Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vittsjö GIK 2013: "Hur hanterar man sin målvaktssituation?"

Damallsvenskan

Försäsongen, nyckelspelarna, genombrottet, frågetecknet och snackisen.
Här är Fotbollskanalens genomgång av Vittsjö GIK 2023.

Foto: Bildbyrån.

Placering 2022: Plats 6 i damallsvenskan.

Nyförvärv: Elin Vaughan (mv, Ifö Bromölla IF), Lainey Burdett (mv, Åland United), Charlotte Grant (b, FC Rosengård).

Förluster: Shannon Lynn (mv, slutar), Sabrina D’Angelo (mv, Arsenal).

FÖRSÄSONGEN
Spelet hackade en del under försäsongen mot både Växjö och Kif Örebro men den riktigt bra prestationen har inte kommit ännu. Den största chocken för Skåne-laget kom troligtvis när man kryssade mot Växjö i svenska cupen – det är en match som man på förhand ska dominera. Med det sagt har troligtvis Ulf Kristiansson haft en del att få på plats inför premiären.

NYCKELSPELARNA

Annons
Ingen har fler landskamper i det australiensiska landslaget än Clare Polkinghorne. Försvararen är stabil har mycket rutin och kan vara extremt målfarlig i straffområdet. En Polkinghorne i form kan bära ett helt lag, och det är ingen tvekan om att hon är en stor ledare på och utanför planen. Sedan ska någon göra målen också, där har finska Linda Sällström ett superansvar och blir viktig i det offensiva spelet.

GENOMBROTTET
Är det nu Charli Grant gör sin bästa säsong någonsin? I fjol lånades ut från Rosengård till konkurrenten och det blev en del speltid – men det blev inte en hel säsong. Nu får australiensiskan tid till att spela ihop sig med laget och nu lär försvararen få ett större ansvar i defensiven – det blir intressant att se hur viktig hon blir i år.

FRÅGETECKNET
De klassiska damallsvenska klubbarna har kämpat med ekonomiska problem. Kif Örebro, Eskilstuna United och även Vittsjö, det är ingen hemlighet. Frågan är om det kommer att hålla i längden eller om man kommer att se effekter redan i år på en nedgående trend rent ekonomiskt? När storlagen kommer in med större muskler lär skillnaden bli allt tydligare – men det återstår att se om den ekonomiska aspekten påverkar allt för mycket.

Annons

SNACKISEN
Det kommer att bli intressant att se hur Vittsjö hanterar målvaktssituationen. Shannon Lynn har slutat och gått till konkurrerande FC Rosengård där hon nu är målvaktstränare, samtidigt har man förlorat sin förstakeeper, Sabrina D’Angelo som skrivit på för Arsenal. Målvakterna som man tagit in besitter varken samma rutin eller erfarenhet som krävs för damallsvenskan - men det är helt klart intressant att man väljer och satsa på Lainey Burdett och Emily Vaughan.

Fakta

Fotbollskanalen tippar damallsvenskan

Amanda Zaza
1. Kristianstads DFF
2. FC Rosengård
3. BK Häcken
4. Hammarby
5. Linköping FC
6.Vittsjö GIK
7. Djurgården IF
8. Piteå IF
9. Kif Örebro
10. IFK Kalmar
11. IK Uppsala
12. BP
13. IFK Norrköping
14. Växjö DFF


Mia Eriksson
1. Hammarby IF
2. Kristianstads DFF
3. BK Häcken
4. FC Rosengård
5. Linköping FC
6. Djurgårdens IF
7. Vittsjö GIK
8. Piteå IF
9. KIF Örebro
10. IFK Kalmar
11. Brommapojkarna
12. Växjö DFF
13. IFK Norrköping
14. IK Uppsala

Publicerad 2023-03-19 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto