Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bästa och värsta lotterna (men MFF är drömlotten)

Uefaranken

På måndag klockan 13.00 lottas Europa Leagues 16-delsfinaler. Det finns femton möjliga motståndare för MFF. Två är drömlotter, fyra ska undvikas till varje pris.

MFF drömlotten för alla

Oavsett hur mycket Malmö FF kommer att jubla (eller inte) när man får reda på vem som blir motståndare i 16-delsfinalen, så kommer motståndarna att jubla mer.

Bara österrikiska Lask från Linz och turkiska Istanbul Basaksehir i lägre rankade än MFF av de seedade lagen. Men Malmö FF är det enda av de seedade lagen som inte är i säsong när 16-delarna spelas och klubben kommer att ha en tränarstab som aldrig spelat en tävlingsmatch med dem. Dessutom har den store ledaren på planen (Rosenberg) lagt skorna på hyllan. Malmö FF är drömlotten för alla oseedade.

Malmös motståndare

Annons

Det är femton motståndare MFF kan lottas mot. FCK, som spelade i samma grupp kan man inte möta igen.

Fem av dem har MFF redan mött på 2010-talet: AZ, Rangers, Olympiakos, Sjachtar Donetsk och Cluj. Rangers och Cluj slog man ut i kval, Olympiakos och Sjachtar vann man mot hemma men förlorade borta i CL-gruppspelet medan det bara blev en poäng mot AZ i EL-gruppen 2011.

Jag har delat upp de femton motståndarna (elva EL-tvåor och de fyra sämsta CL-treorna) i fyra olika grupper med ett försök till inbördes ordning i grupperna – från lättast till svårast. Poängen som anges är den de gick in i säsongen med, det vill säga klubbrankingen 2018-19. Håll till godo!

Drömlotterna

Apoel. Cypern 25,5 poäng. Linus Hallenius Apoel slog Sevilla när de redan var klara men förlorade mot F91 Dudelange från Luxemburg i gruppspelet. I fjor gick de inte ens till gruppspel efter att ha förlorat mot både Suduva Marijampole (Litauen) och Astana (Kazakstan) i kvalet. Lättare blir det inte i en EL-16-del (men det betyder inte att MFF skulle vara klar favorit).

Annons

Ludogorets. Bulgarien 27,5. Årets gruppspel var deras fjärde raka, men enda gången de tagit sig förbi 16-delen var 2013-14 när de slog ut Lazio där. I år är det bara 5-1-överkörningen av CSKA Moskva i första omgången som skrämmer. De förlorade mot ungerska Ferencvaros i CL-kvalets första omgång och tog sig vidare från EL-playoff via bortamålsregeln mot Maribor. Ett extra skäl för att placera Ludogorets som drömlott är att bulgariska ligan har ett två månader långt vinteruppehåll som gör att de bara har hunnit spela en tävlingsmatch innan första 16-delen.

Okej då, men inte mer

AZ Alkmaar. Nederländerna 10,5. AZ är de enda som håller jämna steg i ligan med Ajax och de gjorde ett bra gruppspel (krossade Astana två gånger och kryssade mot Manchester United). Det som talar för att AZ skulle vara en bra lottning är att de fick två oavgjorda mot serbiska Partizan (2-2 i båda). Misstänker att AZ är svårare än många tror, men är trots det bland de lättare lotterna.

Annons

CFR Cluj. Rumänien 3,5. MFF-bekantingarna är lägst rankade av alla 32 lag i EL-slutspelet, men de har vunnit hemma mot Lazio, Celtic och Rennes i årets gruppspel. I CL-kvalet slog de i tur och ordning ut Astana, Maccabi Tel-Aviv och Celtic – alla starka Europalag – innan de förlorade playoffet mot Slavia Prag och hamnade i EL. Cluj blir inte lika lätt att tas med som de var 2018.

Getafe. Spanien 20,714 (Spaniens minimipoäng). Oerfaret i Europa och gick vidare som grupptvåa från en hyfsat lätt grupp där man vann över Krasnodar och Trabzonspor men förlorade båda mot Basel. Å andra sidan ligger de femma i Europas bästa liga.

Olympiakos. Grekland 46,0 CL-trea. Olympiakos fortsätter att gå till gruppspel varje år trots att den grekiska fotbollen tappat betänkligt i Europa. Förra säsongen åkte de ut i EL-16-delen mot Dynamo Kiev, den här krävdes segrar mot Viktoria Plzen, Istanbul Basaksehir och Krasnodar för att ta sig till Champions League. Där räckte 1 poäng mot Tottenham och 3 mot Röda stjärnan för att bli grupptrea. I ligan har de dragit ifrån rejält tillsammans med Paok.

Annons

Rangers. Skottland 5,25. Ett gammalt storlag som är tillbaka efter konkurs och omstart i division tre 2012. Det var just MFF som gjorde konkursen oundviklig genom att slå ut dem ur CL-kvalet året innan. I kvalet slog de ut Midtjylland och Legia Warszawa, i gruppspelet kom de före Feyenoord och Porto. Rangers, med Filip Helander i backlinjen, är betydligt bättre än deras ranking säger. 

Club Brügge. Belgien 39,5 CL-trea. Senast Club Brügge inte ens kvalade i Europa var 1993. Bara i undantagsfall (som 2013 och 2017) har de missat gruppspelet och rätt ofta har de gått längre. I år slog de ut Dynamo Kiev och österrikiska Lask Linz på vägen mot Champions League. Där fick de bara tre poäng, men det ena av de tre kryssen kom mot Real Madrid. Leder belgiska ligan komfortabelt efter 17 omgångar. Trots det säger jag att Club Brügge inte är en av de värsta lotterna här.

Annons

Usch, men inte omöjliga

Wolfsburg. Tyskland 40,0. De tre senaste gångerna Wolfsburg spelat i Europa har det blivit kvartsfinal, men det var ett tag sen: 2009-10, 2014-15 och 2015-16. En sjätteplats i Bundesliga tog Wolfsburg till Europa League där de fick en okej lottning och gjorde vad som förväntades (6 poäng mot Oleksandrya, 4 mot Saint-Etienne och 1 mot Gent).

Eintracht Frankfurt. Tyskland 24,0. Det som talar för att MFF skulle ha en chans mot Frankfurt är att de bara ligger tolva i Bundesliga och inte imponerade i gruppspelet där de vann en och förlorade en mot alla opponenter (Arsenal, Guimares och Standard Liege). Deras EL-slutspel förra säsongen var imponerande: Slog ut Sjachtar Donetsk, Inter och Benfica innan man åkte ut på straffar mot Chelsea i semifinalen.

Wolverhampton. England 17,092 (Englands minimipoäng). När Wolverhampton klev in i Europa League-kvalet som ligasjua var det första gången på nästan fyrtio år som de var med. Dubbelsegrar mot Torino i playoff och Besiktas i gruppspelet imponerar.

Annons

Undvik till varje pris!

Sjachtar Donetsk. Ukraina 80,0 CL-trea. Alltid i gruppspel, för det mesta i Champions League, och alltid vidare till slutspelet. Tog bara 1 poäng hemma i CL-gruppen (mot Dinamo Zagreb) men 5 borta: seger mot Atalanta och kryss mot både Manchester City och Zagreb. Dock enda laget som liksom Malmö inte börjat vårsäsongen innan 16-delarna spelas.

Bayer Leverkusen. Tyskland 61,0 CL-trea. Topplag i Bundesliga som blev trea i sin Champions League-grupp efter Atletico Madrid och Juventus. Förra året vann de sin EL-grupp med 13 poäng och åkte ut mot Krasnodar på bortamålsregeln. ”Topplag i Bundesliga” räcker för mig för att Leverkusen ska undvikas.

Sporting. Portugal 50,0. Alltid (nästan) med i Europa, i kvartsfinal 2017-18, till 16-del senast och Slog PSV med 4-0 i gruppspelet. Undvik!

Annons

Roma. Italien 81,0. Högst rankat av de oseedade lagen, var i CL-semi 2017-18 och i åttondelen senast. I gruppspelet krossade de gruppettan Istanbul Basaksehir med sammanlagt 7-0. Tack, men nej tack. 

Publicerad 2019-12-15 14:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto