästerskapsserien. Nu skiljer 4 poäng till Connah’s Quay fördel.

MFF nära seedningsgrupp 2

Malmö FF ligger i stort sett still i seedningstabellerna för Europa League. En seger mot Wolfsburg skulle i nuläget räcka för att föra upp dem till andra seedningspotten i gruppspelet. En seger ger 2,0 poäng till MFF och då är man uppe på 24,0 totalt.

ANNONS

Vinner man utan att släppa in några mål, eller med mer än ett måls marginal, är man dessutom vidare i Europa League, vilket är betydligt viktigare.

Publicerad 2020-02-25 19:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto