Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Piteå IF 2023: "Skoog blir spännande att följa - skolas väl för nästa steg"

Damallsvenskan

Försäsongen, nyckelspelarna, genombrottet, frågetecknet och snackisen.
Här är Fotbollskanalens genomgång av Piteå IF 2023.

Foto: Bildbyrån.

Placering 2022: Plats 7 i damallsvenskan. 

Nyförvärv: Moa Öhman (mv, Kif Örebro), Tuva Skoog (fw, Umeå IK), Sara Eriksson (mf, Hammarby), Wilma Carlsson (mf, Umeå IK), Samantha Leshnak Murphy (mv, Keflavik), Asla Johannesen (b, AGF), Olivia Holm (mf, Umeå)

Förluster: Hlin Eiriksdottir (mf, Kristianstad DFF), Amanda McGlynn (mv, ny klubb ej klar), Alexandra Benediktsson (b, Eskilstuna United), Sofia Westerlund (b, Sundsvalls DFF), Cajsa Hedlund (fw, ny klubb ej klar), Janina Bramberg (mf, Luleå SK), Deborah Aittokallio (mv, ny klubb ej klar)

FÖRSÄSONGEN
Piteå tog sig enkelt vidare till semifinal i svenska cupen. Man ställdes inte direkt inför något riktigt utmanande och vann komfortabelt mot både Umeå och AIK. Mot Djurgården blev det oavgjort, men sedan blev det förlust mot Hammarby i semifinal. 

Annons

NYCKELSPELARNA
Anam Imo, Maja Green och Faith Ikidi kommer att vara viktiga. Samtliga spelare spelade mycket i fjol och hade en stor roll i laget redan då. Det kommer att hålla i sig även i år, lägg därtill Fanny Andersson som visat fina ledaregenskaper med ungdomslandslagen och som var med på Peter Gerhardssons januarisamling.

GENOMBROTTET
Det finns mycket talang i Piteå men Tuva Skoog som lämnade Umeå IK för Piteå inför kommande säsong är en spelare som varit spännande att följa, inte minst i den avgörande matchen mot Djurgården i den sista omgången av svenska cupen. Skoog anses vara en av de största talangerna i sin åldersgrupp – och i Piteå kan hon få den skolningen som behövs för att ta nästa steg.

FRÅGETECKNET
Ja, Piteå har tappat sin mesta målgörare till konkurrenten Kristianstads DFF och man har fått in en hel del spelare samtidigt som en del har lämnat. Men det stora frågetecknet kretsar kring Maja Green. I svenska cupens sista omgång mot Djurgården åkte hon på en skada och väntar på magnetröntgen. I fjol var 27-åringen en av dem bärande spelarna.

Annons

SNACKISEN
Faith Ikidi förlängde med Piteå inför säsongen. En av damallsvenskans mest meriterade spelare har skrivit på för ännu en säsong. Det blir hennes 13:e i damallsvenskan, i fjol var det snack om att hon började se slutet av karriären och att hon inte visste hur framtiden såg ut. Så potentiellt kan det vara så att den 13:e säsongen blir den sista.

Fakta

Fotbollskanalen tippar damallsvenskan

Amanda Zaza
1. Kristianstads DFF
2. FC Rosengård
3. BK Häcken
4. Hammarby
5. Linköping FC
6.Vittsjö GIK
7. Djurgården IF
8. Piteå IF
9. Kif Örebro
10. IFK Kalmar
11. IK Uppsala
12. BP
13. IFK Norrköping
14. Växjö DFF


Mia Eriksson
1. Hammarby IF
2. Kristianstads DFF
3. BK Häcken
4. FC Rosengård
5. Linköping FC
6. Djurgårdens IF
7. Vittsjö GIK
8. Piteå IF
9. KIF Örebro
10. IFK Kalmar
11. Brommapojkarna
12. Växjö DFF
13. IFK Norrköping
14. IK Uppsala

Publicerad 2023-03-20 kl 11:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto