Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Allt inför MFF-Wolfsburg

Uefaranken

På torsdag nästa vecka möter Malmö FF tyska Wolfsburg i Europa Leagues sextondelsfinal. Här är vad jag kan komma på om förutsättningar, följder och funderingar inför dubbelmötet.

Wolfsburg

Vad ska man säga om Verein für Leibesübungen Wolfsburg, VfL Wolfsburg? En rätt anonym klubb som spelat i Bundesliga sedan slutet av 1990-talet och bara vunnit ligan en gång, 2008-09. Så sent som 2014-15 blev man tvåa samtidigt som man vann cupen. Efter det har Wolfsburg behövt kvala två gånger innan man blev sexa senaste säsongen vilket tog dem till Europa League.

Att Wolfsburg gick in den pågående turneringen med 40,0 uefapoäng var en rest från de två lyckades säsongerna 2014-15 och 2015-16 när man nådde kvartsfinal först i EL, sedan i CL. I CL-kvartsfinalen 2016 slog Wolfsburg Real Madrid med 2-0 hemma – samma Madrid som körde över Malmö FF med 8-0 i gruppspelet i den turneringen.

ANNONS

I den pågående turneringen kom Wolfsburg tvåa i sin grupp, en poäng efter belgiska Gent men rejält före St Etienne (Frankrike) och Olexandrija (Ukraina).

Just nu är Wolfsburg tia i Bundesliga men har börjat ta poäng igen – om än mot bottenlag – efter tre raka förluster. Förra helgen blev det seger med 4-2 mot Paderborn och i lördags lyckades man kryssa mot Uwe Röslers Fortuna Düsseldorf. Wolfsburg kommer ändå att vara favoriter mot ett MFF som bara har en tävlingsmatch i benen när man springer ut på Volkswagen Arena den 20 februari.

Pengarna

Hittills har Malmö FF säkrat över 100 miljoner kronor från Uefa för sitt deltagande i Europa League. I slutspelet får man bara pengar för avancemang, inte resultatet i enskilda matcher som det är i gruppspelet. Skulle MFF ta sig till åttondelsfinalen kan man lägga ytterligare 11,5 miljoner kronor till kontot i segerpremier.

ANNONS

Till det kommer en okänd summa ur marknadspotten. Lagen i åttondelsfinalen ska dela på drygt 140 miljoner kronor, men hur mycket av det som går till MFF beror på var de andra femton lagen kommer ifrån. Det finns två saker som påverkar hur mycket MFF får ur marknadspotten: Hur många andra nationer som är representerade i åttondelsfinalen (ju färre nationer, desto mer till MFF), och hur mycket Uefa fått för tv-rättigheterna i deras nationer (ju mindre summa i de länderna, desto mer till MFF). En ren gissning är att summan ligger närmare en miljon kronor än tio miljoner.

Poängen

I slutspelets inledande omgångar gäller enklast möjliga regler för utdelning av poäng till klubbrankingen: 2 poäng för seger och 1 för oavgjort. I Europa League är det först när man når kvartsfinalen som bonuspoäng delas ut till de deltagande lagen. En poäng blir det då, vilket även gäller för semifinal och final.

ANNONS

För Malmö FF:s del är varje poäng fortfarande viktig. Med 22,0 poäng som man har nu kan man känna sig hyfsat säker på seedning i EL-playoff (om man tar sig så långt) nästa säsong, men man får fortfarande räkna med att hamna i tredje seedningsgrupp i ett eventuellt EL-gruppspel. Med ett eller två poäng till blir playoffseedningen säkrare och chansen att hamna i seedningsgrupp två i gruppspelet ökar, förutsatt att man tar sig dit.

Fler poäng för Malmö FF gör att Sveriges nationspoäng ökar (0,25 för varje poäng MFF tar) men man kommer inte att klättra på nationsrankingen. Gapet upp till Schweiz på 20:e plats är för stort för att ett MFF-avancemang mot Wolfsburg göra skillnad.

Bra resultat i Tyskland

Vad är ett bra resultat på bortaplan? Alla segrar förstås. Och alla oavgjorda resultat där man gjort mål: ju fler desto bättre. 0-0 är något sånär okej, liksom uddamålsförluster där man gjort mål. Förlorar MFF med två mål eller fler blir det närmast omöjligt att ta igen i Malmö, även om MFF har gjort det mot bra motstånd tidigare (Sparta Prag och Salzburg).

ANNONS

Om MFF åker ut

Om Malmö FF inte trotsar oddsen utan åker ut mot Wolfsburg kan man ändå konstatera att Sverige inte bara bibehållit den fina sviten med ett lag i gruppspel varje år sedan 2011 (enda plumpen var 2016 då IFK Göteborg åkte ut i EL-playoff), utan också haft en klubb i EL-slutspel för tredje året i rad. Det är en ny nivå för svensk klubbfotboll om man räknar tiden efter Bosmandomen.

Malmö FF har stått för fem av gruppspelen (AIK, Helsingborg, Elfsborg och Östersund har gjort ett var) varav fyra de sex senaste åren. Det gör att man nu måste se Malmö FF som en klubb för Europa. Trots att man ännu inte har samma ekonomiska resurser som de klubbar som är på samma sportsliga nivå har MFF gått upp till tredjenivån i Europa, efter dem som slåss om CL-bucklan (Real, Barca och en handfull till) och dem som stadigt tar sig till CL-gruppspel (Ajax, Benfica, CSKA Moskva med flera).

ANNONS

Om MFF går vidare

Om Malmö FF mot förmodan slår ut Wolfsburg är det den största framgång en svensk klubb haft under 2000-talet. Ingen har gått vidare från en omgång i slutspelet tidigare.

Lottningen sker redan dagen efter returmatchen i Malmö, på fredagen den 28 februari. Då är det fri lottning utan några som helst restriktioner. Ingen seedning görs, klubbar från samma nation kan möta varandra, liksom lag som gick vidare från samma grupp.

Matcherna i Europa Leagues åttondelsfinaler spelas den 12 och 19 mars. Vem som börjar hemma bestäms under lottningen.

Publicerad 2020-02-10 08:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto