Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Gruppseger och seedning hägrar för MFF

Uefaranken

Tre punkter i dagens blogg: Därför var Markus Rosenbergs 4-3 mot Kiev visst viktigt. Seedningsläget inför EL-sextondelarna – MFF kan vinna gruppen. Fyra nya ligaledare i Europa påverkar Djurgårdens seedning.

Rosenbergs viktiga 4-3-mål

På mer än ett ställe har det sagts att Markus Rosenbergs redan klassiska övertidsmål mot Dynamo Kiev bara hade symbolisk betydelse. Det finns fyra invändningar mot det resonemanget.

  • Målet gav Malmö FF någonstans mellan 4,5 och 5 miljoner kronor på ett bräde. Det är skillnaden mellan premierna för ett oavgjort resultat och seger i Europa Leagues gruppspel.
  • Målet innebar 1,0 poäng mer till MFF:s klubbranking. Skillnaden mellan 20,0 (som man fick nu) och 19,0 (som det blivit med ett kryss) kan vara skillnaden mellan seedning och inte seedning i Europa Leagues playoff sommaren 2020.
ANNONS
  • Målet innebar ökade chanser för MFF att gå vidare till slutspelet. Om Kiev tappar poäng mot Lugano är MFF vidare, oavsett hur mycket stryk man får av FCK. Med ett kryss mot Kiev hade MFF varit tvungna att vinna mot FCK oavsett Kievs resultat.
  • Målet innebar sist men inte minst att Malmö FF blir gruppvinnare om de slår FC Köpenhamn. Med oavgjort hade det krävts poängtapp av Kiev mot Lugano för att Malmö skulle vinna gruppen.

Lättare lottning som gruppsegrare

Är det så viktigt att vinna gruppen då? Ja, det finns en klar poäng att vinna den. Då ökar chansen till överkomligt motstånd i Europa Leagues sextondelsfinaler eftersom gruppvinnarna blir seedade medan grupptvåorna blir oseedade. De fyra bästa grupptreorna från Champions League blir också seedade, medan de fyra sämsta blir oseedade.

I tabellen är klubbar som är klara för slutspelet markerade med ljusblå bakgrundsfärg. I de fall där även placeringen i gruppen är klar är klubben markerad med fetstil.

ANNONS

Som det ser ut nu, före sista omgången, kan man som gruppsegrare få österrikiska Lask, rumänska Cluj eller nederländska AZ som bäst. Bland de seedade är Rangers det oprövade kortet, sedan är det Espanyol, Gent och Borussia Mönchengladbach som är lägst rankade. Det är viss skillnad.

Lottningen till Europa Leagues sextondelar sker måndagen den 16 december. Förutsättningarna för MFF är rätt enkla:

  • Malmö FF blir gruppsegrare om man vinner mot FCK.
  • MFF blir grupptvåa om man tappar poäng mot FCK samtidigt som Dynamo Kiev tappar poäng.
  • MFF blir grupptrea om Kiev vinner medan Malmö förlorar poäng. Vid lika poäng (uppstår om MFF kryssar och Kiev vinner) är Kiev vidare tack vare fler gjorda mål på bortaplan i inbördes möten.

Djurgården i CL-kvalet

Seedningstabellerna är uppdaterade efter senaste veckans dubbla ligaomgångar (alla finns på uefaranken.se). Det har blivit skifte i toppen i sju av ligorna som går in i Champions Leagues första kvalomgång. Fyra av förändringarna påverkar Djurgården som också startar där: två till det bättre, två till det sämre.

ANNONS

Bosnien och Gibraltar plus

I Bosnien har Sarajevo (högre rankat än DIF) tappat ledningen till Zeljeznicar, som har sämre ranking än DIF. Även förändringen i toppen på Gibraltar gynnar Djurgården. Lincoln Red Imps (som MFF krossade med 5-0 i en träningsmatch igår) tappade förstaplatsen till FC Europa i veckan. Trots att Gibraltars ligavinnare måste delta i förkvalet har Red Imps 5,25 poäng och låg före Djurgården. Det gör inte FC Europa med sina 2,75.

Wales och Nordirland minus

Tyvärr för Djurgårdens del blev det även skifte i Wales och Nordirland, där klubbar med bättre ranking än Djurgården tagit över serieledningen. I Wales är det storfavoriten The New Saints med åtta raka titlar som gått upp i topp. På Nordirland är det Crusaders som är nya serieledare.

Belfastlaget Crusaders är 0,8 poäng före Djurgården (5,25 mot 4,45) trots att man bara vunnit två dubbelmöten under den femårsperiod som räknas, mot Levadia Tallinn 2015 och Torshavn i år. Crusaders framgångsfaktor, precis som Lincoln Red Imps, är att de kvalat till Europa varje år, då blir det några poäng till slut. 

ANNONS

Därmed ligger Djurgården kvar på 21:a plats, fyra platser från seedning i Champions League-kvalets första omgång (tre om det blir rätt vinnare i det pågående Champions League) .

Publicerad 2019-12-06 13:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto