Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

BK Häcken 2023: "Kafaji får sitt stora genombrott efter skadehelvetet"

Damallsvenskan

Försäsongen, nyckelspelarna, genombrottet, frågetecknet och snackisen.
Här är Fotbollskanalens genomgång av BK Häcken 2023.

Foto: Bildbyrån.

Placering 2022: Plats 2 i damallsvenskan.

Nyförvärv: Dilja Zomers (mf, åter efter lån), Clarissa Larisey (fw, Celtic), Alexandra Hellekant (fw, Jitex BK), Alexandra Larsson (mf, IFK Göteborg), Ruby Grant (mf, UNC – Chapel Hill)

Förluster: Lotta Ökvist (b, Hammarby), Emily Madril (b, Orlando Pride), Livia Peng (mv, lånas ut till Levante), Mille Gejl Jensen (fw, North Carolina Courage).

FÖRSÄSONGEN
En stabil försäsong har lagt grunden för damallsvenskan. Vittsjö skulle bli det stora provet i svenska cupen under gruppspelet men det klarade man galant. Häcken har förstärkt med unga talanger vilket visar på att man tänker långsiktigt. En godkänd försäsong där man spelar kvartsfinal i svenska cupen – men Häcken har inte testats allt för hårt ännu, så att det finns mer att hämta är det nog ingen tvekan om.

Annons

NYCKELSPELARNA
Elin Rubensson har under tiden som Caroline Seger varit borta i sin skada varit den som axlat lagkaptenens roll och växt som ledare under året. Det är något som kommer att vara gynnsamt för BK Häcken kommande säsong. Tillsammans med Filippa Curmark och Anna Sandberg kommer trion att vara extremt viktig för Robert Vilahamns gäng.

GENOMBROTTET
Fjolåret skulle bli hennes genombrott men säsongen spolierades av ett benbrott och Rosa Kafaji fick en dyster start med sitt nya lag. Men det känns ändå som att 2023 kan bli Kafajis år efter skadehelvetet, under försäsongen har det blivit en del mål för talangen och det ska bli spännande att se vad hon får för roll med BK Häcken i år. Dessutom finns det risk för att Anna Sandberg lyfter rejält i det som potentiellt kan bli hennes sista säsong i damallsvenskan då flera utlandsklubbar troligtvis drar i henne.

Annons

FRÅGETECKNET
Det finns ett frågetecken som också kan vara lite av ett orosmoment. Jennifer Falks belastning, 29-åringen konkurrerar om en förstaplats i Peter Gerhardssons landslag samtidigt som hon är given etta mellan stolparna i Häcken. Men vem ska egentligen avlasta Falk? Förhoppningen är troligtvis att det blir Loes Geurts när hon kommer tillbaka efter sitt barnafödande, men det kan också bli den mindre rutinerade Yoon Yonggeul – och då kan BK Häcken få det riktigt tufft.

SNACKISEN
Anna Anvegård lämnade Everton i fjol och fick inte riktigt till det i BK Häcken helt och hållet. Bitarna föll inte på plats men nu har anfallaren fått en hel försäsong. Det har diskuterats flitigt om Anvegårds landslagsframtid och det är inget som är uteslutet om det blir ett lyft i Häcken, även om huvudpersonen själv menar att VM inte är något hon tänker på.

Annons

Ett annat ämne som det diskuterats om flitigt är det faktum att BK Häcken har två representationslag i de två högsta ligorna – det ska bli intressant att se hur det spelar ut sig under säsongens gång.

Fakta

Fotbollskanalen tippar damallsvenskan

Amanda Zaza
1. Kristianstads DFF
2. FC Rosengård
3. BK Häcken
4. Hammarby
5. Linköping FC
6.Vittsjö GIK
7. Djurgården IF
8. Piteå IF
9. Kif Örebro
10. IFK Kalmar
11. IK Uppsala
12. BP
13. IFK Norrköping
14. Växjö DFF


Mia Eriksson
1. Hammarby IF
2. Kristianstads DFF
3. BK Häcken
4. FC Rosengård
5. Linköping FC
6. Djurgårdens IF
7. Vittsjö GIK
8. Piteå IF
9. KIF Örebro
10. IFK Kalmar
11. Brommapojkarna
12. Växjö DFF
13. IFK Norrköping
14. IK Uppsala

Publicerad 2023-03-18 kl 12:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto