Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ligorna att hålla koll på

Tretton av Europas ligor är inne i slutspurten nu. I ett par av dem är sensationer på gång som kommer att gynna de svenska mästarna (vem det nu blir) i nästa års CL-kval. 

Det är inte bara Allsvenskan som är inne i ett spännande avgörande nu. 13 av Europas 54 ligor spelar vår-höst och är på väg att avgöras. För svensk del är det extra intressant med ligorna där vana vinnare med hög poäng på Uefas klubbranking utmanas av lågrankade klubbar. Vinner en lågrankad klubb ökar chansen att Sveriges representant i CL-kvalet blir seedad och får en lättare lottning.

ANNONS

De svenska klubbarna

Förutsättningarna för den svenska klubben i nästa års CL-kval är lite olika beroende på vem som tar hem SM-guldet. Skulle Malmö FF vinna kvalar de på minst 17,0 poäng, vilket kan bli mer om det pågående Europa League blir framgångsrikt. 17,0 räcker gott och väl för seedning i första kvalomgången, men det blir drama runt seedningsstrecket i Q2.

Vinner AIK SM-guldet är deras poäng 7,0 vilket bör räcka till seedning i första kvalomgången. Tele2-klubbarna Djurgården och Hammarby  ligger i nuläget på 4,15, men den poängen kommer att öka med 0,1 för varje seger MFF tar i EL. Varje tiondel kommer att vara viktig i kampen om att bli seedad i första omgången om Djurgården eller Hammarby vinner. I år blev AIK det sist seedade laget på 5,5 poäng, men det hade räckt med 4,3. Att hamna på rätt sida seedningsstrecket gör lottningen så otroligt mycket trevligare: man riskerar inte att möta Celtic direkt utan kan istället få överkomligt motstånd från till exempel Baltikum eller Armenien.

ANNONS

Det är upplösningen i främst två ligor vi ska hålla ögonen på: den vitryska och den kazakiska.

Bate kan missa

Den största sensationen skulle vara om Bate Borisov missar seriesegern i Vitryssland. Bate har tretton raka guld bakom sig, men ligger nu bara trea i ligan, 5 poäng efter Dinamo Brest. Bate på 24,0 har högre Uefapoäng än samtliga svenska klubbar medan Brest har lägre (3,775), så en ligavinst för Brest skulle placera dem bakom SM-vinnaren i seedningstabellen för CL-kval 1. Skulle nuvarande tvåan Sjachtar Salihorsk (4,75)  vinna hamnar de före Djurgården och Hammarby men inte MFF och AIK. Det återstår dock åtta matcher för Brest och Sjachtar medan Bate har nio kvar, så utgången är långt ifrån given.

Astana kan missa

I Kazakstan är dominanterna Astana inblandad i en rafflande toppstrid med Kairat Almaty och Tobol. Astana, som har fem raka seriesegrar bakom sig, ligger 3 poäng efter de båda andra, men har en match mindre spelad. Fem omgångar återstår plus Astanas hängmatch.

Astana med 29,0 har bättre ranking än samtliga svenska klubbar medan Tobol har sämre (de får inte över 4,0). Kairat har 6,0 poäng och skulle hamna före DIF/HIF men efter MFF och AIK i seedningstabellen för CL-kval 1, om de skulle vinna det kazakiska guldet.

ANNONS

Rosenborg långt efter

I Norge talar allt för att Rosenborg missar att ta sin femte raka ligaseger. Med sju omgångar kvar ligger man bara fyra med 12 poäng upp till guldet. Man har dessutom 4 poäng upp till tredjeplatsen och riskerar att helt missa Europa nästa år. Det skulle i så fall vara första gången sedan 2006 Rosenborg inte finns med i de internationella cuperna.

Dock ser det ut att bli Molde som tar guldet och den norska CL-platsen, vilket är lika illa för Stockholmsklubbarna. Molde med 15,0 kommer före dem, men skulle hamna efter MFF i CL-seedningen. Främsta utmanare är Bodö/Glimt (5 poäng efter Molde) som har lägre ranking än AIK och MFF, men just nu ligger före HIF & DIF. Eftersom varken Bodö/Glimt eller Hammarby och Djurgården har tagit tillräckligt många egna poäng i Europaspelet får de 20 procent av nationsrankingen, så går Sverige förbi Norge där är Tele 2-klubbarna före Bodö/Glimt i CL-seedningen. 

HJK missar i Finland

Helsingfors JK – HJK – kommer inte att försvara titeln i finska ligan för tredje gången. Med två omgångar kvar talar allt för att det blir KuPS från Kuopio som vinner medan HJK får spela ett avslutande internkval om en EL-plats. Det här är bra ur svensk CL-synvinkel om Hammarby eller Djurgården vinner SM-guld. De hade hamnat efter HJK men kommer före KuPS. MFF och AIK är före samtliga finska lag på klubbrankingen.

ANNONS

Redan klara vinnare

En av de få klubbar som klarar av att försvara ligatiteln bland vår/höst-ligorna är Dundalk som tar sitt andra raka guld på Irland. På Island blir KR från Reykjavik nya mästare sedan Valur misslyckats med att ta sin tredje raka titel. 

Bland de ligor som ännu inte nämnts ser Sheriff ut att försvara guldet i Moldavien och Riga återigen vinna i Lettland medan det är upplagt för mästarskifte i Estland, Litauen, Färöarna och Georgien.

Dåligt för EL-kvalarna

Är det bra om Astana och Bate missar CL-kvalet? Absolut är det bra för den klubb som vinner SM-guldet och går till CL-kvalet. Men Astana och Bate kommer att gå till EL-kvalet istället, vilket är i motsvarande grad dåligt för de tre svenska klubbar som går dit. 

Så först när man vet om ens klubb vinner Allsvenskan eller får nöja sig med EL-kval vet man vad man ska hoppas på för utgång i Kazakstan och Vitryssland.

Publicerad 2019-10-01 kl 08:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto