Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Linköping FC 2023: "Vem ska göra målen efter Vangsgaard-förlusten?"

Damallsvenskan

Försäsongen, nyckelspelarna, genombrottet, frågetecknet och snackisen.
Här är Fotbollskanalens genomgång av Linköping FC 2023.

3:29
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Placering 2022: Plats 3 i damallsvenskan.

Nyförvärv: Lisa Björk (mf, Umeå IK), Lovisa Koss (mv, BP), Emma Östlund (b, Eskilstuna United), Felicia Saving (mf, Eskilstuna United), Cathinka Friis Tandberg (mf, Lyn), Amanda Rantanen (fw, KIF Örebro), DB Pridham (fw, Kristianstads DFF)

Förluster: Nilla Fischer (b, slutar), Anna Koivunen (mv, IFK Kalmar), Therese Simonsson (fw, Sporting Club de Huelva), Heidi Ellingsen (mf, Växjö DFF), Emma Aldén (mf, ny klubb ej klar).

FÖRSÄSONGEN
Linköping har blixtrat till under försäsongen men över lag är man nog inte helt nöjd med sin försäsong. Man tappade ledning sent mot både Kristianstads DFF och FC Rosengård, två lag som man helt klart kommer att tampas med i toppen men där har försäsongen troligtvis gett svar på frågor som man sökt. Linköping slutade tvåa i sin grupp i svenska cupen och missade därmed slutspel.

Annons

NYCKELSPELARNA
I fjol visade lagkapten Olga Ahtinen på fint ledarskap, något som kommer att bli viktigt även i år. Dessutom har hon Emma Lennartsson att luta sig tillbaka på, då hon gör sitt tionde år i LFC. Sedan har man den japanska duon, Saori Takarada och Yuka Momiki som kan skapa farliga situationer utav absolut ingenting.

GENOMBROTTET
Lisa Björk anslöt till LFC från Umeå som flyttades ned till elitettan. Björk är en spelare som kan bidra med en hel del kvalitet och kreativitet när hon har toppspelare runt omkring sig. I elitettan hade Umeå en fin säsong där Björk gjorde 14 mål på 23 matcher 2021, och var en bärande del när man tog sig upp. Men det blev desto tuffare i damallsvenskan – men Linköping är rätt miljö och det är i år som Lisa Björk får sitt rejäla genombrott.

FRÅGETECKNET
Det är väl ingen som har missat att Amalie Vangsgaard, Linköpings mesta målskytt i fjol, lämnade för Paris Saint-Germain efter säsongen. Då är det ju också självklart att det största frågetecknet handlar om vem som ska sätta dit målen för Linköping? Det är spelare som har klivit fram under försäsongen men det ska hålla under en hel damallsvensk säsong också – och det kan bli svårt.

Annons

SNACKISEN
Frida Maanum? Hon som gör succé med Arsenal fick sitt stora genombrott i Linköping och nu kan historien upprepa sig. Den unga norska anfallaren, Cathinka Friis Tandberg har värvats in som Vangsgaards ersättare - men Friis Tandberg är en spelare med fin avslutsteknik med styrkor i straffområdet. Det är hon som ska hjälpa LFC följa upp fjolåret. Men med en ung ålder kan det också uppstå en del frågetecken. Men den stora snackisen handlar om hon kan palla trycket som följer med att fylla Vangsgaards skor. Jag tror det, men det får framtiden utvisa.

Fakta

Fotbollskanalen tippar damallsvenskan

Amanda Zaza
1. Kristianstads DFF
2. FC Rosengård
3. BK Häcken
4. Hammarby
5. Linköping FC
6.Vittsjö GIK
7. Djurgården IF
8. Piteå IF
9. Kif Örebro
10. IFK Kalmar
11. IK Uppsala
12. BP
13. IFK Norrköping
14. Växjö DFF


Mia Eriksson
1. Hammarby IF
2. Kristianstads DFF
3. BK Häcken
4. FC Rosengård
5. Linköping FC
6. Djurgårdens IF
7. Vittsjö GIK
8. Piteå IF
9. KIF Örebro
10. IFK Kalmar
11. Brommapojkarna
12. Växjö DFF
13. IFK Norrköping
14. IK Uppsala

Publicerad 2023-03-23 kl 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto