POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5v

MFF har ingenting att förlora

Malmö FF har allt att vinna och inget att förlora när man springer ut på planen i Kiev 18.55 på torsdag. Det är inte borta mot toppseedade Dynamo Kiev poängen för att gå vidare ska tas.

Dynamo Kiev är högst seedat i Europa Leagues grupp B, före FC Köpenhamn med Malmö FF som trea och Lugano sist. MFF inleder alltså med den svåraste matchen, vilket är rätt bra. Man har allt att vinna och inte mycket att förlora: en storförlust kan ge stukat självförtroende och sämre chans att komma före Kiev, men det är inte den här matchen som ska fixa avancemanget.

Om Malmö FF överraskar och tar en poäng (eller tre!) öppnar det för en intressant gruppfight och ger MFF ett fint läge, men det är långt ifrån en garanti för att gå vidare. Malmö kan mycket väl förlora båda mot FCK och åka på stryk i hemmamatchen mot Kiev – och kan också tappa poäng mot Lugano. 

Så går MFF vidare

Vad krävs för att gå vidare? Någon fast poängsumma går inte att säga. I senaste Europa League gick Fenerbahce vidare på 8 poäng medan Milan och Standard Liege åkte ut trots att de spelat ihop 10 poäng.

Malmös framgångsrecept är att vinna hemma mot antingen Kiev eller FCK och ta poäng borta mot samma lag. Följ upp med att ta minst lika många poäng mot Lugano som klubben man besegrade hemma, då talar mycket för avancemang. 

Senast var segerreceptet att slå toppseedade Besiktas i båda matcherna. Då klarade man avancemang trots att man bara tog två poäng mot fjärdelaget Sarpsborg där Besiktas vann båda matcherna. 

Det talar för Malmö

Vad som talar för Malmö i matchen mot Kiev är att Dynamos form har sviktat och man förlorade mot Desna Tjernihiv i helgen. Det skickade ner Kiev till sjätteplatsen i ligan med sex poäng upp till den andraplats man normalt prenumererar på.

Ett plus till för MFF är att man i förra årets gruppspel äntligen bröt sin usla bortasvit med idel förluster. Efter de tre tidigare gruppspelen (EL 2011, CL 2014 och 2015) var MFF:s bortafacit föga smickrande 0 0 9 och 2-9, 2-11 och 0-14 – totalt 4-34 – i målskillnad. 

Gruppspelet 2018 gav förlust mot Genk, oavgjort mot Sarpsborg, seger mot Besiktas och bortatraden 1 1 1 med 2-3 i målskillnad. Ett klart fall framåt!

Tidigare möten

Ni som kan Malmö FF:s Europahistoria har koll på att MFF och Dynamo Kiev mötts en gång tidigare: i Europacupens åttondelsfinal 1978. Det blev 0-0 i Kiev och MFF vann med 2-0 hemma. Malmö fortsatte sedan hela vägen till finalen i München mot Nottingham

För att inte sväva iväg allt för långt är det läge att påpeka hur det gick sist Malmö FF gästade Ukraina: Sjachtar Donetsk vann med 4-0 mot ett chanslöst MFF i Champions League 2015.

Publicerad 2019-09-18 kl 09:29
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå