POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

Nya EL-kvalet utan Sverige

Nationsrankingen den här säsongen är extra viktig. Det är den som ligger till grund för var klubbarna går in när Uefa lägger till en tredje turnering och gör Europa League till ett exklusivt CL-light. För Sverige är läget redan klart, men kampen om den viktiga femtondeplatsen – att få chansen i Europa League eller inte – är hård, liksom runt två andra streck.

Det nya formatet

Det är säsongen 2021-22 som de stora förändringarna inträffar i formatet för Uefas klubbturneringar. I korthet är nyheterna dessa:

  • En ny turnering där de sämre nationerna ska hålla till införs. Den har arbetsnamnet ” Europa League 2” men är misstänkt lik dagens Europa League.
  • Europa League blir ett CL-light för klubbar från de femton högst rankade länderna dit också några förlorare från Champions League-kvalet kan komma med.
  • Champions League blir oförändrat. 

Nationsrankingens roll

Eftersom det är nationsrankingen ett år tidigare som avgör var klubbarna från de olika länderna startar i turneringarna (det var slutställningen efter säsongen 2017-18 som bestämde startordningen för de pågående 2019-20-turneringarna) kommer den här säsongen bestämma platserna när det nya formatet införs 2021. 

Då gäller det att vara topp-15 för att inte tappa alla sina kvalplatser till Europa League. Nationerna från plats 16 och neråt för nöja sig med att mästarlaget kvalar till Champions League och de tre andra (cupmästaren samt ligatvåan och -trean) får hålla till i nya EL2.

Skillnaden mellan att vara femtonde och sextonde på rankingen blir rätt stor: Nation 15 får två klubbar i Champions League-kvalet medan nation 16 bara får en. Nation 15 får en klubb i EL-kvalet och två i nya EL2-kvalet medan nation 16 inte får någon plats i EL-kvalet utan får alla tre i nya EL2-kvalet.

Sverige chanslöst

Sverige ligger just nu 22:a på nationsrankingen och kan möjligen röra sig en eller i bästa fall två platser uppåt. Det kommer inte att påverka var de svenska klubbarna startar. Svenska mästarna kommer att börja i Champions League-kvalets första omgång precis som nu. Ingen svensk klubb kommer att starta i Europa League-kvalet utan de tre andra hamnar i nya EL2-kvalet där de går in i andra omgången. 

För att svenska mästarna ska få börja en omgång senare i CL-kvalet krävs en 18-plats på nationsrankingen (om CL-vinnaren blir rätt), och för att en av EL2-klubbarna ska få starta i det riktiga EL-kvalet istället krävs en 15-plats. För att vi ens ska börja fundera på de scenariorna för Sveriges del behöver Malmö FF ta sig till kvartsfinal i det pågående Europa League. Det ser på förhand omöjligt ut att Sverige ska nå ens 18-platsen.

Kampen runt EL-strecket

Det är en hård kamp runt femtondeplatsen, den viktiga skiljelinjen mellan två lag i CL-kvalet och ett i EL-kvalet eller bara ett i CL-kvalet och inget i EL-kvalet. Det är sju länder inblandade som slåss om platserna 13-15 på nationsrankingen. 

Tjeckien, Danmark och Grekland ligger på rätt sida men utmanas av Cypern, Kroatien, Serbien och Skottland.

De två som är längst ifrån, Serbien och Skottland, har fördelen av att ha två klubbar i gruppspel som kan ta poäng, de andra har bara en klubb kvar. Serbien och Skottland har också en liten fördel i att de bara behöver dela de inspelade poängen med fyra (antalet klubbar som startade i Europaspelet) medan Tjeckien och Grekland, som hade fem klubbar med från början, får något sämre utdelning på nationsrankingen för varje inspelad poäng. Danmark, Cypern och Kroatien är också fyrnationslag som får ut 0,25 poäng på nationsrankingen för varje inspelad poäng medan Tjeckien och Grekland bara får 0,20.

Serbien har ytterligare en fördel som de delar med Tjeckien, Grekland och Kroatien: de har en klubb med i Champions League, vilket ger chans till feta bonuspoäng om Röda stjärnan tar sig vidare till CL-åttondel. Då får de 4 bonuspoäng som delas med antalet klubbar, vilket ger 1,0 viktiga poäng till Serbiens nationsranking.

Mer om hur nationsrankingen fungerar kan du läsa här.

De sju inblandade

Här är läget för de inblandade länderna:

  • 13 Tjeckien 27,100 poäng (+2,100 över 16-platsen), 5 klubbar i kvalet, Slavia Prag i CL.  Marginalen ner till 16-platsen bör vara tillräcklig för att Slavia Prag ska hålla Tjeckien på rätt sida strecket. 
  • 14 Danmark 26,250 p (+1,250), 4 klubbar, FCK i EL. Efter det misslyckade danska kvalet krävs troligen avancemang från EL-gruppen för att FCK ska kunna hålla Danmark på rätt sida 15-strecket. FCK:s möten med MFF är nyckelmatcherna.
  • 15 Grekland 25,300 p (+0,300), 5 klubbar, Olympiakos i CL. Grekland har Cypern och Kroatien mindre än en poäng bakom sig och Serbien och Skottland mindre än två poäng efter. Det blir tufft för Olympiakos att hålla grekerna kvar bland de femton bästa. Matcherna mot Röda stjärnan i CL-gruppen blir viktiga, men det kommer att behövas fler poäng i en svår grupp för att lyckas. Krysset mot Tottenham var en bra början.
  • 16 Cypern 25,000 p (-0,300 efter 15-platsen), 4 klubbar, Apoel i EL . Cypern är bara en seger från 15-platsen, men Apoel har inte börjat bra. Förlust hemma mot F91 Dudelange från Luxemburg var viktiga poäng som tappades – och det blir inte lättare mot Sevilla eller Qarabag. Cypern kan mycket väl vara nere på nittonde plats när gruppspelet är över.
  • 17 Kroatien 24,375 (-0,925), 4 klubbar, Dinamo Zagreb i EL. Efter 4-0-segern mot Atalanta kan Dinamo Zagreb utmana Sjachtar Donetsk om andraplatsen i CL-gruppen. Lyckas man bör bonusen hjälpa Kroatien till rätt sida EL-strecket.
  • 18 Serbien 23,750 (-1,550), 4 klubbar, Röda stjärnan i CL och Partizan i EL. Med två klubbar kvar har Serbien ett riktigt bra läge att klättra över strecket. Nyckelmatcherna blir mötena mellan Röda stjärnan och Olympiakos i CL-gruppen, men det krävs också att Partizan gör en bra insats i EL. Röda stjärnan kan inte förväntas ta några poäng mot Tottenham eller Bayern München. 
  • 19 Skottland 23,375 (-1,925), 4 klubbar, Celtic och Rangers i EL. Avståndet upp till femtondeplatsen  med både Serbien och Kroatien emellan borde vara för stort. Men Rangers har börjat bra i en svår EL-grupp (seger mot Feyenoord) och Celtic har alla chanser att gå vidare från sin mediokra grupp. Det kan gå vägen (men troligen inte).

Kampen om tiondeplatsen

Framför dem pågår det också en kamp om att hamna tio i topp på nationsrankingen, vilket ger en åtråvärd direktplats till Champions League. Normalt får elvans mästarlag också en direktplats, eftersom CL-vinnaren oftast har fixat sin CL-plats genom att bli bland de fyra bästa i någon av de fyra bästa ligorna. 

Efter första omgången i gruppspelet tog Nederländerna ett jättekliv från elfte till åttonde plats, förbi Ukraina och Turkiet. Tolvan Österrike är också med i kampen om direktplatserna och det skiljer inte mer än 1,5 poäng mellan åttan Nederländerna och tolvan Österrike. Det är lite fördel Nederländerna och Turkiet som har fyra av fem klubbar kvar i turneringarna, medan Ukraina och Österrike bara har tre klubbar kvar.

Ryssland eller Portugal?

Den tredje kampen står mellan Ryssland och Portugal om vem som ska få två klubbar direkt till Champions League. 

De fyra första på nationsrankingen får fyra direktplatser till CL medan femman och sexan får två och nationerna 7-10 får nöja sig med en var. Topp fyra är sedan länge Spanien, England, Italien och Tyskland i lite olika ordning. Säsongen 2016-17 smet både Frankrike och Ryssland förbi Portugal och sedan dess har de varit femma och sexa med Portugal som sjua. 

Nu har portugiserna ett utmärkt läge att gå om Ryssland och få två direktplatser i CL. Man är inte ens en halv poäng bakom ryssarna samtidigt som man har alla sina fem klubbar kvar medan Ryssland bara har fyra av sex i spel. Mycket talar för att Portugal tar den extra direktplatsen på Rysslands bekostnad.

Publicerad 2019-09-23 kl 08:43
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå