Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

IK Uppsala 2023: "Underkänd försäsong - klarar inte damallsvensk nivå"

Damallsvenskan

Försäsongen, nyckelspelarna, genombrottet, frågetecknet och snackisen.
Här är Fotbollskanalens genomgång av IK Uppsala 2023.

Foto: Bildbyrån.

Placering 2022: Plats 3 i elitettan.

Nyförvärv: Matilda Kristell (mf, lån från Rosengård), Emilia Hjertberg (b, Lidköpings FK), Klara Folkesson (fw, Sanvikens If), Agnes Nyberg (mf, AIK), Milla-Maj Majasaari (mv, AIK), Elin Rombing (mf, Eskilstuna United), Wilma Öhman (fw, Kif Örebro), Ellinor Johansson (mf, Älvsjö IK).

Förluster: Nichole Robertson (fw, IFK Norrköping).

Försäsongen
Helt klart underkänd. Man har inte klarat av dem damallsvenska motstånden i försäsongen vilket visar att man inte riktigt är där man ska vara, sedan fanns det inte jättemycket att önska från nykomlingen men det har varit tungt. Dock har man värvat bra.

Annons

Nyckelspelarna
Agnes Nyberg är tillbaka i Uppsala efter en sejour till AIK. Lagkaptenen har stor erfarenhet av vad klubben står för och vad som krävs för att spela i damallsvenskan – trots sin ringa ålder kommer hon att vara en bärande spelare på och utanför planen. Dessutom blir Helén Eke viktig på mittfältet med sin rutin och erfarenhet av den högsta ligan.

Genombrottet
Matilda Kristell – fostrad i Rosengård och har slussats runt på olika lån i Danmark och nu i damallsvenskan. Den stora mittfältstalangen har haft tufft att få speltid i mästarlaget men i IK Uppsala blir det helt klart en större roll att axla och mer speltid – och kanske tillräckligt för att imponera på staben i Rosengård för att få speltid.

Frågetecknet
Som det är för de flesta nykomlingarna är det största frågetecknet om man håller damallsvensk nivå. Det ser kanske inte jätteljust ut för Uppsala som under försäsongen förlorade mot både BP och Hammarby och det är inte jättekonstigt eftersom man skulle spelat i elitettan om inte Eskilstuna United klarat elitlicensen. Man är helt enkelt inte rustade för damallsvenskan, det är en lite för stor utmaning.

Annons

Snackisen
IK Uppsala har en ny sportchef, Julius Brekkan. 22-åringen blir den yngste inom svensk elitfotboll och har en vision om att göra klubben ledande i Sverige på att förvalta talanger. Trots sin unga ålder har Brekkan stor erfarenhet inom elitfotbollen, från att ha varit elitspelare själv till att ha arbetat som utveckling- och akademichef i Dalkurd.

Fakta

Fotbollskanalen tippar damallsvenskan

Amanda Zaza
1. Kristianstads DFF
2. FC Rosengård
3. BK Häcken
4. Hammarby
5. Linköping FC
6.Vittsjö GIK
7. Djurgården IF
8. Piteå IF
9. Kif Örebro
10. IFK Kalmar
11. IK Uppsala
12. BP
13. IFK Norrköping
14. Växjö DFF


Mia Eriksson
1. Hammarby IF
2. Kristianstads DFF
3. BK Häcken
4. FC Rosengård
5. Linköping FC
6. Djurgårdens IF
7. Vittsjö GIK
8. Piteå IF
9. KIF Örebro
10. IFK Kalmar
11. Brommapojkarna
12. Växjö DFF
13. IFK Norrköping
14. IK Uppsala

Publicerad 2023-03-22 kl 17:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto