Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nya rekordhöjder för MFF och Sverige

Uefaranken

Malmö FF:s seger mot FC Copenhagen betyder en hel massa saker. De viktigaste är MFF:s gruppseger som bäddar för överkomligt motstånd i 16-delen och att den här säsongen nu är Sveriges bästa sedan IFK Göteborgs storhetstid.

Har Malmö FF tagit nästa steg?

För andra året i rad säkrar Malmö FF avancemang till Europa League-slutspelet genom att vinna den avgörande sistamatchen på bortaplan mot en betydligt högre rankad motståndare. Man vinner en Europagrupp för första gången, och det före Skandinaviens största klubb FC Köpenhamn. Lägg till att man gick igenom hela kvalet, från första omgången till playoff, utan några rivningar och bara lite darr på ribban (borta mot Domzale).

Mycket talar för att MFF nu tagit nästa steg på vägen mot att bli ett stabilt Europalag.

Klubbpoängen rekordhöga 22,0

I och med segern mot FCK fick Malmö FF två nya poäng till sin klubbranking (inga extra för gruppsegern). Efter förra säsongen hade MFF 20,0 och slutade 77:a. Nu är man 66:a – den högsta placering en svensk klubb haft under 2000-talet.   

Annons

Den här säsongen har MFF hittills spelat in 8,0 poäng till sin klubbranking, vilket gör att man inte bara ersatt det förlorade CL-året 2014 (6,0) utan också förbättrat sin poäng.

Det innebär att man kan misslyckas nästa år  utan att behöva börja om från noll igen. Även nästa år försvinner ett CL-år och 6,0 poäng, men också i ett worst case-scenario där MFF åker ut i EL-kvalets första omgång skulle rankingpoängen hålla sig kvar på rimliga 17,0. Det ger seedning fram till EL-Q3 året efter.

Om MFF istället håller fast vid trenden och går till EL-gruppspelet även nästa säsong kommer man att sluta på minst 19,0 poäng (troligen mer), vilket är ett fantastiskt läge inför 2021 och 2022 när man bara har ett enda poäng att försvara från de två år som försvinner. 2016 misslyckades man ju med att få Europakvala och 2017 förstörde Vardar-debaclet allt.

Annons

Bästa året sen IFK:s glansdagar

När Malmö FF slog FC Copenhagen gav det 0,5 poäng till Sveriges nationsranking. Det gör att vi nu är uppe i 5,750 poäng för den pågående säsongen som därmed är den bästa svenska sedan 1994-95. Då vann IFK Göteborg sin CL-grupp före Barcelona och Manchester United samtidigt som Trelleborg kaosade i Uefacupen genom att slå ut Blackburn och pressa Lazio in på mållinjen. Tillsammans med AIK:s Uefacupinsats (andra rundan, lika långt som TFF) gav det Sverige 6,125 poäng.

Med en bra lottning för Malmö FF i Europa Leagues 16-delar kan det här året bli ännu bättre. Det räcker med seger i en av matcherna för att Sveriges säsongspoäng ska komma upp i 6,250.

Grunden till succén är det lyckade kvalet där IFK Norrköping vann i stort sett alla matcher tills de åkte ur, AIK tog sig till playoff och Malmö FF bara tappade ett par onödiga poäng på sin väg till gruppspelet.

Annons

Kvar som 21:a på nationsrankingen

Trots succésäsongen talar inte mycket för att Sverige ska kunna avancera ytterligare från sin 21:a plats på nationsrankingen. På tjugonde plats är Schweiz, 1,625 poäng före. För att Sverige ska gå om krävs att Malmö FF vinner tre och kryssar en fler än Basel, som också vann sin Europa League-grupp. Om Basel förlorar båda sin sextondelsmatcher behöver MFF nå semifinal (eller gå rent i 16-del och 8-del) för att gå om. Trots att MFF besegrat högrankade klubbar som Dynamo Kiev och FCK i gruppspelet är det scenariot inget vi ska räkna med.

Djurgården lyfts i CL-seedningen

MFF-vinsten innebär också att Sveriges minimipoäng ökar med 0,1 poäng till Djurgårdens fromma. Det ger dem ett skutt uppåt i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång 2020. Deras nya poäng är 4,55 och den lyfter dem två placeringar, förbi Andorras och Albaniens ligaledare, Santa Coloma och Partizani Tirana. Djurgården är nu på tjugonde plats men behöver avancera ytterligare tre placeringar (eller två om rätt klubb vinner CL) för att bli seedade i CL-kval 1.

Annons

Det Djurgården kan hoppas på är att Malmö FF fortsätter att prestera i Europa League och tar sig till åttondelsfinal. Lyckas MFF vinna två matcher till och spela en oavgjord ökar Djurgårdens poäng till 4,80, och de passerar både Sarajevo och Dinamo Tbilisi. Då skulle DIF:s komma ett stort steg närmare seedning, men det hade fortfarande varit långt ifrån självklart att de skulle sluta på rätt sida strecket.

Malmö FF i EL-kvalet

Trots att Malmö FF ökat sin poäng till 22,0 har man fallit till under strecket i seedningstabellen för Europa Leagues playoff. Nu är man fjortonde och det är tretton klubbar som seedas.

Det är några toppklubbar i de större ligorna som inte kommit igång som de brukar under hösten och ligger på Europa League-plats istället för en förväntad Champions League-plats. Mest överraskande är att varken Bayern München eller Atletico Madrid är bland de fyra bästa i Bundesliga respektive La liga.

Annons

Det kommer att hända mycket i seedningstabellerna till EL-kvalet innan sista bollen är sparkad i början av juni, och mycket sämre än så här kan det inte se ut för Malmö FF:s del.

Lottningen på måndag

Klockan 13.00 på måndag ligger Malmö FF i den seedade skålen när Uefa lottar Europa Leagues sextondelsfinaler. Där samsas man med Manchester United, Sevilla, Arsenal, Ajax, Benfica och tio andra klubbar.

I den andra skålen ligger de oseedade lagen som MFF kan lottas emot, och där är inte alla omöjliga. Utan att ha gjort någon djupare koll säger jag att Apoel från Cypern är den bästa lotten medan det är ett stort undvik på Sjachtar Donetsk och de tyska lagen. Få se om jag tycker likadant när jag tittat närmare på de möjliga motståndarna i helgen.   

Publicerad 2019-12-13 18:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto